ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΑΪΤΗ
Αν είστε από τους λίγους που δεν έχουν ακούσει ακόμα για το μαύρο σκόρδο, καιρός να μάθετε περισσότερα, αφού το συναντάμε όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία super foods, μας ήρθε πριν λίγα χρόνια από την Κορέα, ωστόσο πλέον παράγεται και στη χώρα μας. Αρκετά είναι τα ελληνικά εστιατόρια που το έχουν ήδη εντάξει στις συνταγές τους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη, τόσο σε καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο.
Πώς και πού ξεκίνησαν όλα
Το μαύρο σκόρδο δεν είναι μια ποικιλία σκόρδου, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν, αλλά ένα προϊόν που προκύπτει από μια φυσική επεξεργασία του σκόρδου. Η κατανάλωση ωριμασμένου σκόρδου με διάφορες τεχνικές, προϋπήρχε στην Κορέα, ωστόσο σημαδιακή χρονιά ήταν το 2004, όταν ο Scott Kim ξεκίνησε τη δική του διαδικασία στην Κορέα και το 2008 όταν ίδρυσε την Black Garlic Co στην Καλιφόρνια. Από εκεί άρχισε να διαδίδεται το προϊόν αυτό αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη, στις κουζίνες των εστιατορίων, αλλά και ως superfood.
Η διαδικασία παραγωγής του
Το μαύρο σκόρδο προκύπτει από το λευκό, όταν αυτό ωριμάζει κάτω από ορισμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα, το μαύρο σκόρδο φτιάχνεται από βιολογικό λευκό σκόρδο, το οποίο εκτίθεται μέσα σε αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες, για 40 ημέρες. Στη συνέχεια, αφήνεται να ωριμάσει και να ισορροπήσει στο κελάρι για 10-15 ημέρες, πριν καθαριστεί και υποστεί επεξεργασία. Κατά τη διαδικασία παραγωγής δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό, επομένως το μαύρο σκόρδο είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν.
Και γιατί μαύρο σκόρδο;
Εκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει και σε υφή αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση. Με τη διαδικασία ωρίμανσης μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου.
Στη γεύση γίνεται περίπλοκο κι ενδιαφέρον, καθώς επίσης βγάζει τόνους καφέ, πετιμεζιού και γλυκόριζας.
Έτσι, η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή. Λόγω της ηπιότητας που προκύπτει από την διαδικασία ωρίμανσης και τη μετατροπή των συστατικών από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη, ωστόσο κρατάει τις ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ακόμη δυνατό σημείο του είναι το ότι δεν μυρίζει όταν το καταναλώνεις όπως το λευκό σκόρδο.
Πώς το συναντάμε;
Το μαύρο σκόρδο κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορους τρόπους: από καθαρισμένες σκελίδες, μέλι με μαύρο σκόρδο, χαβιάρι μαύρου σκόρδου (μαύρο σκόρδο, μέλι, καφές σε σχήμα χαβιαριού με Agar-Agar) και προσεχώς μαύρο σκόρδο σε σκόνη, σοκολατάκι με μαύρο σκόρδο, μπάρα δημητριακών και relish παντζαριού (Downvillage) μέχρι κασέρι με μαύρο σκόρδο (Τυροκομείο Καρακάνα), κριτσίνια με παντζάρι και μαύρο σκόρδο ή πάστα μαύρου σκόρδου (Πυλιακή Γη). Ακόμη, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος σε συνεργασία με τη Γιάννα Μπαλαφούτη έχουν παρασκευάσει σοκολάτα με παντζάρι και μαύρο σκόρδο (Le Votre Pirée). Όσο διαδίδεται και αυξάνεται η ζήτησή του μπαίνουν και νέοι παραγωγοί ή μεταποιητές στο παιχνίδι, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές του από Κορέα, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία. Το βρίσκουμε και σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία.
Η τιμή του
Η τιμή για καθαρισμένη και διαλεγμένη σκελίδα 50γρ (περίπου σκελίδες από 2 σκόρδα) είναι γύρω στα 5 ευρώ, το μέλι 100 γρ. επίσης 5 ευρώ, όπως στην ίδια τιμή θα βρείτε και το "χαβιάρι" μαύρου σκόρδου των 35γρ.
Πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
Θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου μπαίνει το κοινό σκόρδο, ωστόσο το εντυπωσιακό με το μαύρο είναι ότι ταιριάζει εξίσου καλά και σε αλμυρές και σε γλυκές παρασκευές! Ενδείκνυται για μαρινάδες, ζυμαρικά, ριζότο, dressing για σαλάτες, μπαίνει σε ντιπ π.χ γιαουρτιού αντί για το λευκό, αλλά συνδυάζεται μοναδικά και με σοκολάτα
Τα οφέλη του
Οι ειδικοί το θεωρούν την ultimate σύγχρονη υπερτροφή, αφού ενώ έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος.
Το σημαντικότερο συστατικό του είναι η S-allylcysteine, η οποία βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο σε σχέση με το λευκό, είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό (η οποία είναι λιποδιαλυτή), ενισχύοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις λοιμώξεις. Συμπληρωματικά, το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα. Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και κάποιες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου