Γράφει η Δέσποινα Τσώπου
Η περίοδος της νηστείας τελειώνει και έρχεται το Πάσχα.Το καθιερωμένο σουβλιστό αρνί αλλά και όλα τα εορταστικά εδέσματα που θα κάνουν την εμφάνισή τους για άλλη μιά φορά στο Πασχαλινό τραπέζι μας,περιμένουν να συνδυαστούν ιδανικά με το κρασί που θα επιλέξουμε για εκείνη τη μέρα και να προσφέρουν γευστικές απολαύσεις που θα κάνουν ξεχωριστή τη κάθε στιγμή, αφήνοντας στον καθένα όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις.
Είναι σημαντική η επιλογή του κρασιού(ών) που θα συνοδεύσουν τις πασχαλιάτικες λιχουδιές και θα συμπληρώσουν τις γεύσεις, αλλά να επισημάνουμε ότι πέρα από κάποιες βασικές αντιστοιχίες που βασίζονται στην ένταση των γεύσεων την υφή και το «βάρος» του πιάτου, η επιλογή των συνδυασμών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Πειραματιστείτε με θάρρος, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί εξαιρετικοί συνδυασμοί ανακαλύφθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
Βράδυ Ανάστασης και μαγειρίτσα
Υπάρχουν τόσες συνταγές για μαγειρίτσα, όσες και οι ελληνίδες μαμάδες, με συκωτάκια, με συκωτάκια πουλιών, χωρίς συκωτάκια, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, με άνηθο, χωρίς άνηθο, αβγολέμονο κ.λπ που είναι αδύνατο με ένα τύπο κρασιού να καλύψουμε όλες τις εκδοχές.
Ανάλογα λοιπόν με την υφή της σούπας, μπορούμε να ταιριάξουμε ένα βαρελίσιο Chardonnay στις σούπες με μανιτάρια ή κοτόπουλο, επιζητώντας μεγαλύτερης έντασης κρασί σε σούπες με συκωτάκια, άνηθο και λεμόνι, όπου θέλουμε για ταίρι ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, κάποιο λευκό με σώμα και όγκο, όπως πχ. μια Σαντορίνη βαρέλι, πηγαίνοντας ακόμα και σε ερυθρό μεσαίου σώματος Αγιωργίτικο ή ρουστίκ Ξινόμαυρο για πιο ακραίες περιπτώσεις.
Να σημειώσουμε ότι perfect match για κάποιες από αυτές τις εκδοχές μαγειρίτσας θα αποτελούσαν και άλλα κρασιά, όπως Chablis, Αλσατικά Pinot Blanc και τραγανά minerally Sauvignon, όπως Pouilly Fumé ή Sancerre και ξηρά σέρι ή Μαδέρα, αλλά προτιμήσαμε να μην επεκταθούμε σε επιλογές πέραν των συνόρων.
Κυριακή του Πάσχα
Στρωμένοι στο Πασχαλινό τραπέζι και επειδή η πολύωρη αναμονή για το ιδανικό ψήσιμο του αρνιού δεν παλεύεται ξυροσφύρι, το ρόλο συνοδού στις σαλάτες και τους μεζέδες αναλαμβάνουν τα «ταπεινά» τσίπουρα και ούζα και μια ποικιλία από λευκά και ροζέ κρασιά, που είναι άριστοι διεκπαιρεωτές σε τέτοιου είδους αποστολές.
Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί με καλή οξύτητα και τανίνες, που θα αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες του, ενώ ένα αρνί που ψήθηκε στον φούρνο θα ταίριαζε καλύτερα με ένα λιγότερο επιθετικό, αλλά με καλό σώμα κρασί, όπως ένα Αγιωργίτικο. Αν το αρνί στη σούβλα έχει μαριναριστεί με spicy μπαχάρια, τότε χρειάζεται ένα ερυθρό κρασί με κάπως γλυκό φρούτο, όπως χιλιανό Cabernet Sauvignon, Pinotage η αυστραλιανό Shiraz. Αν ο χαρακτήρας της μαρινάδας είναι λεμονάτος, βοτανικός, τότε θα χρειαστούμε ένα κρασί με ψηλότερη οξύτητα και λιγότερο φρούτο, όπως Ξινόμαυρο, Barbera, Chianti κ.λπ ενώ ένα τραγανό Ασύρτικο με γεμάτο σώμα, όπως Νυχτέρι, θα τα πάει επίσης θαυμάσια.
Αρνίσια σουβλάκια ή παιδάκια στη σχάρα κάνουν γευστικό «πάρτι» με ένα Tempanillo, νεοζηλανδέζικο Pinot Noir ή χιλιανό Cabernet Sauvignon. Ένα Chardonnay με ελαφρά επίδραση βαρελιού κάνει απίθανο συνδυασμό με γλυκάδια ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο, ενώ ένα ερυθρό κρασί με χαμηλές τανίνες συνοδεύει άριστα κρεατόπιτα με αρνί.
Για μοσχαρίσιες μπριζόλες, rib eye, μπιφτέκια και άλλα κρεατικά που ψήνονται στη σχάρα, ένα Cabernet –μόνο του ή σε χαρμάνι- δεν θα άφηνε περιθώριο για γκρίνιες, ενώ θα πηγαίναμε σε ερυθρά μικρότερης έντασης, αν τα κρεατικά μας είναι χοιρινά.
Ότι κρασί κι αν επιλέξετε πάντως για το Πασχαλινό τραπέζι σας, να θυμάστε ότι τελικός κριτής για τον καλύτερο γευστικό συνδυασμό και για το τί είναι αυτό που ταίριαξε πιό ιδανικά και απογείωσε την απόλαυση,είναι πάντα ο ουρανίσκος του καθένα ξεχωριστά.
Kαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους..!!..Στην υγειά σας..!!
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/76115
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου