Παντρεύουμε γιορτινές συνταγές από διάσημους Chef με τα ιδανικά κρασιά. – Από τη Δέσποινα Τσώπου
Πριν από 15 χρόνια, όλοι προετοιμάζοντας τα γιορτινά τραπέζια ανοίγαμε βιβλία μαγειρικής ή βλέπαμε την Βέφα και τον Ηλία Μαμαλάκη για να πάρουμε ιδέες ή να αντιγράψουμε πιστά μια συνταγή. Τώρα τα βιβλία δεν ανοίγουν τόσο συχνά καθώς έχουν αντισταθεί σε σημαντικό βαθμό από τις λύσεις που θα βρούμε στο διαδίκτυο. Έτσι αρκεί να αναζητήσουμε χριστουγεννιάτικες συνταγές στο google και θα ανοίξουν αμέτρητες επιλογές μπροστά μας. Αυτό κάναμε και εμείς! Μπήκαμε σε site διάσημων, κυρίως τηλεοπτικών, chef, πήραμε μία συνταγή την οποία θα μας άρεσε να έχουμε στο γιορτινό μας τραπέζι και επιλέξαμε τα κρασιά που ταιριάζουν με αυτές.
Άκης Πετρετζίκης - Γεμιστό ρολό κοτόπουλο
https://akispetretzikis.com/el/categories/kotopoylo-galopoyla/gemisto-rolo-kotopoylo
Η ιστοσελίδα του Άκη Πετρετζίκη είναι ίσως η ελληνική
https://akispetretzikis.com/el/categories/kotopoylo-galopoyla/gemisto-rolo-kotopoylo
Η ιστοσελίδα του Άκη Πετρετζίκη είναι ίσως η ελληνική
ιστοσελίδα με συνταγές, με τις περισσότερες επισκέψεις. Το γεμιστό ρολό από κοτόπουλο δείχνει υπέροχο. Το γεμίζει με μπέικον, συκωτάκια κοτόπουλου, κρεμμυδάκια, μανιτάρια και θυμάρι και το σερβίρει με καραμελωμένα καρότα και μπρόκολο. Σύνθετο πιάτο και σίγουρα αξίζει ο χρόνος και η δυσκολία για να το έχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Είναι ένα πιάτο που θα μπορούσε να ταιριάξει με κρασιά από όλα τα χρώματα. Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό όπως το Perpetuus Λευκός, ένα πλούσιο ροζέ όπως το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ αλλά και ένα μαλακό ερυθρό όπως το Λημνιό Porto Carras θα δέσει με την ένταση που δίνουν το μπέικον και τα μανιτάρια.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Γαλοπούλα γεμιστή
https://www.argiro.gr/recipe/galopoula-xristougennon-me-gemisi/
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ‘ξενόφερτο’ γιορτινό πιάτο, όμως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά τραπέζια και έχει αντικαταστήσει σε αρκετά σπίτια κρέατα όπως το χοιρινό και το αρνί. Εδώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την γεμίζει με ένα μίγμα με μπέικον, κιμά, συκωτάκια, κρεμμύδι, κάστανα, δαμάσκηνα, μήλα, κουκουνάρι και καρύδι που ιντριγκάρει! Η πρώτη σκέψη για τα ιδανικά κρασιά για αυτή την συνταγή πάει στο κόκκινο χρώμα και σε ζουμερά κρασιά όπως το Κτήμα Παλυβού Νεμέα, το ΑΕΝΑΟΝ Merlot και το Σγουρίδη Σίγμα Ερυθρός. Αν οι καλεσμένοι σας θέλουν λευκό κρασί, προσφέρετε τους ένα πλούσιο βαρελάτο Chardonnay όπως το Πάλπο ή το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay.
Ντίνα Νικολάου - Μπουτάκια πάπιας καραμελωμένα στον φούρνο
https://dinanikolaou.gr/?p=1095
Μυρσίνη Λαμπράκη - Αγριογούρουνο με μέλι
https://www.mirsini.gr/new/index.php/sintages/fagita/chr/recipe/1163
Το Αγριογούρουνο είναι από το κυνήγι που παίρνει συχνά θέση στα γιορτινά τραπέζια. Η Μυρσίνη Λαμπράκη που γνωρίζει τα κρέατα όσο λίγοι, το μαγειρεύει με κρεμμύδια, σέλινο, κόκκινο γλυκό κρασί, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη και μέλι. Είναι σίγουρα πλούσιο, αρωματικό και με γλυκά στοιχεία. Θέλουμε κόκκινο κρασί με ένταση και πυκνό φρούτο αλλά και κάποιο μπαχαρένιο χαρακτήρα. Ένα κρασί από το Μπορντώ όπως το Chateau Les Grands Marechaux, το Chateau du Courlat Cuvee Jean Baptiste ή το Chateau de Pez είναι ενδιαφέρουσες επιλογές που αρμόζουν σε εκλεπτυσμένα τραπέζια.
Γιάννης Λουκάκος - Μοσχαρίσιο φιλέτο Wellington με σάλτσα από Port.
https://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas-eortastiko-geyma/7379/mosharisio-fileto-wellington-gallikes-patates-kai-lahanakia
Πολύπλοκο και κλασικό βρετανικό πιάτο, παραλλαγές του οποίου βρήκα σχεδόν σε όλα τα site. Η σάλτσα του port με την οποία συνοδεύει ο Γιάννης Λουκάκος το φιλέτο, φαίνεται ιδιαίτερα νόστιμη. Αν κάποιος επιλέξει να το φτιάξει μία φορά τον χρόνο, ποντάρω ότι θα είναι μέσα στα Χριστούγεννα. Είναι ένα μοσχαρίσιο φιλέτο που ‘σοτάρεται’, πασπαλίζεται με μουστάρδα, αλείφεται με μια στρώση μανιταριών πάνω σε προσούτο, τυλίγεται σε ζύμη σφολιάτας και ψήνεται στο φούρνο. Πασπαλίζεται με σάλτσα από κρασί port, βουτύρου και κρεμμυδιού. Σύνθετο και πλούσιο, αναζητά κόκκινα κρασιά με δύναμη και ένταση που θα τα βρούμε σε κρασιά όπως το Philosopher Άκραθος, το Τ-ΟΙΝΟΣ Μαύρο και το Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός”.
Ηλίας Μαμαλάκης - Αρνάκι γεμιστό με φέτα
https://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=9&syntagi_id=558
Μπορεί να έχουν βγει πολλοί νέοι ‘μάγειρες’, όμως θεωρώ ότι αυτός που μας έβαλε στον κόσμο της μαγειρικής μέσα από τα βιβλία του και τις τηλεοπτικές του εκπομπές είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης. Μπορεί η ιστοσελίδα του να μην είναι και η πιο μοντέρνα, όμως κρύβει πραγματικούς θησαυρούς. Ένας από αυτούς και το γεμιστό αρνίσιο μπούτι με φέτα και δεντρολίβανο, που μοιάζει να είναι η πιο παραδοσιακή συνταγή σε αυτό το κείμενο. Θα το συνδυάσουμε με ένα ερυθρό κρασί από Ξινόμαυρο όπως το Μπουτάρης Ξινόμαυρο Reserve και η Αϊδαρίνης Γουμένισσα Δοκιμάστε το όμως και με κάτι ακόμα πιο παραδοσιακό, μία ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου.
Δημήτρης Σκαρμούτσος - Χοιρινό με σύκα και καρύδια
https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1568/Chirino-rolo-gemisto-me-syka-kai-karydia-synodia-poyre-koynoypidioy
Το χοιρινό είναι ένα κρέας που του πάνε τα φρούτα και σίγουρα ένας συνδυασμός που φωνάζει ‘γιορτές’. Και αυτό το χοιρινό του Δημήτρη Σκαρμούτσου φαίνεται λαχταριστό αφού το χοιρινό ρολό γεμίζεται με σύκα, καρύδια και μπαχαρικά και τυλίγεται με καπνιστή πανσέτα. Λόγω της πανσέτας, το κρέας αποκτά καπνιστά στοιχεία οπότε θα αναζητήσουμε ερυθρά κρασιά με έντονα αρώματα, ιδανικά με χαρακτηριστικά καπνού όπως το Single vineyard Malbec Viu Manent, το Domaine Costa Lazaridi - Syrah και το Ευχές... Ερατεινές - Ερυθρός.
Έκτορας Μποτρίνι - Σολομός με σάλτσα από βασιλικό και μέλι
https://www.botrini.gr/syntages/solomos-me-saltsa-apo-vasiliko-ke-meli-2/
Είναι και κάποιοι που δεν τρώνε κρέας. Γι’ αυτούς ένα πιάτο με σολομό από τον Έκτορα Μποτρίνι είναι ιδανικό! Και εδώ ο σολομός μοιάζει πολύ γιορτινός. Μαρινάρεται με μείγμα κουκουναριού, μελιού, βασιλικού, σκόρδου και καυτερής πιπεριάς, ψήνεται και πασπαλίζεται με την μαρινάτα! Είναι ένα πλούσιο λιπαρό ψάρι με επίσης πλούσια σάλτσα, αρωματική και πικάντικη. Και εδώ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κρασιά από όλα τα χρώματα. Ένα λευκό με διακριτικό βαρέλι και πολύ φρούτο όπως το Coma Berenices, ένα ροζέ από Αγιωργίτικο όπως το 14-18h της Γαίας αλλά και ένα βελούδινο κόκκινο όπως το Pinot Noir Cellar Selection Villa Maria, θα σταθούν επάξια δίπλα στον σολομό.
Στέλιος Παρλιάρος - Σοκολατένια Βασιλόπιτα με δαμάσκηνα
http://steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/sokolatenia-vasilopita-damaskina/
Θα κλείσουμε με ένα γιορτινό γλυκό! Μία βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο. Διαλέξαμε μία όχι και τόσο παραδοσιακή εκδοχή, γιατί μας αρέσει πολύ και η σοκολάτα! Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα γλυκό που θα σταθεί και σε άλλες περιστάσεις και όχι μόνο το πρώτο και τυχερό γλυκό του χρόνου. Έχει σοκολάτα, έχει δαμάσκηνα, έχει γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, κανέλα, έχει αμύγδαλα! Ένα Vinsantoόπως το Vinsanto Santo Wines θα δέσει γάντι. Αν βέβαια θέλετε να το συνδυάσετε με το παραδοσιακό αφρώδες, θα πρέπει να είναι μία τουλάχιστον ημίγλυκη εκδοχή όπως το Deus Rosato Ημιαφρώδες ή η Moet & Chandon Nectar Imperial
https://www.argiro.gr/recipe/galopoula-xristougennon-me-gemisi/
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ‘ξενόφερτο’ γιορτινό πιάτο, όμως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά τραπέζια και έχει αντικαταστήσει σε αρκετά σπίτια κρέατα όπως το χοιρινό και το αρνί. Εδώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την γεμίζει με ένα μίγμα με μπέικον, κιμά, συκωτάκια, κρεμμύδι, κάστανα, δαμάσκηνα, μήλα, κουκουνάρι και καρύδι που ιντριγκάρει! Η πρώτη σκέψη για τα ιδανικά κρασιά για αυτή την συνταγή πάει στο κόκκινο χρώμα και σε ζουμερά κρασιά όπως το Κτήμα Παλυβού Νεμέα, το ΑΕΝΑΟΝ Merlot και το Σγουρίδη Σίγμα Ερυθρός. Αν οι καλεσμένοι σας θέλουν λευκό κρασί, προσφέρετε τους ένα πλούσιο βαρελάτο Chardonnay όπως το Πάλπο ή το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay.
Ντίνα Νικολάου - Μπουτάκια πάπιας καραμελωμένα στον φούρνο
https://dinanikolaou.gr/?p=1095
Για όσους θέλουν κάτι ιδιαίτερο που δύσκολα θα μπουν στην διαδικασία να το μαγειρέψουν άλλη εποχή του χρόνου, θα μπορούσαν να τολμήσουν μία συνταγή με πάπια όπως αυτή από την Ντίνα Νικολάου, που μοιάζει σχετικά εύκολη. Η πάπια ‘σοτάρεται’ και στην συνέχεια ψήνεται στον φούρνο αφού αλειφθεί από ένα μίγμα με βούτυρο, πάπρικα, κάρι, μέλι και δεντρολίβανο και σερβίρεται με σάλτσα μουστάρδας. Θα την συνδυάσουμε με ερυθρά κρασιά, αλλά επειδή έχουμε αρκετά πικάντικα και γλυκά στοιχεία θα ψάξουμε να βρούμε μπόλικο φρούτο και μαλακές τανίνες. Κρασιά από Pinot Noir όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ Pinot Noir, το Αγιωργίτικο (Σεμέλη Νεμέα Reserve) αλλά και από Λιάτικο (Δάφνιος ερυθρός) ταιριάζουν στην περίσταση.
Μυρσίνη Λαμπράκη - Αγριογούρουνο με μέλι
https://www.mirsini.gr/new/index.php/sintages/fagita/chr/recipe/1163
Το Αγριογούρουνο είναι από το κυνήγι που παίρνει συχνά θέση στα γιορτινά τραπέζια. Η Μυρσίνη Λαμπράκη που γνωρίζει τα κρέατα όσο λίγοι, το μαγειρεύει με κρεμμύδια, σέλινο, κόκκινο γλυκό κρασί, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη και μέλι. Είναι σίγουρα πλούσιο, αρωματικό και με γλυκά στοιχεία. Θέλουμε κόκκινο κρασί με ένταση και πυκνό φρούτο αλλά και κάποιο μπαχαρένιο χαρακτήρα. Ένα κρασί από το Μπορντώ όπως το Chateau Les Grands Marechaux, το Chateau du Courlat Cuvee Jean Baptiste ή το Chateau de Pez είναι ενδιαφέρουσες επιλογές που αρμόζουν σε εκλεπτυσμένα τραπέζια.
Γιάννης Λουκάκος - Μοσχαρίσιο φιλέτο Wellington με σάλτσα από Port.
https://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas-eortastiko-geyma/7379/mosharisio-fileto-wellington-gallikes-patates-kai-lahanakia
Πολύπλοκο και κλασικό βρετανικό πιάτο, παραλλαγές του οποίου βρήκα σχεδόν σε όλα τα site. Η σάλτσα του port με την οποία συνοδεύει ο Γιάννης Λουκάκος το φιλέτο, φαίνεται ιδιαίτερα νόστιμη. Αν κάποιος επιλέξει να το φτιάξει μία φορά τον χρόνο, ποντάρω ότι θα είναι μέσα στα Χριστούγεννα. Είναι ένα μοσχαρίσιο φιλέτο που ‘σοτάρεται’, πασπαλίζεται με μουστάρδα, αλείφεται με μια στρώση μανιταριών πάνω σε προσούτο, τυλίγεται σε ζύμη σφολιάτας και ψήνεται στο φούρνο. Πασπαλίζεται με σάλτσα από κρασί port, βουτύρου και κρεμμυδιού. Σύνθετο και πλούσιο, αναζητά κόκκινα κρασιά με δύναμη και ένταση που θα τα βρούμε σε κρασιά όπως το Philosopher Άκραθος, το Τ-ΟΙΝΟΣ Μαύρο και το Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός”.
Ηλίας Μαμαλάκης - Αρνάκι γεμιστό με φέτα
https://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=9&syntagi_id=558
Μπορεί να έχουν βγει πολλοί νέοι ‘μάγειρες’, όμως θεωρώ ότι αυτός που μας έβαλε στον κόσμο της μαγειρικής μέσα από τα βιβλία του και τις τηλεοπτικές του εκπομπές είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης. Μπορεί η ιστοσελίδα του να μην είναι και η πιο μοντέρνα, όμως κρύβει πραγματικούς θησαυρούς. Ένας από αυτούς και το γεμιστό αρνίσιο μπούτι με φέτα και δεντρολίβανο, που μοιάζει να είναι η πιο παραδοσιακή συνταγή σε αυτό το κείμενο. Θα το συνδυάσουμε με ένα ερυθρό κρασί από Ξινόμαυρο όπως το Μπουτάρης Ξινόμαυρο Reserve και η Αϊδαρίνης Γουμένισσα Δοκιμάστε το όμως και με κάτι ακόμα πιο παραδοσιακό, μία ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου.
Δημήτρης Σκαρμούτσος - Χοιρινό με σύκα και καρύδια
https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1568/Chirino-rolo-gemisto-me-syka-kai-karydia-synodia-poyre-koynoypidioy
Το χοιρινό είναι ένα κρέας που του πάνε τα φρούτα και σίγουρα ένας συνδυασμός που φωνάζει ‘γιορτές’. Και αυτό το χοιρινό του Δημήτρη Σκαρμούτσου φαίνεται λαχταριστό αφού το χοιρινό ρολό γεμίζεται με σύκα, καρύδια και μπαχαρικά και τυλίγεται με καπνιστή πανσέτα. Λόγω της πανσέτας, το κρέας αποκτά καπνιστά στοιχεία οπότε θα αναζητήσουμε ερυθρά κρασιά με έντονα αρώματα, ιδανικά με χαρακτηριστικά καπνού όπως το Single vineyard Malbec Viu Manent, το Domaine Costa Lazaridi - Syrah και το Ευχές... Ερατεινές - Ερυθρός.
Έκτορας Μποτρίνι - Σολομός με σάλτσα από βασιλικό και μέλι
https://www.botrini.gr/syntages/solomos-me-saltsa-apo-vasiliko-ke-meli-2/
Είναι και κάποιοι που δεν τρώνε κρέας. Γι’ αυτούς ένα πιάτο με σολομό από τον Έκτορα Μποτρίνι είναι ιδανικό! Και εδώ ο σολομός μοιάζει πολύ γιορτινός. Μαρινάρεται με μείγμα κουκουναριού, μελιού, βασιλικού, σκόρδου και καυτερής πιπεριάς, ψήνεται και πασπαλίζεται με την μαρινάτα! Είναι ένα πλούσιο λιπαρό ψάρι με επίσης πλούσια σάλτσα, αρωματική και πικάντικη. Και εδώ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κρασιά από όλα τα χρώματα. Ένα λευκό με διακριτικό βαρέλι και πολύ φρούτο όπως το Coma Berenices, ένα ροζέ από Αγιωργίτικο όπως το 14-18h της Γαίας αλλά και ένα βελούδινο κόκκινο όπως το Pinot Noir Cellar Selection Villa Maria, θα σταθούν επάξια δίπλα στον σολομό.
Στέλιος Παρλιάρος - Σοκολατένια Βασιλόπιτα με δαμάσκηνα
http://steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/sokolatenia-vasilopita-damaskina/
Θα κλείσουμε με ένα γιορτινό γλυκό! Μία βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο. Διαλέξαμε μία όχι και τόσο παραδοσιακή εκδοχή, γιατί μας αρέσει πολύ και η σοκολάτα! Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα γλυκό που θα σταθεί και σε άλλες περιστάσεις και όχι μόνο το πρώτο και τυχερό γλυκό του χρόνου. Έχει σοκολάτα, έχει δαμάσκηνα, έχει γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, κανέλα, έχει αμύγδαλα! Ένα Vinsantoόπως το Vinsanto Santo Wines θα δέσει γάντι. Αν βέβαια θέλετε να το συνδυάσετε με το παραδοσιακό αφρώδες, θα πρέπει να είναι μία τουλάχιστον ημίγλυκη εκδοχή όπως το Deus Rosato Ημιαφρώδες ή η Moet & Chandon Nectar Imperial
Στην υγειά σας!
Πηγή: www.houseofwine.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου