Γράφει η Μαριλένα Βλαχάκη
Θέμα της ημέρας τα Superfoods! Πλέον στην εποχή της πληροφόρησης, της Τεχνολογίας και της εξέλιξης όλοι σας τα έχετε ακούσει και σίγουρα κάποιοι από εσάς δοκιμάσει και εντάξει στη καθημερινή σας διατροφή.
Τι είναι τα Superfoods;
Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες και κάθε ένα από αυτά συμβάλλει στην επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Η φύση έχει προβλέψει απλά εμείς απομακρυνθήκαμε από αυτή και γυρίσαμε τη πλάτη στα πλούσια και αγνά αγαθά της. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Θα μπορούσα να αναφέρομαι με επιστημονικούς όρους και λατινικές ονομασίες όμως ο σκοπός μου δεν είναι να εντυπωσιάσω αλλά να γίνω κατανοητή και σαφής στα οφέλη για την υγεία μας και τον οργανισμό μας φίλοι μου.
Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.. Σε κάθε υπερτροφή υπάρχουν, από εκατό έως διακόσια, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, τα περισσότερα εκ των οποία σπάνια υπάρχουν στα συνήθη τρόφιμα.
Βατόμουρά, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές.
Προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Μπορείς, λοιπόν, να τα εντάξεις στη διατροφή σου με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείς από τις ευεργετικές τους δράσεις.
Ιπποφαές ή seaberry: Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γης αν και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά διάσημο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3, ω6, ω7 και ω9). Σε τονώνει και σου δίνει ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει το άγχος, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αντιμετωπίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Φραγκοστάφυλα: Ακολουθώντας το “παράδειγμα” των υπολοίπων αυτών μικρών καρπών, τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ο 3συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών τους κάνει τα φραγκοστάφυλα ιδανικά για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μιας και συμβάλουν αποτελεσματικά στην απώλεια κιλών, ενώ δημιουργούν και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί άρα αποφεύγεις τα περιττά τσιμπολογήματα. Βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών χαρίζοντας σου νεανικό δέρμα.
Κινόα
Δεν ανήκει στα δημητριακά ( ο όρος είναι "ψευδο-δημητριακό") αν και οι κόκκοι του θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι -αλλά δεν θ' ασχοληθούμε με αυτό. Τα σποράκια του ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε υψόμετρα γύρω στα 3800 μ. καθώς απαιτεί κρύο και ξηρό κλίμα. Γνωστό σαν "η χρυσή τροφή" των Ινκας, που το συνέδεαν και με θρησκευτικές τελετές, υπήρξε για χιλιάδες χρόνια και μέχρι σήμερα η πιο θρεπτική -άρα πολύτιμη- τροφή για τους λαούς που κατοικούν στα υψίπεδα των Άνδεων. Μόλις μαζευτεί υπόκειται σε μια φυσική επεξεργασία (πλύσιμο με καθαρό νερό και στέγνωμα στον ήλιο) για να φύγει το πικρό του περίβλημα .
Σπιρουλίνα
Χαρακτηριστικό της το έντονο πράσινο χρώμα η Σπιρουλίνα είναι η Βασίλισσα των Υπερτροφών. Αποτρέπει ηπατικές διαταραχές, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που ελαχιστοποιούν στο μέγιστο μολύνσεις και φλεγμονές. Βοηθά στην αναιμία καθώς ο σίδηρος που περιέχει είναι αρκετά απορροφήσιμος με αποτέλεσμα να είναι η αγαπημένη των εγκύων.
Αλευρι Ζέας
Πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες, με λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι, εύπεπτο θρεπτικό και πολύ γευστικό. Ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών της ζέας προωθεί την ευεξία και την καλή υγεία.
Αμύγδαλα, Καρύδια και ξηροί Καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς λίγα μόλις γραμμάρια μας παρέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Ανάμεσα στα αμύγδαλα και τα καρύδια, ποιο από τα δύο θα πρέπει να επιλέξετε; Δείτε αναλυτικά τη διατροφική αξία των δύο ξηρών καρπών ανά μερίδα 30 περίπου γραμμαρίων, σύμφωνα με την Βάση Δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας(εικόνα παραπάνω)
Εννοείται ότι τα καταναλώνουμε και τα δυο. Απλά θα ήθελα να επιλέγετε ανάλατα και όχι επεξεργασμένα.
Η Μαύρη Σοκολάτα
Γεύση, θωράκιση, άμυνα στον Διαβήτη τύπου 1 & 2. Ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ρυθμίζουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Ωστόσο, το εύρημα δεν σημαίνει πως θα αρχίσουν να τρώνε ανεξέλεγκτα σοκολάτες. Η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Και κάπου εδώ σας αποχαιρετώ πιστεύοντας ότι όλο και κάτι θα αποκομίσατε από τη σημερινή μας μέρα!!!!
Ευχαριστώ πολύ και σήμερα για την αγάπη σας!!! Σας φιλώ και σας περιμένω εδώ με δικά σας ερωτήματα !
Γραφεί η Μαριλένα Βλαχάκη
Μπορείτε να μας βρείτε και στο. Facebook στη σελίδα : ΔΙΑ - ΤΡΟΦΗΣ
Msc Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφολογίας
Bsc Τεχνολογίας Γεωπονίας με Ειδίκευση τη Βιολογική Γεωργία
Μεταπτυχιακό στην
Εκπαίδευση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου