ΑΦΡΑΤΑ & ΜΥΡΩΔAΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ!!!


ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
2 μεγάλα τσουρέκια/ Χρόνος προετοιμασίας-αναμονής 4 ώρες/  χρόνος ψησίματος 40-45 λεπτά  
Υλικά:
700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια
1 κύβο νωπή μαγιά (42 γραμμάρια) 
200 γραμμάρια χλιαρό νερό
120 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος μαλακό
180 γραμμάρια ζάχαρη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (+1 για το τέλος)
1 κ.γ μαχλεπι
½ κ.γ κακουλέ
½ κ.γ γλυκάνισο
1 πρέζα μαστίχα
Λίγο φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση:
Όλα τα χριστιανικά σπίτια έχουν γεμίσει αυτές τις μέρες με μυρωδιές που σίγουρα έχουν αφήσει σε όλους μας γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, έτσι και αυτή η ευωδιαστή και λαχταριστή «μυρουδιά» που αφήνει το τσουρέκι μας όταν ψήνεται!!!!
Θα ξεκινήσουμε με τη μαγιά μας,  θα τη θρυμματίσουμε σε ένα μπολ και θα βάλουμε το νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, θα ανακατέψουμε λίγο να διαλυθεί η μαγιά με τη ζάχαρη και θα προσθέσω 150 γραμμάρια αλεύρι ώστε αν γίνει μια μαλακιά ζύμη. Θα την αφήσουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 20 λεπτά, όταν έχει βγάλει φουσκάλες είναι έτοιμη.
Σε χαμηλή φωτιά ή σε Μπεν Μαρί θα λιώσουμε το βούτυρο με την ζάχαρη, όταν λιώσει εντελώς θα κατεβάσουμε από τη φωτιά και θα προσθέσω ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με το σύρμα για να μη κόψουν.
Σε ένα γουδί θα χτυπήσουμε τα σκληρά μυρωδικά μας, μαχλεπι και μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε ολο το αλεύρι και προσθέτουμε τα κοπανισμένα μυρωδικά και το κακουλέ και τον γλυκάνισο. Θα προσθέσω και το μείγμα με τη μαγιά και το μείγμα με το βούτυρο/ζάχαρη/αυγά και θα αρχίσουμε να ζυμώνουμε  μέχρι να μη μας κολλάει η ζύμη στα χέρια, ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αλεύρι. Μόλις πετύχουμε τη ζύμη όπως τη θέλουμε, την σκεπάζουμε  και  την αφήσουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.



Μετά από μια ώρα θα χωρίσουμε τη ζύμη στη μέση και θα πάρουμε τη μισή και θα την ξανά χωρίσουμε σε τρία ίσα μέρη, θα τα πλάσουμε ένα ένα ξεχωριστά σε λεπτές λωρίδες και θα πλέξουμε μια πλεξούδα, θα σταθεροποιήσουμε τις άκρες της πιέζοντας με δύναμη και θα αλείψουμε με μείγμα από αυγό και νερό, αν θέλουμε βάζουμε και φιλέ αμυγδάλου.






Θα τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 45 λεπτά.
Μόλις βγουν από τον φούρνο και κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία σε όλες μας και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου