Κρητικές Χριστουγεννιάτικες Συνταγές.Φαγητά και γλυκά!!

 
                                      

       

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗ




Μελοµακάρονα



Υλικά
Υλικά για τη ζύµη
2 φλιτζάνια ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού κανέλα βρασµένη
1 ποτήρι χυµό λεµονιού και πορτοκαλιού
2 κουταλάκια σόδα
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
1 κουταλάκι µπέικιν-πάουντερ
αλεύρι όσο χρειαστεί
Υλικά για το σιρόπι
1 ποτήρι µέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 κοµµάτι κανέλα
σουσάµι και κανέλα για το πασπάλισµα

Εκτέλεση:
Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουµε την κανέλα, τη σόδα διαλυµένη στον χυµό, το µπέικιν-πάουντερ διαλυµένο στην τσικουδιά και το αλεύρι. Ζυµώνουµε καλά, πλάθουµε τα µελοµακάρονα και τα ψήνουµε σε µέτριο φούρνο. Όταν κρυώσουν, τα βουτάµε στο σιρόπι που έχουµε και βράζει σε σιγανή φωτιά. Αφήνουµε κάθε µελοµακάρονο µέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό και ύστερα το βγάζουµε και το τοποθετούµε σε πιατέλα. Πασπαλίζουµε τα µελοµακάρονα µε κανέλα και σουσάµι.



Κουραµπιέδες νηστίσιµοι



Υλικά
3 φλιτζάνια ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
¾ του ποτηριού χυµό πορτοκάλι και µανταρίνι
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές κανέλα και γαρύφαλλα
αλεύρι όσο χρειαστεί
ανθόνερο, ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη και συνεχίζουµε µε τη σόδα διαλυµένη στον χυµό, το νερό, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αλεύρι. Ζυµώνουµε καλά, πλάθουµε τους κουραµπιέδες και τους ψήνουµε. Όταν κρυώσουν τους ραντίζουµε µε ανθόνερο και τους πασπαλίζουµε µε άχνη ζάχαρη.


Βασιλόπιτα με λάδι



Υλικά:

1 ποτήρι λάδι
1.280 γραμ. ζάχαρη
640 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά σούπας σόδα
1 ποτήρι νερού αμύγδαλα κοπανισμένα
6 αυγά
ξύσμα 1 λεμονιού και βανίλια

Εκτέλεση:
Χτυπάτε καλά το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο γάκα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και χτυπάτε χωριστά τα αυγά. Ρίχνετε τα αυγά, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια στο αλεύρι και προσθέτετε και το μίγμα με το λάδι, τη ζάχαρη, τη σόδα και τα αμύγδαλα. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα ρίχνετε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.


Μελοµακάρονα µε καρύδια



Υλικά

Υλικά για τη ζύµη
2 φλιτζάνια ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι νερό
1 κουταλιά µέλι
1 ποτήρι χυµό πορτοκάλι
1 κουταλάκι αµµωνία
1 κουταλάκι σόδα
ξύσµα πορτοκαλιού
1 κουταλιά κανέλα και γαρύφαλλα
1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισµένα
αλεύρι όσο χρειαστεί

Υλικά για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι µέλι
καρύδια χοντροκοπανισµένα
και κανέλα για το πασπάλισµα
Εκτέλεση:
Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουµε το νερό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τη σόδα διαλυµένη στον χυµό, το µέλι, το ξύσµα πορτοκαλιού, τα καρύδια και το αλεύρι ώστε να γίνει η ζύµη µαλακή. Ζυµώνουµε καλά, πλάθουµε τα µελοµακάρονα και τα ψήνουµε σε µέτριο φούρνο. Όταν κρυώσουν, τα βουτάµε στο σιρόπι που έχουµε βράσει σε σιγανή φωτιά. Αφήνουµε κάθε µελοµακάρονο µέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό και ύστερα το βγάζουµε και το τοποθετούµε σε πιατέλα. Πασπαλίζουµε τα µελοµακάρονα µε κανέλα και καρύδια.


Σαλάτα Χριστουγεννιάτικη



Υλικά

1 µέτριο λάχανο
3 καρότα ξυσµένα
2 ξινόµηλα κοµµένα σε κύβους
1 φλιτζάνι καρύδια τριµµένα
250 γρ. γιαούρτι
250 γρ. µαγιονέζα ή 1 κουταλάκι µουστάρδα
σπόροι από 1 ρόδι
αλάτι
λεµόνι
ξίδι
Εκτέλεση:
Κόβουµε το λάχανο σε ένα µεγάλο µπολ, βάζουµε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε ελαφρά. Τοποθετούµε τη σαλάτα στο ψυγείο και τη σερβίρουµε κρύα. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 µέρες.
(ονοµάζεται Χριστουγεννιάτικη γιατί χρησιµοποιούµε το ρόδι τις ηµέρες των Χριστουγέννων)


Απάκι τηγανιά


Ενας νόστιμος μεζές, που αξιοποιεί το απάκι. Λίγα μυστικά ακόμα Το απάκι είναι καπνιστό κρέας από χοιρινό...


Υλικά

1 μικρό πυρέξ
  1. 250 γρ. απάκι σε μπουκίτσες (κυβάκια)
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  3. 1 πιπεριά πράσινη σε μέτρια κομμάτια
  4. 1 πιπεριά κόκκινη σε μέτρια κομμάτια
  5. 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  6. 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  7. 200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
  8. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις πιπεριές να "μαραθούν" αρκετά.
  2. Ρίχνουμε το απάκι και το σωτάρουμε μαζί με τις πιπεριές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν.
  4. Μόλις η τηγανιά μείνει με λίγο ζουμάκι, προσθέτουμε τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε λίγο και σερβίρουμε. Κρασί απαραίτητο!


Τηγανιά με απάκι


Η κρητική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την αυθεντικότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Ελαιόλαδο, βότανα, άγρια χόρτα, αρνί ή κατσίκι, τυριά και λαχανικά ανάλογα με την εποχή, αποτελούν τη διατροφική κουλτούρα των Κρητικών που παραμένει ίδια, χιλιάδες χρόνια τώρα. Η προσδοκία μου μέσα από τις συνταγές που θα διαβάζετε, είναι να βάλετε δειλά - δειλά την κρητική κουζίνα στην καθημερινή σας διατροφή και να σας μεταφέρω έστω και νοερά στην κουλτούρα μας.
Η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα είναι απλή, με υλικά που θα βρείτε σε οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Μια γρήγορη τηγανιά με απάκι, φρέσκα λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης. Το απάκι είναι χοιρινό κρέας καπνισμένο με άγρια βότανα όπως το φασκόμηλο. Κομμένα όλα σε μπουκιές, σε χρόνο μηδέν φτιάχνετε ένα μεζέ που συνοδεύει άριστα το κρασί ή την τσικουδιά σας.
Υλικά
  • 250 γρ. απάκι κομμένο σε μπουκιές
  • 150-200 γρ. γραβιέρα κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • δυο φέτες ψωμί χωριάτικο χθεσινό
  • λίγη φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη γραβιέρα και τη ρίγανη.
Σερβίρουμε και στο λάδι που θα μείνει στο τηγάνι φρυγανίζουμε το ψωμί μας και από τις δύο πλευρές. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.


Το απάκι έγινε πίτα

Υλικά (η δοσολογία είναι για ενα ταψί μετρίου μεγέθους)
Για τη ζύμη
  • μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70%
  • ½ σφηνάκι ρακί ή ξύδι
  • ½ ποτήρι γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • νερό όσο σηκώσει για να γίνει μέτρια προς σφικτή
Για τη γέμιση:
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 400 γρ. απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα πράσα (το άπρο μέρος) κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 350 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Επίσης, για το πάνω μέρος της πίτας, θα χρειαστούμε:
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
  • μαύρο σησάμι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας με τον γνωστό τρόπο, βάζοντας το αλεύρι σε ένα μπολ σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μια τρύπα στη μέση. Προσθέτουμε στη μέση τη ρακί, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε το νερό που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτριας σκληρότητας. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το απάκι για να βγάλει τα αρώματα από τα κρητικά βότανα που έχει καπνιστεί. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα πράσα, τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το ένα φύλλο χωρίς να το κάνουμε πολύ λεπτό, το πάχος του να είναι μέτριο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω το τυρί.
Από πάνω καλύπτουμε τη ζύμη μας με το δεύτερο φύλλο και την σφραγίζουμε καλά γύρω – γύρω για να μην ψάχνουμε τη γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς να φτάσει κάτω, απλώνουμε το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί από κάτω. 

Πανσέτα καπνιστή με πιπεριές

  • 4 καπνιστές πανσέτες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μέτριους κύβους
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μέτριους κύβους
  • μπόλικο ξύδι κόκκινο (αν έχετε σπιτικό που είναι δυνατό ακόμη καλύτερα)
  • 2 κουταλιές μαρμελάδα μανταρίνι
  • αλάτι, πιπέρι
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο σοτάρουμε τις πανσέτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν τις θέλετε πιο τραγανές, τις αφήνετε λίγο παραπάνω. Μόλις γίνουν όπως τις θέλουμε, τις βγάζουμε από το τηγάνι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά χωρίς να το πλύνουμε.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το ξύδι σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας καλά να εκμεταλλευτούμε τα λίπη που άφησαν οι πανσέτες όταν τις σοτάραμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Δοκιμάζουμε να βεβαιωθούμε ότι η σάλτσα είναι όπως μας αρέσει στην ισορροπία γλυκού και ξινού. Βάζουμε ξανά τις πανσέτες στο τηγάνι και τις καλύπτουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα. 

Μακαρόνια σκιουφιχτά με απάκι

Υλικά
  • 500 γραμμ. μακαρόνια σκιουφιχτά
  • 1 κουταλιά στακοβούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  • 3 μεγάλα μανιτάρια Πολωνίας κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμ. απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε το στακοβούτυρο χωρίς να το ζεματίσουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις πιπεριές , τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Μόλις μαραθούν, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο για να τσιγαρίζουμε το απάκι μόνο του, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Ξαναρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι μαζί με το απάκι, να δέσουν οι γεύσεις, σε χαμηλή φωτιά και ολοκληρώνουμε με τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. 





Χοιρινή τηγανιά με μέλι, μουστάρδα



λικά συνταγής
1 κιλό μαλακό χοιρινό κομμένο σε καρέ [λαιμός χωρίς λίπος]
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
λίγο δενδρολίβανο

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλιά της σούπας μέλι
300 ml μπύρα

ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση 
Πλένουμε τα κομμάτια του χοιρινού τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά της συνταγής εκτός από τη μπύρα και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας. Αφήνουμε το κρέας μέσα στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το μαριναρισμένο κρέας μέχρι να ροδίσει. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με τη μισή μπύρα, αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν ή μπύρα και τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη.

Αφήνουμε πάλι να βράσει και να μείνει τελικά με λίγο νόστιμο ζουμάκι. Σερβίρουμε ζεστό ζεστό μόνο του για μεζέ ή το συνοδεύετε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ για κυρίως πιάτο.
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές.


Λουκάνικα με κρασί, κόλιανδρο και κρεμμύδια

Υλικά

8 λουκάνικα χωριάτικα καπνιστά
2 κρεμμύδια
1 δέσμη φρέσκο κόλιαντρο
½ φλ. κόκκινο κρασί
1 φλ. χυμό ντομάτας
1-2 κουταλιές ντοματοπελτέ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 κόκκους μπαχάρι
½ κουταλάκι μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τα λουκάνικα διαγώνια, τα κρεμμύδια σε φέτες και χοντροκόβουμε τον κόλιανδρο. Σε κατσαρόλα με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  2. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό ντομάτας, το μέλι και το μπαχάρι. Σιγοψήνουμε για 5 λεπτά. Τελειώνουμε με τον πελτέ και τον χοντροκομμένο κόλιαντρο.

 


ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο
  • 5-6 πιπεριές πράσινες
  • 100 gr. γραβιέρα
  • ¾ φλυτζανιού λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • Διάφορα μυρωδικά ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Kόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια και τις πιπεριές.
    Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα λουκάνικα.
    Περίπου 3-4 λεπτά πρίν ψηθούν προσθέτουμε τις πιπεριές και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.
  2. Μόλις ροδίσουν οι πιπεριές σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το μέλι, το ξύσμα, τον χυμό και τα μυρωδικά, αλατίζουμε ελαφρά και βράζουμε μέχρι να 5-6 λεπτά, ετσι ώστε να δέσουν τα υγρά.
  3. Βάζουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε πιατέλα, ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρα και περιχύνουμε με την σάλτσα.




ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΤΗΓΑΝΙΑ

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε: 3 λουκάνικα χωριάτικα 3 πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί λευκό 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα με κόκκους 3-4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό πιπεράκι φρεσκοτριμμένο λίγη ρίγανη ελάχιστο ελαιόλαδο ξύσμα λεμονιού Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τ' αφήνουμε για λίγα λεπτά να σωταριστούν. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αφήνουμε όλα μαζί να σωταριστούν και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με την μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού . Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε για λίγο να δέσει η σάλτσα. Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. - Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη κρέμα γάλακτος για περισσότερο ζουμερή τηγανιά. Στην περίπτωση αυτή όμως είναι και περισσότερο




About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου