Ένα Χριστουγεννιάτικο Κρητικό γλύκισμα που θα σας ξετρελάνει!!!! (ΦΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ)



ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μιλάμε φυσικά για τα Κρητικά ξεροτήγανα που σ’ολο το νησί θεωρείται το γνησιότερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!!!Τα υλικά του είναι τόσο απλά που θα μείνετε άφωνοι με την τόση νοστιμιά του!!!Πρεπεί να σημειώσω ότι τα ξεροτήγανα πλεον καταναλώνονται όλο τον χρόνο και προσφέρονται σε γάμους και σε βαπτίσεις σαν κέρασμα!!!

Πάμε  λοιπόν να τα φτιάξουμε!!!!!Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

Για τη ζυμη:

4 κουπες αλεύρι σκληρο

½ κούπας ρακί

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κούπα περίπου χλιαρό νερό

Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη

3 κούπες νερό

1 κούπα μέλι

1 ξύλο κανέλα

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Για το γαρνίριμα:

Χοντροκομμένα καρύδια

Καβουρδισμένο σουσάμι

κανέλα

Επί το έργον:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη…την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί!

Έπειτα βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει…παίρνουμε ζύμη και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη ή με μηχανή για ζύμη.Εγω περνάω το φύλλο στο νούμερο 6 για πολύ λεπτο φύλλο!!


Με το ειδικό οδοντοτό ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών περίπου..

Παίρνουμε κάθε λωρίδα και την μπερδεύουμε σην άκρη ενός πηρουνιού και τυλίγουμε χαλαρά γύρω από το πηρούνι…προσεκτικά μεταφέρουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές!Επειδή το συγκεκριμένο σχήμα είναι λίγο δύσκολο,κάποιες νοικοκυρές επιλέγουν να τα κάνουν φιογκάκια…


Όταν τηγανιστούν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 10 λεπτά…βουάμε κάθε ξεροτήγανο στο σιρόπι για ένα λεπτό και από τις 2 πλευρές και πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια!!!



Καλή σας απόλαυση!!!!!και καλές γιορτές!!!!!!

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου