ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΑΪΤΗ
Τα βότανα είναι πολλά και οι χρήσεις τους ακόμη περισσότερες!!! Επειδή λοιπόν δεν θέλω να σας κουράσω θα κλείσω δείχνοντας σας τρόπους μετατροπής των βοτάνων σε φαρμακευτικά σκευάσματα και στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για κάθε βότανο ξεχωριστά!!!!
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει όποιος ενδιαφέρεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πώς να τις αξιοποιεί. Κατά το παρελθόν ,τα φαρμακευτικά φυτά υποβάλλονταν σε επεξεργασία και τυποποιούνταν εμφανιζόμενα με εκπληκτική ποικιλία μορφών: δεν υπήρχαν μόνο αφεψήματα, εγχύματα και βάμματα αλλά και παρασκευάσματα όπως το οξύμελι διαφόρων ειδών και τα ελιξίρια. Η παρασκευή των περισσότερων τύπων γιατρικών από βότανα δεν παρουσιάζει δυσκολίες, μπορεί όμως να είναι χρονοβόρα.
Αλοιφή: Ίσα μέρη βαζελίνης ή βουτύρου και πολτού ή χυμού ή σκόνης του φυτού. Η αλοιφή περιέχει μόνο έλαια ή λίπη χωρίς νερό και αντίθετα με τη κρέμα, δεν αναμειγνύεται με το δέρμα, αλλά σχηματίζει ένα ξεχωριστό στρώμα πάνω του. Οι αλοιφές είναι κατάλληλες για τα σημεία όπου το δέρμα είναι ήδη εξασθενημένο και μαλακό ή όπου χρειάζεται προστασία από την επιπρόσθετη υγρασία, όπως το σύγκαμα από τις πάνες των μωρών. Παλιότερα οι αλοιφές παρασκευάζονταν από ζωικά λίπη, αλλά εξ’ ίσου αποτελεσματικές είναι η βαζελίνη και η παραφίνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για εξωτερική χρήση και ο τρόπος που θα φτιαχτεί θα είναι αναγκαστικά, εμπειρικός και ανάλογος με το βότανο και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Πάντως, γενικά οι αλοιφές γίνονται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό ή τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.
1. Λιώστε το κερί παραφίνης ή τη βαζελίνη σε μια λεκάνη πάνω από νερό που βράζει ή σε διπλή κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα τα βότανα ανακατεύοντας και θερμάνετε για 2 περίπου ώρες ή μέχρι τα βότανα να γίνουν εύθρυπτα.
2. Ρίξτε το μίγμα σε μια σακούλα από ζελατίνα ή μουσελίνα, στερεωμένη καλά με σχοινί ή λαστιχάκι στο τέλος χείλος μιας κανάτας.
3. Φορώντας λαστιχένια γάντια, γιατί το μίγμα είναι καυτό, στύψτε το μέσα από τη σακούλα στην κανάτα.
4. Γρήγορα βάλτε το στραγγισμένο μίγμα ενώ είναι ακόμα θερμό και λιωμένο σε καθαρά γυάλινα βάζα
Αφέψημα: Βράσιμο του φυτού για 10 – 30 λεπτά της ώρας, συνήθως μια κουταλιά της σούπας βότανα σε 3 φλιτζάνια νερό. Όπως λέει και η λέξη μόνη της θα πει αφήνω να ψηθεί. Οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια και οι καρποί σε τσαμπιά συνήθως απαιτούν μια πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών. Το αφέψημα περιλαμβάνει το σιγανό βράσιμο αυτών των ανθεκτικών μερών σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωπό ή αποξηραμένο υλικό από τα φυτά, το οποίο αν είναι ψιλοκομμένο χρειάζεται να βράσει μόνο 5 λεπτά. Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες πρέπει να τις βράσουμε 15 – 20 λεπτά για να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με την ανθεκτικότητα των ιστών του φυτού. Τα αφεψήματα μπορούν να ληφθούν ζεστά ή κρύα. Τα αφεψήματα γίνονται συνήθως με τη χρήση ριζών, φλοιού και καρπών σε τσαμπιά, όμως δεν είναι ασυνήθιστη και η προσθήκη φύλλων ή και λουλουδιών. Αυτά τα πιο ευπαθή και ντελικάτα μέρη του φυτού θα πρέπει να προστίθενται όταν έχουμε σβήσει τη φωτιά και το αφέψημα έχει πλέον πάψει να σιγοβράζει και έχει αρχίσει να κρυώνει. Μόλις κατεβάζουμε το αφέψημα από τη φωτιά το σουρώνουμε και πρέπει να το πίνουμε, με δόσεις, μέσα σε 12 ώρες, γιατί μετά αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη.
1. Βάλτε τα βότανα σε ένα κατσαρολάκι. Ρίξτε κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει και αφήστε τα να φθάσουν σε θερμοκρασία βρασμού. Σιγοβράστε τα για 20 – 30 λεπτά μέχρις ότου το νερό ελαττωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου.
2. Σουρώστε το υγρό περνώντας το μέσα από μια κρησάρα και μαζεύοντας το σε μια κανάτα. Βάλτε τη ποσότητα που χρειάζεστε σε ένα φλιτζάνι, σκεπάστε τη κανάτα και φυλάξτε την σε δροσερό μέρος.
Βάμμα: Διάλυμα του φυτού σε καθαρό οινόπνευμα. 10gr. φυτού σε 100gr. οινόπνευμα για 10 – 15 μέρες. Τα βάμματα γίνονται με την εμβάπτιση του βοτάνου αποξηραμένου ή νωπού σε αλκοόλ. Αυτό βοηθάει τη διάλυση των ενεργών συστατικών του φυτού χωρίς θέρμανση ή βρασμό, παρέχοντας στα βάμματα μια κάπως εντονότερη δραστικότητα από τα εγχύματα ή τα αφεψήματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά από δυο χρόνια από τη παρασκευή τους, αφού η αλκοόλη δρα και σαν συντηρητικό. Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι, μαζί με οινόπνευμα. Οι αναλογίες είναι, γενικά 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών για κάθε μέρος φυτού που θα είναι κοπανισμένο σε γουδί ή αλεσμένο σε μικρό μίξερ. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 – 15 μέρες, αναταράζοντας κάθε τόσο το δοχείο. Μετά φιλτράρουμε το βάμμα με ένα διηθητικό χαρτί ή με ένα καθαρό κοινό στυπόχαρτο ή ακόμη, με το ειδικό χαρτί που φτιάχνουμε τους σουρωτούς καφέδες, που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα πιεστήριο οινοποιείου, και το βάζουμε σε ένα άλλο δοχείο, όπου μπορούμε να το διατηρήσουμε για αρκετό καιρό. Τα βάμματα είναι ισχυρά παρασκευάσματα και έχει μεγάλη σημασία ο έλεγχος της συνιστώμενης δοσολογίας. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φωτιστικό οινόπνευμα (με μεθανόλη) ή οινόπνευμα καθαρισμού (ισοπροπυλόλη) στα βάμματα. Η βότκα είναι ιδανική γιατί περιέχει πολύ λίγα πρόσθετα, αν και το ρούμι βοηθάει να καλυφθεί η γεύση των λιγότερο εύγεστων βοτάνων.
1. Τοποθετήστε τα βότανα σε μια μεγάλη, καθαρή γυάλινη κανάτα και χύστε μέσα το αλκοόλ μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι το αλκοόλ τα έχει καλύψει εντελώς. Κλείστε την κανάτα και βάλτε της τη σχετική ετικέτα. Αναταράξτε καλά για 1 - 2 λεπτά και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 10 – 14 μέρες, αναταράσσοντας την κανάτα κάθε 1 – 2 μέρες.
2. Στήστε το πιεστήριο οινοποιείου στερεώνοντας γερά μέσα ένα φίλτρο από μουσελίνα ή νάιλον. Χύστε το μίγμα και μαζέψτε το υγρό στην κανάτα.
3. Κλείστε σιγά το πιεστήριο αφαιρώντας το εναπομένων υγρό από τα βότανα μέχρις ότου να πάψουν να πέφτουν σταλαγματιές. Πετάξτε ότι έχει μείνει από τα βότανα.
4. Χύστε το βάμμα σε καθαρά μπουκάλια από σκουρόχρωμο γυαλί χρησιμοποιώντας ένα χωνί. Όταν γεμίσουν, πωματίστε με φελλό ή βιδωτό καπάκι και βάλτε ετικέτα σε κάθε μπουκάλι.
Γαλάκτωμα: Μίγμα πολτού φυτών με νερό όπου βρίσκονταν αιωρούμενα. Γίνεται με φυτά που περιέχουν αιθέριο έλαιο.
Γαργάρες: Για γαργάρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεθόδους, από αφεψήματα και εγχύματα μέχρι εμβρέγματα. Κάνουν καλό σε ερεθισμούς του στόματος, τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα και το λαρύγγι. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και γρηγορότερα κάνουμε γαργάρες με ζεστό διάλυμα.
Έγχυμα: Βάζοντας το φυτό σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε πάνω του βραστό νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά ή παραπάνω. Μετά σουρώνουμε.
Εγχύματα βοτάνων σε έλαια: Η έγχυση ενός βοτάνου σε έλαιο επιτρέπει στα ενεργά, λιποδιαλυτά συστατικά του να εγχυλισθούν. Τα εν θερμώ εγχεόμενα βότανα σε έλαια βράζονται σιγανά, ενώ τα εν ψυχρώ εγχεόμενα θερμαίνονται με φυσικό τρόπο υπό την επήρεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Και οι δύο τύποι ελαίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ με λάδι ή να προστεθούν σε κρέμες και αλοιφές. Τα εγχύματα σε έλαια δεν θα πρέπει να συγχέονται με το αιθέριο έλαιο, το οποίο είναι ένα ενεργό συστατικό που υπάρχει στο ίδιο το φυτό από τη φύση και που έχει ειδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και ξεχωριστό άρωμα. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να προστεθεί σε ένα έγχυμα για να βελτιώσει τη φαρμακευτική του απόδοση.*
* Penelope ody MNIMH. The Herb Society’s Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων. : Γιαλλέλης.
Εσωτερική (κολπική) πλύση: Οι πλύσεις του κόλπου είναι σωτήριες για γυναίκες που υποφέρουν από οδυνηρή περίοδο, κολπίτιδες, λευκόρροια και ελαφριές τοπικές μολύνσεις. Όπως και τα κλύσματα είναι πολύ δραστικές, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αναλογία. Οι πλύσεις γίνονται με αραιά εγχύματα, εκχυλίσματα και αφεψήματα μια φορά τη μέρα και δύο σε περίπτωση επίμονων μολύνσεων. Δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί εθισμός ή το χειρότερο να μειώσουν την ευαισθησία του λεπτού αυτού γυναικείου οργάνου. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε τη θερμοκρασία του εγχύματος ή αφεψήματος να μη ξεπερνάει τους 37ο C, δηλαδή τη θερμοκρασία του σώματος. Καλό είναι λοιπόν να αγοράζουμε από το φαρμακείο ένα ειδικό θερμόμετρο και ένα ειδικό όργανο για τις κολπικές πλύσεις, που πρέπει να απολυμαίνεται κάθε φορά μέσα σε βραστό νερό, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Κολλύριο: Προορίζεται για τα μάτια, και επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα η προετοιμασία του πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα φυτά δεν πρέπει να έχουν καμία οξύτητα και τα χρησιμοποιούμε πάντα σε αραιά διαλύματα. Τα καλύτερα κολλύρια γίνονται από εκχύματα αραιωμένα σε βραστό νερό. Όταν όμως τα στάζουμε στα μάτια πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρά!
Λοσιόν ή κρέμα: Είναι βοτανολογικά παρασκευάσματα με υδατική βάση, όπως εγχύματα, αφεψήματα ή αραιωμένα βάμματα, που χρησιμοποιούνται για πλύσεις σε ερεθισμούς ή φλεγμονές του δέρματος δηλαδή είναι μίγμα νερού με λίπη ή έλαια, που αναμιγνύεται με το δέρμα και το μαλακώνει. Οι λοσιόν, όπως και οι κομπρέσες είναι ένας απλός τρόπος για να χρησιμοποιούνται εξωτερικά τα βότανα και είναι πολύ αποτελεσματικές στην ανακούφιση πρηξιμάτων, μωλώπων και πόνων, καταπραΰνοντας τις φλεγμονές και τους πονοκεφάλους και δροσίζοντας το σώμα όταν έχει πυρετό. Οι σπιτικές κρέμες διατηρούνται για αρκετούς μήνες, αλλά η ζωή τους παρατείνεται αν αποθηκευτούν σε ένα δροσερό κελάρι ή στο ψυγείο αφού προσθέσετε μερικές σταγόνες βάμμα βενζόης ως συντηρητικό. Οι κρέμες που παρασκευάζονται από οργανικά λίπη και έλαια αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Ανάλογα με τι ενδείκνυται, φτιάχνουμε έγχυμα ή αφέψημα και σουρώνουμε καλά. Εναλλακτικά, αραιώνουμε βάμμα με νερό. Μουσκεύουμε ένα καθαρό πανί στη λοσιόν και στύβουμε καλά. Κατόπιν, πλύνουμε απαλά την προσβεβλημένη περιοχή με το πανί. Επίσης ένας άλλος τρόπος χρήσης της λοσιόν είναι να γίνεται μασάζ με απαλές κινήσεις για να την απορροφήσει το δέρμα. Μπορούμε ακόμα με τη λοσιόν να κάνουμε εντριβές για τη θεραπεία δερματοπαθειών και για το τριχωτό του κεφαλιού (π.χ. για την πιτυρίδα ή την τριχόπτωση).
- Λιώστε τα λίπη και το νερό σε μια λεκάνη πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ή σε διπλή κατσαρόλα. Προσθέστε το βότανο και θερμάνετε ήπια για 3 ώρες.
- Στερεώστε μια σακούλα από ζελατίνη στο χείλος ενός σταφυλοπιεστήριου. Στραγγίστε το μίγμα σε μια λεκάνη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να κρυώσει.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Αν είστε αρχάριος χρησιμοποιήστε τα βότανα με μέτρο και προσοχή!!! Χρησιμοποιείτε ένα βότανο κάθε φορά μέχρι να γνωρίσετε καλά τη γεύση του κάθε ενός. Αφού εξοικειωθείτε μπορείτε να προχωρήσετε στην ανάμειξη και στον συνδυασμό βοτάνων. Αν όμως θελήσετε μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα μίγματα βοτάνων – μπαχαρικών από τα ειδικά καταστήματα.
ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Ρίχνουμε άνθη και φύλλα Λουΐζας σε ζεματιστό νερό, τα αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα, χωρίς ζάχαρη και κρύο, το βράδυ προ του ύπνου. Θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν πίνουμε ένα φλιτζάνι και το πρωί, νηστικοί, καθώς και ένα το μεσημέρι, μετά το γεύμα. Εξάλλου η Λουΐζα είναι και χωνευτική. Σε όλους είναι γνωστό ότι το Χαμομήλι αδυνατίζει. Ένα φλιτζάνι ζεστό και χωρίς ζάχαρη αμέσως μετά τα γεύματα. Ρίχνουμε 4gr Χαμομήλι σε 2 ποτήρια καυτό νερό, τ’ αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Τονίζουμε πως δεν πρέπει να βράσει το Χαμομήλι, για να μην καταστραφούν τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Αδυνατίζει επίσης η Αψιθιά. Η δόση για το αδυνάτισμα είναι 2gr σε 2 ποτήρια καυτό νερό, αλλά ούτε και αυτή να βράσει. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι του τσαγιού μεσημέρι και βράδυ μετά από τα γεύματα, να μην βάλουμε όμως ζάχαρη και ας είναι πικρή. Αν και το βότανο αυτό ωφελεί σε παθήσεις του στομάχου, πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση έλκους.
ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
Βράζουμε 10gr άνθη και φύλλα Αγριοκαρδαμούρας σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε την μέρα 2 φλιτζάνια του τσαγιού, όχι καλά γεμάτα. Το φυτό αυτό ρυθμίζει τη κυκλοφορία του αίματος, είναι αιμοστατικό, και επειδή οι αιμορροΐδες προέρχονται από την διεύρυνση των τοπικών φλεβών, τις καταστέλλει. Κοπανάμε φρέσκα φύλλα Αγκινάρας και τα βάζουμε στο μέρος που πονάμε.
ΑΜΝΗΣΙΑ Ρίχνουμε 10gr Μαντζουράνα σε δυο ποτήρια καυτό νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν ένα τέταρτο της ώρας. Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί και το άλλο στο διάστημα της ημέρας. Ρίχνουμε 10gr Βασιλικό σε τρία ποτήρια καυτό νερό και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε το έγχυμα στο διάστημα της μέρας.
ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ Με το βότανο Σπαθόχορτο (Βάλσαμο), θα ετοιμάσουμε ένα λάδι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους πόνους των αρθρώσεων. Ρίχνουμε 300gr ανθισμένες κορφές του φυτού και 4 ποτήρια ελαιόλαδο σε ένα δοχείο που να κλείνει καλά. Εκθέτουμε το δοχείο στον ήλιο περίπου 10 μέρες ή και κοντά στην φωτιά, αναταράζοντας το κάθε τόσο. Μουσκεύουμε με αυτό ένα κομμάτι βαμβάκι και κάνουμε επίθεμα στο μέρος που πονάει τυλίγοντας το με αδιάβροχο. Βάζουμε να μουσκέψουν ολόκληρη την νύχτα 30gr ρίζες Αγριάδας και το άλλο πρωί τις βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό. Πίνουμε το αφέψημα σε κανονικά διαστήματα από το πρωί έως το βράδυ. Ρίχνουμε 10gr από τα φύλλα του Γαϊδουράγκαθου σε 3 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Βράζουμε 1 κουταλάκι σπόρους από Σέλινο σε 1 φλιτζάνι νερό και πίνουμε 3 φορές την ημέρα.
ΑΣΘΜΑ Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας και δίνουμε στον ασθματικό να πίνει από το αφέψημα. Βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό 25gr ρίζας Σέλινου και δίνουμε στον άρρωστο να πίνει σε κανονικά διαστήματα της ημέρας. Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια Μαϊντανού μέσα σε γάλα και δίνουμε στον ασθματικό να πίνει πολλές φορές την ημέρα. Ρίχνουμε σε καυτό νερό φύλλα Τριφυλλιού χλωρά ή ξερά και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Δίνουμε στον ασθματικό να πίνει από το έγχυμα αυτό.
ΑΫΠΝΙΑ Σε δυο ποτήρια νερό, ρίχνουμε 8gr ρίζα Βαλεριάνας. Ύστερα από ένα τέταρτο το σουρώνουμε. Πίνουμε ένα φλιτζάνι, όχι καλά γεμάτο, στο διάστημα της μέρας και άλλο τόσο το βράδυ, πριν ξαπλώσουμε. Ρίχνουμε 1,5gr από τα φύλλα του Απήγανου σε ένα ποτήρι βραστό νερό, το αφήνουμε 10 λεπτά, προσθέτουμε ζάχαρη και το πίνουμε πριν ξαπλώσουμε. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε χρήση περισσότερο από 3 ημέρες στη σειρά. Βράζουμε 5gr από την ρίζα της Αγγελικής σε ένα ποτήρι νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και το πίνουμε πριν να ξαπλώσουμε. Το βράδυ πριν ξαπλώσουμε πίνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι Τίλιο με ζάχαρη. Βάζουμε 40 γρ. Μέλισσα, 40 γρ. Χαμομήλι και 20 γρ. Βαλεριάνα. Από αυτό το μίγμα, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 15΄, το σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ πριν τον ύπνο.
ΑΦΤΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ Βράζουμε 25gr άνθη και φύλλα Αγριμονιάς σε 3 ποτήρια νερό, προσθέτουμε και λίγο μέλι και κάνουμε συχνές πλύσεις της κοιλότητας του στόματος. ΒΗΧΑΣ Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας και πίνουμε 3-4 φορές την ημέρα. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. Ωφέλιμος στους βρόγχους και εξαιρετικά μαλακτικός και αποχρεμπτικός είναι ο Μαϊντανός. Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια σε γάλα, προσθέτουμε και λίγο μέλι και πίνουμε το αφέψημα ζεστό. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουνε 10gr άνθη και φύλλα Μαντζουράνας και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε στο διάστημα της ημέρας ένα φλιτζάνι, πολύ ζεστό, όπου προσθέσαμε μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Το ίδιο και το βράδυ πριν να ξαπλώσουμε. Βράζουμε Αγριμονιά σε 1 λίτρο νερό, όταν δούμε ότι έχει μείνει το 1/3 του λίτρου νερού το κατεβάζουμε και το σουρώνουμε, προσθέτουμε 50 γραμμάρια μέλι και κάνουμε γαργάρες
Για τον βήχα, ιδανικό είναι ένα ρόφημα με Μέλισσα, Θυμάρι, Γλυκόριζα. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-3 φορές την ημέρα.
ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΟΡΜΗ Το πιο τονωτικό φυτό της ανδρικής ορμής είναι η Τσουκνίδα. Βράζουμε 15gr από τους σπόρους της σε 3 ποτήρια νερό και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Πολύ αφροδισιακό φυτό είναι η Μέντα. Με βάση την Μέντα, παρασκευάζουμε ένα τονωτικό, της ανδρικής ορμής, με τον εξής τρόπο: Βάζουμε να μουσκέψουν επί 10 μέρες, μέσα σε 6 ποτήρια παλιό μαύρο κρασί, 40gr φύλλα Μέντας, 3 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες με τους σπόρους τους, 15gr Φασκόμηλο και τις φλούδες 2 Λεμονιών. Προσθέτουμε και 250gr ζάχαρη. Ύστερα από 10 μέρες το σουρώνουμε. Ένα ποτήρι του κρασιού την ημέρα, σε περιπτώσεις ατονίας και εξάντλησης. Δεν πρέπει να γίνεται συνεχείς χρήση, γιατί τότε θα φέρει κατάπτωση.
ΓΡΙΠΗ Σε ένα δοχείο βάζουμε άνθη Σαμπούκου και Μέντα, ρίχνουμε καυτό νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και πίνουμε.
ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ Βράζουμε 100gr Τριφύλλι σε 3 ποτήρια νερό και πλένουμε το άρρωστο μέρος. Είναι εξαίρετο για τις επίμονες λειχήνες. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό Τριφύλλι θα βάλουμε μικρότερη ποσότητα. Σε 3 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 20gr άνθη και φύλλα άγριου Ραδικιού, τα αφήνουμε ένα τέταρτο της ώρας και τα σουρώνουμε. Πίνουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Είναι περίφημο για εξανθήματα, σπυριά, λειχήνες, ερεθισμούς του δέρματος. ΔΙΑΒΗΤΗΣ Για την σοβαρή αυτή πάθηση, το λόγο έχει φυσικά ο γιατρός. Μάλιστα ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις υποδείξεις της επιστήμης, αλλιώς κινδυνεύει ίσως και η ζωή του. Αν συνιστούμε κάποια φυτά, είναι γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα που οι διαβητικοί είδαν ωφέλεια. Δεν αποκλείεται να ανακαλύψει μέσα σ’ αυτά ο διαβητικός το φάρμακο, το κατάλληλο για το δικό του οργανισμό. Άλλωστε δεν είναι μόνο αβλαβή ακόμα αλλά και οι ίδιοι η φαρμακευτική από αυτά αντλεί ουσίες για διάφορα παρασκευάσματα. Σε 3 ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε 3gr άνθη και φύλλα Αψιθιάς και ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας τα σουρώνουμε. Δίνουμε στον διαβητικό να πίνει ένα ποτήρι το πρωί, νηστικός και από ένα, μεσημέρι και βράδυ μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Απαγορεύεται όμως σε εκείνους που έχουν έλκος στόμαχου. Η Αψιθιά φημίζεται για τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες. Η γεύση της είναι πολύ πικρή, όμως ο διαβητικός δεν θα βάλει ζάχαρη στο έγχυμα. Βράζουμε 5gr άνθη και φυλλαράκια Δεντρολίβανου σε ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. Για τον διαβήτη συνιστάται και η Μαντζουράνα. Ο διαβητικός να πίνει ένα ποτήρι έγχυμα το πρωί νηστικός. Βράζουμε την ρίζα από τον Σέλινο και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ – ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ Εξαίρετο φάρμακο για την διάρροια είναι η Ρίγανη. Βράζουμε μια μικρή ποσότητα και πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα. Όπως ξέρουμε είναι πολύ καυστική, αλλά όσο πιο δυνατή τόσο πιο αποτελεσματική. Φυσικά δεν θα βάλουμε ζάχαρη. Ρίχνουμε 2gr άνθη και φύλλα Αψιθιάς σε 2 ποτήρια καυτό νερό και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε 2 ποτήρια την ημέρα. Αν και η γεύση της είναι πικρή, θα αποφύγουμε να βάλουμε ζάχαρη. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 6-7gr άνθη και φύλλα από Νεκρολούλουδα (Καλέντουλα). Ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε και πίνουμε το έγχυμα σε 3 δόσεις στο διάστημα της ημέρας. Παίρνουμε τα σπόρια του φυτού Αγριμονιά και τα βάζουμε για 8 ώρες μέσα σε κόκκινο κρασί, πίνουμε λίγο μετά το φαγητό. Για την διάρροια ιδανικό είναι ένα ρόφημα από πράσινο Τσάι. Σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο Τσάι, αφού βράσει για 2’ το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10΄το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε να πιείτε 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε ρόφημα Βαλεριάνας αλλά με προσοχή!!! 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Βράζεται για 2, πίνετε ΜΟΝΟ 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Εξαίρετο διουρητικό είναι το ζουμί από βρασμένο Σέλινο. Μεγάλες διουρητικές ικανότητες έχει η Αντράκλα. Αφού την βράσουμε, πίνουμε το ζουμί της πολλές την ημέρα. Αλλά και ωμή, σαλάτα, είναι ωφέλιμη.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Βράζουμε 15gr άνθη και φύλλα Φασκόμηλου σε 3 ποτήρια νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί και από ένα, μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Τα βρασμένα Κρεμμύδια είναι φάρμακο εξαίρετο για την δυσκοιλιότητα. Εκτός από τα Ραδίκια, βοηθάει και το ραδικόζουμο. Μπορούμε να του προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού. Φρέσκα κλαδάκια Βασιλικού κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα τρώμε μαζί με λάδι. Βράζουμε μόνο τα άνθη του Χαμομηλιού και πίνουμε 3 φορές την ημέρα χωρίς ζάχαρη. Για την δυσκοιλιότητα, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με Ραδίκι, Χαμομήλι, Μάραθο και να πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ. Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε 1 κουταλάκι από το μίγμα και το αφήνουμε στη φωτιά για 2΄. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε στο νερό για 10΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Παίρνουμε ανθισμένες κορφές Φασκομηλιάς, τις απολυμαίνουμε, τις κοπανίζουμε καλά σε δοχείο απολυμασμένο και τις δουλεύουμε με κερί λιωμένο. Όταν κρυώσει είναι πολύ πηκτό, το αραιώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε το έγκαυμα. Παίρνουμε ένα φύλλο Αλόης, το ψιλοκόβουμε, το στύβουμε μέσα σε ένα καθαρό τουλπάνι και με το χυμό που θα βγει αλείφουμε το έγκαυμα. Ο χυμός αυτός γλυκαίνει και ξεφλογίζει.
ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ Ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό Δυόσμο και τον αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι χλιαρό, πρωί και βράδυ. Αφήνουμε να μουσκέψουν όλη νύχτα στο νερό 10gr ρίζες Αγριάδας. Την άλλη μέρα τις βράζουμε σε δυο ποτήρια νερό μαζί με 10gr ρίζες Μαϊντανού. Από το αφέψημα να πίνει ο άρρωστος ένα ποτήρι του κρασιού το πρωί νηστικός και από ένα μεσημέρι και βράδυ πριν από τα γεύματα.
ΕΜΜΗΝΑΓΩΓΑ Σπουδαίος είναι ο Μαϊντανός. Βράζουμε μια ποσότητα φύλλα ή και ρίζες μαζί και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Βράζουμε Ρίγανη και πίνουμε το αφέψημα. Είναι πολύ καυστική, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική για την περίπτωση αυτή. Σε 3 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15gr άνθη και φύλλα Δεντρολίβανου και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Μπορούμε να πιούμε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 5gr σπόρους Μάραθου και τους αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό. Πίνουμε έγχυμα Δυόσμου. Να μην βράσει αλλά να μείνει 10 λεπτά στο καυτό νερό. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 5-6gr Θυμάρι και το αφήνουμε 10 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό, προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη αν θέλουμε. Όχι μόνο ανακουφίζει τον πόνο και ευκολύνει την λειτουργία αυτή, αλλά και δυναμώνει τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό ρίχνουμε 1,5gr από τα φύλλα του Απήγανου και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε το έγχυμα ζεστό. Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε την δόση, επειδή σε μεγαλύτερη το φυτό είναι τοξικό. Ρίχνουμε σε καυτό νερό λίγο Δίκταμο και πίνουμε το έγχυμα, ζεστό. Να μην βράσει, αλλά να μείνει στο νερό 10 λεπτά
ΕΠΙΛΗΨΙΑ Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 8gr Μαντζουράνα και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Δίνουμε στον επιληπτικό να πίνει ένα φλιτζάνι στο διάστημα της ημέρας και ένα το βράδυ, πριν του ύπνου. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 8gr ρίζα Βαλεριάνας και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Από το έγχυμα να πίνει ο επιληπτικός ένα ποτήρι του κρασιού στο διάστημα της ημέρας και ένα το βράδυ, πριν πλαγιάσει.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ Ο Βασιλικός. Σε 3 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνετε 30gr Βασιλικό και πίνετε πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Κοπανάτε καλά σπόρους Γλυκάνισου, να γίνουν σκόνη. Απ’ αυτή τη σκόνη ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού σ΄ ένα ποτήρι του κρασιού νερό και το πίνετε το πρωί, νηστικοί.
ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ Για την ισχιαλγία, όπως και για κάθε πόνο ρευματικό, για πόνους των αρθρώσεων, ποδάγρες, ακόμη και για στραβολαίμιασμα, στραμπουλίγματα και για χτυπήματα, θαυματουργό είναι το φυτό Σπαθόχορτο. Με το βότανο Σπαθόχορτο (Βάλσαμο), θα ετοιμάσουμε ένα λάδι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους πόνους των αρθρώσεων. Ρίχνουμε 300gr ανθισμένες κορφές του φυτού και 4 ποτήρια ελαιόλαδο σε ένα δοχείο που να κλείνει καλά. Εκθέτουμε το δοχείο στον ήλιο περίπου 10 μέρες ή και κοντά στην φωτιά, αναταράζοντας το κάθε τόσο. Το διαποτισμένο με τις πολύτιμες ουσίες λάδι, λέγεται Σπαθόλαδο ή Βάλσαμο. Μ’ αυτό κάνουμε επάλειψη στο μέρος που πονάει ή ελαφρές εντριβές. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τοπικό επίθεμα με μια γάζα διαποτισμένη στο μέρος που πονάει τυλίγοντας το με αδιάβροχο. Παίρνουμε ένα φύλλο Αλόης, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα στύβουμε, να βγει στην επιφάνεια ο χυμός. Ύστερα τα τυλίγουμε σ΄ ένα τουλπάνι και τα κάνουμε επίθεμα στο κεντρικό σημείο του πόνου. Μπορούμε όμως και να στρίψουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι τα φύλλα της Αλόης και με το χυμό που θα βγει, να κάνουμε επάλειψη σ’ όλο το μήκος του πονεμένου μέλους.
ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΌΜΑΤΟΣ Για την κακοσμία του στόματος, που όμως δεν έχει σχέση με πάθηση των ούλων ή των δοντιών, εκείνος που υποφέρει να τρώει ωμό Σέλινο και να το μασάει αρκετή ώρα. Για την δυσάρεστη μυρωδιά που άφησε το σκόρδο, ωφελεί ο Μαϊντανός. Να τρώγεται ωμός.
ΚΑΛΟΙ Μαζεύουμε από την εξοχή Μαντιλίδες (κίτρινες μαργαρίτες). Τις πλένουμε, τις στύβουμε, να βγει στην επιφάνεια ο χυμός και τις κάνουμε κατάπλασμα στον κάλο. Να μείνει ολόκληρη τη νύχτα. Ψήνουμε στην φλόγα μια σκελίδα Σκόρδο, ώσπου να μαυρίσει. Ύστερα την κόβουμε στη μέση και κάνουμε επίθεμα στον κάλο, με το καμένο μέρος προς τα έξω. Το στερεώνουμε προσεκτικά, περιτυλίγοντας το με λευκοπλάστη. Για να φέρει αποτέλεσμα, ας προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε και στο διάστημα της ημέρας. Ίσως χρειαστούν τρία μερόνυχτα.
ΚΑΡΔΙΑ Δεν εννοούμε φυσικά ότι τα φυτά που αναφέρουμε έχουν την ικανότητα να γιατρέψουν τις καρδιακές παθήσεις. Μπορούν όμως να κατευνάσουν τις νευρικές ταχυπαλμίες. Ρίχνουμε σε 2 ποτήρια καυτό νερό 8gr από την ρίζα της Βαλεριάνας και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα, όχι καλά γεμάτα. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 3gr Λεβάντα και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Το πίνουμε το βράδυ πριν ξαπλώσουμε. Είναι εξαίρετο για την ταχυπαλμία. Απαγορεύεται σε εκείνους που υποφέρουν από το στομάχι, επειδή το ερεθίζει. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 5gr Θυμάρι και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Το πίνουμε στο διάστημα της ημέρας, ή το βράδυ πριν ξαπλώσουμε. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4gr από τα φύλλα της Αγγελικής και πίνουμε από το έγχυμα ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ. Βράζουμε 50 γραμμάρια Μελισσόχορτο, 50 γραμμάρια Αψιθιά σε 200 γραμμάρια νερό, από αυτό θα πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα μετά το φαγητό για 3 ημέρες. Μέσα σε ένα μπουκάλι κρασί βάζουμε μερικά κλωνάρια Δεντρολίβανο, το αφήνουμε για 15 ημέρες και από αυτό πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού κάθε ημέρα.
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ Είναι και η κολπίτιδα από τις παθήσεις για τις οποίες η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό. Υποδεικνύουμε ωστόσο μερικά φυτά μαλακτικά και ξεφλογιστικά που μπορούν να φέρουν ανακούφιση χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή βλάβη. Ρίχνετε 10gr Χαμομήλι σε 1,5 λίτρο καυτό νερό και το αφήνετε μέσα ένα τέταρτο της ώρας. Το σουρώνετε πολύ προσεκτικά και κάνετε εσωτερική πλύση. Βράζετε 70gr Φασκόμηλο σε ένα λίτρο νερό και κάνετε εσωτερική πλύση. Βράζετε καλά Δεντρολίβανο και κάνετε εσωτερική πλύση.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Καθαρίζουμε μια σκελίδα Σκόρδο, κόβουμε ένα μικρό μέρος της μύτης και κάνουμε μια ελαφριά εντριβή στο πονεμένο μέρος του βλεφάρου, προσέχοντας να μην μπει ο χυμός στο μάτι. Βράζουμε Χαμομήλι και κάνουμε ζεστές κομπρέσες στο μάτι με το αφέψημα, ανανεώνοντας τις συχνά. Αλλά και κατάπλασμα μπορούμε να κάνουμε με το ίδιο το βρασμένο χαμομήλι, μέσα σε ένα τουλπάνι.
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ Τόσο στους μεγάλους όσο και στα μικρά, κάνουμε εντριβές στο στήθος και στην πλάτη με Χαμομηλόλαδο. Το ετοιμάζουμε με τον εξής τρόπο: Βάζουμε στην φωτιά ένα τηγάνι με λάδι. Αφού κάψει το λάδι, ρίχνουμε μέσα άνθη Χαμομηλιού, τόσα ώστε να γίνει μια πηκτή μάζα. Τα αφήνουμε να κάψουν καλά, ώστε να βγάλουν όλες τις ουσίες τους. Ύστερα τα βάζουμε σε ένα τουλπάνι και τα σφίγγουμε, να βγει σκέτο το λάδι. Μ’ αυτό το χαμομηλόλαδο χλιαρό, κάνουμε τις εντριβές.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΑ Βράζουμε 10gr άνθη και φύλλα Αγριοκαρδαμούρας σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα, όχι καλά γεμάτα. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 1,5gr από τα φύλλα του Απήγανου. Ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε 2 ποτήρια του κρασιού την ημέρα. Σε μεγαλύτερη ποσότητα ή δόση είναι τοξικός.
ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ Σε 3 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr φύλλα Γαϊδουράγκαθου και τα αφήνουμε μέσα ένα τέταρτο της ώρας. Πίνουμε ολόκληρη την ποσότητα στο διάστημα της ημέρας, σε κανονικά διαστήματα. Μας απαλλάσσει από το ουρικό οξύ και έχει επίδραση ακόμη και στη λιθίαση της κύστης. Βράζουμε ρίζες Μαϊντανού και πίνουμε από το αφέψημα πολλές φορές την ημέρα. Είναι επιπλέον διουρητικό. Βάζουμε να μουσκέψουν όλη τη νύχτα στο νερό 30gr από την ρίζα της Αγριάδας. Το πρωί την βράζουμε αρκετή ώρα ώσπου να μείνουν 3 ποτήρια αφέψημα. Το πίνουμε από το πρωί έως το βράδυ, σε κανονικά διαστήματα. Ξεφλογίζει την ουροδόχο κύστη. Μουσκεύουμε όλη τη νύχτα σε νερό 25gr κοτσάνια και φύλλα του φυτού Κοντυλόχορτου (Πολυκόμπι). Την άλλη μέρα τα βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό και πίνουμε ένα το πρωί νηστικοί και από ένα μεσημέρι και βράδυ μισή ώρα πριν από τα γεύματα.
ΜΑΛΛΙΑ Βράζουμε επί μισή ώρα σ’ ένα λίτρο νερό 50gr άνθη και φυλλαράκια Δεντρολίβανο. Με το αφέψημα αυτό λούζουμε τα μαλλιά. Τους δίνει λάμψη και τους ζωηρεύει το χρώμα. Αλλά κάνουμε και μασάζ στις ρίζες. Την κούρα του μασάζ την συνεχίζουμε για πολλές μέρες. Βράζουμε αρκετό Φασκόμηλο και με το δυνατό αφέψημα λούζουμε τα μαλλιά, κάνοντας συγχρόνως ένα δυνατό μασάζ στις ρίζες. Είναι και αυτό αρκετά τονωτικό και σταματά την τριχόπτωση. Βράζουμε αρκετή ώρα φύλλα Τσουκνίδας στο νερό, ώσπου να μείνουν 2 ποτήρια. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε, του ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ένα κρόκο αυγού και τα δουλεύουμε καλά όλα μαζί. Μ΄ αυτό το μείγμα κάνουμε μια γερή εντριβή στις ρίζες, σε όλο το δέρμα του κεφαλιού καθώς και στα ίδια τα μαλλιά. Αφού τελειώσει η εντριβή, τυλίγουμε το κεφάλι με μια πετσέτα διαποτισμένη με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την πετσέτα μα αδιάβροχο. Ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας ξεπλένουμε τα μαλλιά. Λιώνουμε και παίρνουμε 120 γραμμάρια από τον χυμό του Κρεμμυδιού, 30 γραμμάρια ανθρακικό κάλι και 480 γραμμάρια νερό. Τα βάζουμε σε ένα μπουκάλι και το κουνάμε να ανακατευτεί καλά, με αυτό το κάνουμε κάθε μέρα μασάζ στο κεφάλι.
ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ Σε δυο ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 10gr άνθη Μελισσόχορτου και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί και ένα το βράδυ. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 3gr φύλλα και άνθη Λεβάντας. Ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Το πίνουμε το βράδυ προ του ύπνου. Επειδή η λεβάντα είναι ερεθιστική, ας την αποφύγουν όσοι πάσχουν από στομάχι. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό ρίχνουμε 1,5gr φύλλα Απήγανου και ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε το αφέψημα το βράδυ προ του ύπνου. Έχει θαυμάσια αποτελέσματα για την κατάθλιψη και την μελαγχολία. Δεν πρέπει όμως να ξεπεραστεί η δόση γιατί γίνεται τοξικός.
ΜΩΛΩΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΙΓΜΑΤΑ Ψιλοκόβουμε Κρεμμύδι, το ανακατεύουμε με μπόλικο αλάτι και κάνουμε επιθέματα στο μέρος όπου χτυπήσαμε. Σε λίγες ώρες το μελάνιασμα θα έχει εξαφανιστεί. Κόβουμε μια πλεξίδα Σκόρδου, με ψαλίδι σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε με ξύδι. Ύστερα τα στραγγίζουμε όσο πρέπει και τα τυλίγουμε σε ένα τουλπάνι με το ανάλογο υγρό τους. Τα βάζουμε κατάπλασμα στο στραμπούλισμα ή στο χτύπημα. Παίρνουμε χλωρά φύλλα Μαϊντανού, τα στύβουμε λίγο, να βγει στην επιφάνεια ο χυμός και τα βάζουμε κατάπλασμα στο στραμπούλισμα ή στο χτύπημα.
ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ Κοπανίζουμε φύλλα και κοτσάνια Λουΐζας και τα κάνουμε επίθεμα στο μέτωπο ή όπου αλλού έχουμε νευρόπονο.
ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΑ Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4gr από τα φύλλα της Αγγελικής και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε ένα ποτήρι έγχυμα το πρωί και ένα το βράδυ, πριν του ύπνου. Το φυτό αυτό έχει σημαντικές ηρεμιστικές ικανότητες. Κατευνάζει τα ευερέθιστα άτομα. Ρίχνουμε 10gr φύλλα και άνθη Μελισσόχορτου σε 2 ποτήρια καυτό νερό και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ, πριν του ύπνου. Είναι θαυμάσιο τονωτικό του νευρικού συστήματος. Βράζουμε 15gr Φασκόμηλου σε 2 ποτήρια νερό. Πίνουμε το ένα στο διάστημα της ημέρας και το άλλο το βράδυ, πριν ξαπλώσουμε. Είναι σπουδαίο ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Ρίχνουμε 3gr άνθη και φυλλαράκια Λεβάντας σε ένα ποτήρι καυτό νερό και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Το πίνουμε το βράδυ προ του ύπνου. Συστήνεται συνήθως για τα νευρικά παιδιά. Εκείνοι που υποφέρουν από το στομάχι να αποφεύγουν την λεβάντα επειδή το ερεθίζει. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr Δίκταμο και πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, πριν από τον ύπνο. Είναι θαυμάσιο τονωτικό του νευρικού συστήματος. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 8gr από την ρίζα της Βαλεριάνας και ύστερα από ένα τέταρτο τα σουρώνουμε. Πίνουμε το πρωί ένα φλιτζάνι του τσαγιού, όχι καλά γεμάτο. Επίσης άλλο τόσο το βράδυ πριν από τον ύπνο. Ρίχνουμε 3gr Χαμομήλι σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ πολλές φορές την ημέρα. Σε ένα ποτήρι καυτό νερό ρίχνουμε 1,5gr φύλλα Απήγανου και τα αφήνουμε 10 λεπτά.. πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού το βράδυ πριν πλαγιάσουμε. Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε την δόση, ούτε να κάνουμε χρήση περισσότερο από 3 ημέρες στη σειρά, επειδή το φυτό αυτό είναι τοξικό.
ΝΕΦΡΑ Βάζουμε να μουσκέψουν όλη νύχτα στο νερό 30gr ρίζα Αγριάδας και το πρωί την βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό, να βράσει καλά. Πίνουμε όλο το αφέψημα στο διάστημα της ημέρας, σε κανονικά διαστήματα. Ωφελεί και στον κολικό του νεφρού. Βράζουμε 25gr ρίζα Σέλινου σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε συχνά στο διάστημα της ημέρας. Ωφελεί και στον κολικό του νεφρού. Βράζουμε 15gr ρίζας Μαϊντανού σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε ένα, το πρωί νηστικοί και ένα στο διάστημα της ημέρας. Ο μαϊντανός συνιστάται ιδιαιτέρως για τις διάφορες παθήσεις των νεφρών, αλλά και για τις πέτρες. Βάζουμε να μουσκέψουν όλη νύχτα στο νερό 30gr από τα κοτσάνια και τους βλαστούς του Κοντυλόχορτου (Πολυκόμπι). Το άλλο πρωί τα βράζουμε μέσα σε 4 ποτήρια νερό και πίνουμε το αφέψημα στο διάστημα της ημέρας, σε κανονικά διαστήματα. Είναι θαυμάσιο για τις νεφρίτιδες και όλες τις παθήσεις των νεφρών. Βράζουμε 1 κιλό Μαϊντανό με τις ρίζες του και πίνουμε ένα ποτήρι του νερού πρωί και βράδυ για 7 ημέρες. Ωφελεί στην πέτρα στα νεφρά.
ΟΡΧΙΤΙΔΑ Παίρνουμε ρίζα του φυτού που είναι γνωστό με την ονομασία Δρακοντιά (Φιδόχορτο). Αφού την κοπανίσουμε καλά, ώσπου να γίνει ένας πολτός, ρίχνουμε μέσα γάλα, από λίγο-λίγο, δουλεύοντας ολοένα, ώσπου να ενσωματωθούν. Βάζουμε σ’ ένα τουλπάνι αυτό το μείγμα και το κάνουμε κατάπλασμα στο διογκωμένο μέρος. Η δρακοντιά είναι ένα φυτό δηλητηριώδες και δεν πρέπει να γίνεται εσωτερική χρήση και ας το συνιστούν μερικές λαϊκές συνταγές.
ΟΥΛΙΤΙΔΑ Κοπανίζουμε κοτσάνια και φύλλα Τσουκνίδας, αφού προηγουμένως τα πλύνουμε με μεγάλη προσοχή. Ύστερα τα στύβουμε μέσα σε ένα τουλπάνι, να βγει χυμός. Είναι πολύ ωφέλιμο στις ουλίτιδες. Βράζουμε 50gr ρίζες Γαϊδουράγκαθου σε 2ποτήρια νερό και κάνουμε συχνές πλύσεις του στόματος με το αφέψημαΒράζουμε Ρίγανη, να γίνει ένα δυνατό αφέψημα και κάνουμε με αυτό πλύσεις του στόματος, κρατώντας την όσο περισσότερο μπορούμε. Όχι μόνο θεραπεύει την πάθηση αλλά και στερεώνει τα ούλα.
ΠΙΕΣΗ Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr Μελισσόχορτου και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε το έγχυμα σε 3 δόσεις, πρωί, μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Είναι γνωστό ότι το ωμό Σκόρδο κατεβάζει την πίεση. Καταπίνουμε 3 σκελίδες την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ αφού προηγουμένως τις καθαρίσουμε προσεκτικά ώστε να μην υποστεί την παραμικρή αμυχή ή εσωτερική λευκή μεμβράνη του τις περιβάλλει. Λέγεται ότι μ’ αυτόν τον τρόπο το σκόρδο δεν αφήνει μυρωδιά. Και η σκορδαλιά είναι το ίδιο ωφέλιμη.
ΠΛΗΓΕΣ Βράζουμε 20gr άνθη και φύλλα Αγριμονιάς σε 2 ποτήρια νερό και πλένουμε την πληγή. Σε 2 ποτήρια νερό, βράζουμε 15gr φύλλα Αγριοκαρδαμούρας. Να βράσουν επί ένα τέταρτο της ώρας. Με το αφέψημα αυτό κάνουμε κομπρέσες στην πληγή. Δεν είναι μόνο επουλωτικό αλλά και αιμοστατικό. Τα φύλλα του Δίκταμου χλωρά, έχουν την ικανότητα να σταματούν το αίμα και βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Αλλά και ξερά επίσης τα κάνουμε σκόνη και με αυτήν πασπαλίζουμε την πληγή, κυρίως για να σταματήσουμε το αίμα.
ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ Για να μετριάσουμε την πολυουρία, πίνουμε ζουμί από βρασμένη Τσουκνίδα. Η δόση είναι: 15gr φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας σε 3 ποτήρια νερό. Το αφέψημα αυτό βοηθάει για την νυχτερινή ενούρηση των μεγάλων παιδιών.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Για τον πονοκέφαλο, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με χαμομήλι, λεβάντα, δενδρολίβανο και χρυσάνθεμο. Από αυτό το ρόφημα μπορείτε να πιείτε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ Σε 3 ποτήρια ζεστό νερό ρίχνουμε 10gr από τα φύλλα του Γαϊδουράγκαθου και τα αφήνουμε μέσα ένα τέταρτο της ώρας. Ο άρρωστος να πιει ολόκληρη την ποσότητα σε κανονικά διαστήματα από το πρωί έως το βράδυ. Έχει θαυμάσια αποτελέσματα για την υπερτροφία του προστάτη.
ΠΥΡΕΤΟΣ Ρίχνουμε 30gr Τριφύλλι χλωρό ή ξερό σε 3 ποτήρια καυτό νερό, τ’ αφήνουμε 10 λεπτά, τα σουρώνουμε και δίνουμε στον άρρωστο να πίνει. Έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Βράζουμε 15gr Δεντρολίβανο σε 3 ποτήρια νερό και δίνουμε στον άρρωστο να πίνει αφέψημα ζεστό ή χλιαρό. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 2gr Αψιθιά και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά. Προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη επειδή είναι πικρό δίνουμε στον άρρωστο να πίνει 2 ποτήρια την ημέρα. Απαγορεύεται όμως σε αυτούς που έχουν έλκος στομάχου. Βράζουμε 30gr φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας σε 3 ποτήρια νερό και δίνουμε στον άρρωστο πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Βράζουμε φύλλα και άνθη Αγκινάρας και πίνουμε κάθε μέρα 2 ποτήρια.
ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ Βάζουμε να μουσκέψουν όλη τη νύχτα στο νερό 30gr από την ρίζα της Αγριάδας. Την άλλη μέρα βράζουμε την μουσκεμένη ρίζα σε 3 ποτήρια νερό και πίνουμε το αφέψημα στο διάστημα της ημέρας. Σε 3 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 10gr φύλλα Γαϊδουράγκαθου. Ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε και πίνουμε από το πρωί έως το βράδυ σε κανονικά διαστήματα. Μέσα σε 3 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 30gr ξερό Τριφύλλι και τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε το έγχυμα σε κανονικά διαστήματα από το πρωί ‘έως το βράδυ. Παίρνουμε ένα φύλλο Αλόης, το ψιλοκόβουμε, ο στύβουμε λιγάκι, το τυλίγουμε σε ένα τουλπάνι και το βάζουμε κατάπλασμα στο πονεμένο μέρος. Ξεραίνουμε ρίζα Δρακοντιάς (Φιδόχορτο). Την κοπανίζουμε ώσπου να γίνει σκόνη και με αυτή κάνουμε επιθέματα στο μέρος που πονάει.
ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ Κοπανίζουμε κοτσάνια και φύλλα χλωρής Τσουκνίδας, τα στύβουμε μέσα σε ένα τουλπάνι και με το χυμό που θα βγει διαποτίζουμε μια γάζα και το βάζουμε μέσα στην μύτη. Αιμοστατικές ικανότητες για την ρινορραγία έχουν τα φύλλα του Βασιλικού, όχι όμως χλωρά. Αφού τα ξεράνουμε στον αέρα, τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη και την ρουφάμε με την μύτη σαν ταμπάκο. Εκείνοι που έχουν προδιάθεση στην ρινορραγία, θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει αυτό το αιμοστατικό. Σε 2 ποτήρια νερό, βράζουμε 10gr φύλλα και άνθη Αγριοκαρδαμούρας και πίνουμε πρωί και βράδυ του τσαγιού, όχι καλά γεμάτο. Έχει μεγάλες αιμοστατικές ικανότητες το φυτό αυτό. Εκείνοι που έχουν προδιάθεση στην ρινορραγία ας κάνουν μια συστηματική κούρα με το αφέψημα του.
ΣΤΟΜΑΧΙ Για τις γαστρίτιδες και τις φλογώσεις του στομάχου εξαίρετη είναι η Αγριάδα. Βάζουμε να μουσκέψουν ολόκληρη την νύχτα στο νερό 30gr από την ρίζα της. Την άλλη μέρα τα βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό και δίνουμε στον άρρωστο να πίνει από το πρωί έως το βράδυ σε κανονικά διαστήματα. Πολύ τονωτικό του στομάχου είναι το Γλυκάνισο. Γίνεται πιο αποτελεσματικό αν το χρησιμοποιήσουμε υπό μορφή βάμματος. Κοπανίζουμε 35gr σπόρους ώσπου να γίνουν μια ψιλή σκόνη. Ρίχνουμε την σκόνη μέσα σε 3 ποτήρια του νερού καθαρό οινόπνευμα, προσθέτοντας και την φλούδα 2 λεμονιών. Ύστερα από μια εβδομάδα το βάμμα είναι έτοιμο. Ρίχνουμε 40 σταγόνες βάμματος μέσα σε ένα ποτηράκι νερό και το πίνουμε πριν από το μεσημεριανό δείπνο. Το Θυμάρι είναι θαυμάσιο τονωτικό του στομαχιού. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 6-7gr, όχι περισσότερο, επειδή είναι καυστικό. Να μην βράσει. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Τονωτικό επίσης του στομαχιού είναι το Δεντρολίβανο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τα αδύνατα στομάχια. Δεν θα το βράσουμε ούτε αυτό αλλά θα ρίξουμε 6-7gr σε 2 ποτήρια καυτό νερό. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ύστερα από τα γεύματα. Θα επιτύχουμε ένα πιο αποτελεσματικό στομαχικό, αν κάνουμε συνδυασμό Δεντρολίβανου και Θυμαριού. 3,5gr από το κάθε φυτό σε 2 ποτήρια καυτό νερό. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 5-6gr Βασιλικό και τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε από ένα ποτήρι του κρασιού 3 φορές την ημέρα. Τονώνει τα αδύνατα στομάχια και βοηθάει στην πέψη. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4-5gr φύλλα Αγγελικής. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού μεσημέρι και βράδυ ύστερα από τα γεύματα. Είναι σπουδαίο θεραπευτικό για τους σπασμούς του στομάχου. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 2gr φύλλα Αψιθιάς. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη επειδή είναι πολύ πικρό. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού μεσημέρι και βράδυ ύστερα από τα γεύματα. Ωφελεί στον στομαχόπονο. Απαγορεύεται όμως σε περιπτώσεις έλκους στομάχου. Αν μας πονάει το στομάχι ή αν έχουμε δυσπεψία θα πιούμε έγχυμα Χαμομηλιού. Δεν θα το βράσουμε αλλά θα ρίξουμε 2gr για κάθε φλιτζάνι, σε καυτό νερό. Βράζουμε 15gr Φασκόμηλο σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Είναι εξαίρετο για τις νευρώσεις του στομάχου. Τονωτικό αυτού του οργάνου και χωνευτικό. Στομαχικός και χωνευτικός είναι ο δυόσμος. Ρίχνουμε 6gr σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Βράζουμε 7-8gr Μέντα σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα μετά τα γεύματα. Είναι χωνευτική και τονωτική του στομάχου. Οι νευρικοί να την αποφεύγουν. Ρίχνουμε 10gr άνθη Μελισσόχορτου σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Είναι από τα πιο σπουδαία θεραπευτικά της δυσπεψίας. Ρίχνουμε 10gr Μαντζουράνα σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Είναι χωνευτικό, σπουδαίο θεραπευτικό της δυσπεψίας. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 10gr άνθη και φύλλα Λουΐζας και πίνουμε από ένα φλιτζάνι έγχυμα μετά τα γεύματα. Είναι θαυμάσιο χωνευτικό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο κατά της δυσπεψίας, αλλά και σαν ευχάριστο ρόφημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το τσάι, αν μάλιστα του προσθέσουμε χυμό λεμονιού.
ΣΥΚΩΤΙ Το Μάραθο είναι θαυμάσιο τονωτικό του συκωτιού και βοηθάει στην κανονική του λειτουργία. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τους σπόρους του. Ρίχνουμε 5gr μέσα σε ένα ποτήρι καυτό νερό και ύστερα από 10 λεπτά το σουρώνουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού την ημέρα. Αν το συκώτι μας είναι φλογισμένο ή μας πονάει βράζουμε φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας και πίνουμε 3 φορές την ημέρα από το αφέψημα. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 7-8gr Θυμάρι. Πίνουμε από ένα ποτήρι μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Είναι πολύ ωφέλιμο για το συκώτι και για το πάγκρεας. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 5gr άνθη και φύλλα Αγριμονιάς και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε από το έγχυμα ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί και ένα το βράδυ προ του ύπνου. Σε 3 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 10gr Καλέντουλα (Νεκρολούλουδο), άνθη και φύλλα. Προσθέτουμε και λίγο Δεντρολίβανο. Ύστερα από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε από το έγχυμα ένα φλιτζάνι του τσαγιού το πρωί νηστικοί και από ένα το μεσημέρι και το βράδυ μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Είναι θαυμάσιο για την καλή λειτουργία του συκωτιού. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 7gr Δεντρολίβανο και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε το έγχυμα σε 2 δόσεις. Βράζουμε την ρίζα του φυτού Αγριάδα και πίνουμε 2 φορές την ημέρα.
ΣΥΝΑΧΙ Πλένουμε καλά φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας. Τα κοπανίζουμε, τα στύβουμε μέσα σε ένα τουλπάνι να βγάλουν το χυμό τους, μ’ αυτόν διαποτίζουμε ένα βαμβάκι και το βάζουμε μέσα στην μύτηΚάτι που πρέπει να έχουμε πάντα φυλαγμένο στην περίπτωση συναχιού, είναι ο Βασιλικός. Φημίζεται σαν θεραπευτικός και σαν προληπτικός. Αποξηραίνουμε στον ήλιο φύλλα και ύστερα τα τρίβουμε, να γίνουν σκόνη. Από τη σκόνη αυτή ρουφάμε από τη μύτη, σαν ταμπάκο.
ΤΟΝΩΤΙΚΑ Θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού προπάντων για περιπτώσεις αναιμίας είναι το Δεντρολίβανο. Σε 3 ποτήρια νερό να πάρουν μια στιγμιαία βράση 20gr άνθη και φυλλαράκια. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι πρωί και βράδυ. Ρίχνουμε 15gr Μαντζουράνα σε 3 ποτήρια μαύρο παλιό κρασί. Προσθέτουμε και την φλούδα ενός λεμονιού. Το κλείνουμε ερμητικά σε γυάλινο βάζο και τ’ αφήνουμε για 10 ημέρες. Πίνουμε 2 ποτηράκια του κρασιού την ημέρα, πριν από τα γεύματα. Ρίχνουμε 5gr σπόρους Μάραθου σε ένα ποτήρι καυτό νερό και τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε το έγχυμα όλο μαζί. Συνεχίζουμε την κούρα επί 15 ημέρες. Την διακόπτουμε άλλες τόσες και ξαναρχίζουμε. Εκείνοι που έχουν πίεση να αποφύγουν το μάραθο, επειδή την ανεβάζει. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 20gr Δίκταμο και τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε 3 ποτήρια του κρασιού την ημέρα. Είναι από τα πιο σημαντικά τονωτικά. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό ρίχνουμε 4gr από τα φύλλα της Αγγελικής. Από το έγχυμα αυτό να πίνει ο εξασθενημένος 2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Σε 1 ποτήρι καυτό νερό ρίχνουμε 3gr από τα φυλλαράκια και τα άνθη της Λεβάντας και το πίνουμε το βράδυ προ του ύπνου. Είναι εξαίρετο τονωτικό για τους κουρασμένους και τους εξασθενημένους οργανισμούς. Να το αποφεύγουν εκείνοι που πάσχουν από το στομάχι, επειδή το ερεθίζει.
ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ (ΑΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ) Κανείς δεν αγνοεί τόσο σημαντικό είναι για τον τυμπανισμό το Γλυκάνισο. Ρίχνουμε 5-6gr σε 2ποτήρια ζεματιστό νερό και τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά της ώρας. Από το έγχυμα αυτό, πίνουμε από ένα φλιτζάνι μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Γνωστό επίσης σε όλους σαν φάρμακο για την ενόχληση αυτή είναι το Χαμομήλι. Ρίχνουμε 3gr σε 2ποτήρια καυτό νερό, τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά και πίνουμε μεσημέρι και βράδυ μετά τα γεύματα. Ποτέ να μην βράζουμε το χαμομήλι επειδή καταστρέφονται τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Βράζουμε 8gr φύλλα Μέντας σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε μεσημέρι και βράδυ, μετά τα γεύματα, από ένα ζεστό φλιτζάνι, με ζάχαρη. Οι νευρικοί όμως πρέπει να το αποφεύγουν το βράδυ επειδή είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος και μπορεί να φέρει αϋπνίες. Βράζουμε 10gr Φασκόμηλο σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα, μεσημέρι και βράδυ, μετά τα γεύματα. Πιο αποτελεσματικό γίνεται όταν το βγάλουμε από την φωτιά και ρίξουμε μέσα 4gr Γλυκάνισο. Ρίχνουμε 5gr σε 2 ποτήρια καυτό νερό και τ’ αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε από ένα μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Βράζουμε 8gr σπόρους Μάραθου σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα, μεσημέρι και βράδυ, μετά τα γεύματα. Ένα φυτό που δεν του γίνεται μεγάλη χρήση και που είναι όμως πολύτιμο για την υγεία, είναι η Μαντζουράνα. Έχει, μέσα σε άλλα πολλά και την ικανότητα να διώχνει τα αέρια των εντέρων. Ρίχνουμε 10gr φύλλα σε 2 ποτήρια καυτό νερό και όπως για όλα τα εγχύματα, τα αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr Μελισσόχορτο και προσθέτουμε 5gr Γλυκάνισο και τα σουρώνουμε ύστερα από 10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια Τσουκνίδας και πίνουμε από ένα φλιτζάνι αφέψημα μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Βράζουμε 5gr σπόρους Κόλιανδρου σε 2 ποτήρια νερού και πίνουμε από ένα φλιτζάνι του καφέ μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Αν η δόση δεν μας είναι αρκετή, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι του κρασιού
ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ – ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ - ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ Βράζουμε 50gr σπόρους Βρούβας σε 3 ποτήρια νερού και κάνουμε γαργάρες. Βράζουμε 25gr άνθη και φύλλα Αγριμονιάς σε 3 ποτήρια νερό, προσθέτουμε και λίγο μέλι και κάνουμε συχνές γαργάρες. Χάρη στις επουλωτικές τις ιδιότητες είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στις λαρυγγίτιδες. Αφού πλύνουμε καλά φύλλα και βλαστούς χλωρής Τσουκνίδας, τους κοπανίζουμε και τους στύβουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι, να βγει ο χυμός. Κάνουμε γαργάρα. Έχει σπουδαίες θεραπευτικές ικανότητες για τις φλογισμένες αμυγδαλές. Βρασμένα φύλα Αγκινάρας και τα βάζουμε κατάπλασμα στον λαιμό.
ΧΟΛΗ Εξαίρετο χολαγωγό είναι ο Μαϊντανός. Θα χρησιμοποιήσουμε όμως μόνο τους σπόρους του, αφού προηγουμένως τους ξεράνουμε. Βράζουμε 5gr σε ένα ποτήρι νερό και πίνουμε το πρωί νηστικοί. Χολαγωγό επίσης είναι και το μάραθο. Βάζουμε να μουσκέψουν επί 10 λεπτά 5gr σπόρους ξερούς σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό. Από το έγχυμα πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού νηστικοί. Να το αποφεύγουν όμως εκείνοι που έχουν υπέρταση. Χολαγωγό επίσης είναι και το Δεντρολίβανο. Ρίχνουμε 7gr σε 2 ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό.
ΧΡΥΣΗ ( ΙΚΤΕΡΟΣ ) Σε 3 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr Δεντρολίβανο. Δίνουμε από το έγχυμα στον άρρωστο από ένα φλιτζάνι, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
ΩΤΙΤΙΔΑ Ο χυμός του Κρεμμυδιού μπορεί να θεραπεύσει. Τα ξεφλουδίζουμε, τα κοπανίζουμε, τα στύβουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι και ρίχνουμε 2 σταγόνες χυμό μέσα στο αυτί. Κοπανίζουμε φύλλα και κοτσάνια Λουΐζας μέχρι να λιώσουν. Ύστερα τα βράζουμε με λίγο γάλα και με τον πηκτό πολτό που θα σχηματιστεί κάνουμε κατάπλασμα στο αυτί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου