ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ! ΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ-Γράφει η Κολαΐτη Ειρήνη
"Ξεχασμένη, αιώνια περιπλανωμενη στην άβυσσο ενος σκοτεινού κόσμου, η μοναξιά της κ αυτή. Ο χρόνος έχασε την την αξία του. Χρόνια, μήνες, μέρες, λεπτά, δευτερόλεπτα είναι πλέον μόνο λέξεις στο άδειο μυαλό της
Στέκεται μπροστά από το μέρος όπου έζησε τις πιο όμορφες στιγμές της, τα δάκρυα της γίνονται ένα με τη βροχή όσο οι αναμνήσεις την χτυπούσαν σαν κεραυνοί. Ήθελε να ούρλιαξε αλλά η φωνή της την άφησε όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν ήξερε τίποτα πια.. Κανέναν και τίποτα,ουτε τον ίδιο της τον εαυτό. Χαμένη στα κομμάτια των σπασμένων ονείρων της αναρωτιόταν αν θα ξυπνήσει ποτέ.
Κοίταξε τη βαθιά γαλάζια θάλασσα κ άρχισε να τραγουδά μια μελωδία που νόμιζε ότι είχε ξεχάσει. Ξυπολητη αργά προχώρησε στη θάλασσα αφήνοντας το παγωμένο νερό να σκεπάσει τα πόδια της. Ήταν τόσο παγωμένο αλλά δεν είχε σημασία πλέον. Άρχισε να μιλάει στη θάλασσα όπως όταν ήταν παιδί κ μοιραζόταν τα μυστικά της με κείνη, γιατί ήξερε πως δεν θ την προδώσει ποτέ. Πόσο πολύ θα ήθελε Ν χει μια βάρκα. Να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ταξιδέψει, να μη γυρίσει ποτέ. Πως μπορούσε όμως? Δεν είχε τίποτα. Ήταν αναγκασμένη να μείνει σε αυτό το μέρος, χειρότερο κ από φυλακή.
Έκλεισε τα μάτια κ όλη η ζωή της πέρασε μπροστά από τα μάτια της σαν ταινία χαμηλού προϋπολογισμού. Η ανάμνηση του ήταν τόσο ζωντανή που μπορούσε να μυρίσει το άρωμα του.
Ο χρόνος κυλάει, ένα ατελείωτο ποτάμι που δε σταματάει ποτέ. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Έπρεπε Ν αποφασίσει. Δεν είχε ιδέα. Πότε δεν ήξερε τι ν κάνει στη ζωή της, τι ήθελε πραγματικά. Τώρα όμως έπρεπε να διαλέξει αν έμενε για πάντα στο σκοτάδι ή θα έψαχνε ν βρει το φως."
Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλες αποφάσεις κάποιες φορές αρκετά δύσκολες. Αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε μόνοι. Η ζωή είναι γεμάτη με μονοπάτια, όταν διαλέγουμε ένα από αυτά χάνουμε τις στιγμές που υπάρχουν στα υπόλοιπα. Οι αποφάσεις κάποιες φορές εκτός από εμάς επηρεάζουν κ τους γύρω μας. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν ν μας βοηθήσουν να πάρουμε μια σωστή αποφαση:
1.Κατεγραψε τις επιλογές σου!
Πάρε μολύβι & χαρτί και κατάγραψε τις επιλογές σου. Πάρε το χρόνο σου, εξέτασε τις εναλλακτικές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και φρόντισε να απαριθμήσεις όλες τις πιθανές επιλογές, όσο τρελές ή αδύνατες κι αν σου φαίνονται σε πρώτη σκέψη. Στη συνέχεια κι αφού έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής μίλα με τους κοντινούς σου, ζήτα τη γνώμη τους και ρώτα τους αν έχουν κάτι να προσθέσουν. Έτσι θα έχεις συγκεντρώσει όλες τις πιθανές επιλογές πριν τη λήψη της κρίσιμης απόφασης.
2.Εξετασε τα σενάρια!
Αφού φτιάξεις τη λίστα με τις επιλογές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και πρόσθεσε ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο, συν (+) ή πλην (-) ανάλογα με το αν πιστεύεις πως η δεδομένη επιλογή μπορεί να έχει θετική ή αρνητική έκβαση. Θα μπορούσες επίσης δίπλα να σημειώσεις και την πιθανότητα κάτι από αυτά να πραγματοποιηθεί ή όχι. Βεβαιώσου βέβαια, πως οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα έρευνας κι αντικειμενικής αξιολόγησης των παραμέτρων και η αξιολόγησή σου είναι αμερόληπτη και δίχως την παρείσφρηση του φόβου ή άλλων εξωτερικών παραγόντων.
3.Σκεψου ουδέτερα! Πως θ συμβουλεύει ένα φίλο?
Πολλές φορές τα συναισθήματα θολώνουν την κρίση γι΄αυτό καλό είναι να τα απομονώνουμε όταν πρόκειται για λήψη σημαντικών αποφάσεων. Προσπάθησε να ξεχάσεις πως πρόκειται για δικό σου ζήτημα και προσπάθησε να φανταστείς πως πρέπει να συμβουλέψεις ένα φίλο που σου ζητάει τη γνώμη σου. Ίσως σου φανεί κάπως αστείο στην αρχή αλλά με λίγη εξάσκηση θα καταφέρεις να δεις τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία, πιο αντικειμενική κι ουδέτερη. Το ζητούμενο είναι να αποστασιοποιηθείς και να δεις την κατάσταση σαν εξωτερικός θεατής, να αφήσεις τα συναισθήματα κατά μέρος και να πάρεις την απόφαση με βάση τα πραγματικά, ρεαλιστικά δεδομένα.
4.Μην πελαγωνεις με τα πολλά!
Όσο περισσότερες απόψεις παίρνεις, όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εννοείται πως κάθε κρίσιμη απόφαση θέλει σκέψη και χρόνο αλλά αυτό έχει κι όρια. Όσο το αναβάλλεις κι όσο εντάσσονται νέα δεδομένα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επιλογή.
5.Να είσαι προετοιμασμενος για παν ενδεχόμενο!
Δεν μπορείς να είσαι πάντα προετοιμασμένη για τα χειρότερα, ούτε φυσικά λαμβάνεις αποφάσεις σκεπτόμενη τα αρνητικά σενάρια. Ωστόσο, καλό είναι να εξετάσεις εξ΄αρχής το τι μπορεί να πάει στραβά σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Έχοντας σκεφτεί το ενδεχόμενο της αρνητικής έκβασης και τις ενέργειες στις οποίες μπορείς να καταφύγεις για να σώσεις την κατάσταση, θα μπορέσεις να λάβεις ευκολότερα και με μεγαλύτερη σιγουριά την ορθή απόφαση. Αλλά ακόμη κι αν η επιλογή που θα κάνεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, θα έχεις έτοιμο εφεδρικό σχέδιο σωτηρίας.
6.Ασε το φόβο πίσω σου!
Μην αφήνεις το φόβο να θολώνει την κρίση σου, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Μην αφήνεις τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αυτοβελτίωσή σου και την ανέλιξή σου. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχες προγραμματίσει ή αν στην πορεία κάνεις λάθη και πάλι κερδισμένη θα είσαι μαθαίνοντας από αυτά. Άλλωστε ουδείς αλάνθαστος κι όποιος το ισχυρίζεται προφανώς δεν γνωρίζει τι εστί αυτογνωσία. Μη φοβάσαι και κάνε την αποτυχία κινητήριο μοχλό για εξέλιξη.
Το να λάβεις μια απόφαση δεν είναι εύκολη διαδικασία, ειδικά αν από αυτή κρίνονται πολλά.
Προσπάθησε να δεις το ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες και να δεις ξεκάθαρα όλες τις παραμέτρους.
Άκου το ένστικτό σου. Ακόμη κι αν τελικά αποτύχεις θα ξέρεις πως έκανες αυτό που πραγματικά ήθελες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου