Γράφει η Νικολέτα Αλεξάκη
Ίσως να σας φαίνεται περίεργο το άκουσμα της εξαφάνισης των μελισσών, ίσως να σας φαίνεται επίσης περίεργο το πώς η εξαφάνιση τους σχετίζεται άμεσα με τη βασική επιβίωση των ανθρώπων. Λογικό.!
Και εγώ τις ίδιες απορίες είχα, πώς μπορεί δηλαδή η εξαφάνιση των μελισσών να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.? Πάμε να το αναλύσουμε για να καταλάβετε.
Σε πολλές χώρες του πλανήτη παρατηρείται να εξαφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών μυστηριωδώς, καθώς φεύγουν από τα μελίσσια τους και δεν επιστρέφουν ποτέ. Το παράξενο είναι πως οι βιολόγοι μετά από έρευνες ανακάλυψαν πως δεν υπάρχουν πουθενά νεκρές μέλισσες.
Ήδη στην Αμερική υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση μέχρι και 70% ενώ υπάρχουν αναφορές και από άλλες χώρες όπως Καναδάς, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και η Ελλάδα.
Περίπου το 2012 στην Κρήτη καταγράφεται ζημιά 300.000€ καθώς 50 εκατομμύρια μέλισσες δηλητηριάστηκαν στο Λασίθι. Για την καταστροφή αυτή έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις από τους ειδικούς όπως το ότι τις επηρεάζει η ακτινοβολία των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας όμως καμία από αυτές δεν ήταν ικανοποιητική.
Ας δούμε τώρα γιατί οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές για τον άνθρωπο.
Η συμβολή της μέλισσας στο περιβάλλον αλλά και στην αγροτική παραγωγή είναι καθοριστική. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη για συλλογή τροφής, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν τα φυτά μία σημαντική διεργασία την επικονίαση. Δηλαδή για να γονιμοποιηθούν τα φυτά πρέπει να μεταφερθεί η γύρη από φυτό σε φυτό, αν δεν γίνει η γονιμοποίηση των ανθέων δεν παράγονται καρποί και χωρίς καρπούς δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή. Τη γύρη λοιπόν στα φυτά για να πραγματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία τη μεταφέρουν οι μέλισσες. Τα φυτά που χρειάζονται τη διαδικασία αυτή για να γονιμοποιηθούν λέγονται σταυροεπικονιαζόμενα. Τα φυτά αυτά αποτελούν πάνω από 90% των καλλιεργούμενων. Συνεπώς χωρίς μέλισσες δεν θα παραχθούν καρποί από τα φυτά άρα δεν θα μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα την εξαφάνιση τους.
Το επόμενο στάδιο είναι η εξαφάνιση των φυτοφάγων ζώων που η διατροφή τους βασίζεται στους καρπούς των φυτών και έπειτα ακολουθούν και τα σαρκοφάγα.
Με όλα αυτά είναι πλέον εμφανές πως χωρίς τις μέλισσες το οικοσύστημα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλο τον πλανήτη.
Η σημασία της μέλισσας δυστυχώς δεν είναι γνωστή σε όλους. Ας αναλογιστούμε το κακό που προκαλούν οι ψεκασμοί με επικίνδυνα φυτοφάρμακα που γίνονται στα φυτά. Γενικά υπάρχει ένας διωγμός των μελισσών από τους ανθρώπους. Για παράδειγμα οι ξενοδόχοι φροντίζουν με διάφορους τρόπους να κρατούν μακριά τις μέλισσες από τα ξενοδοχεία τους μιας και ‘’ενοχλούν’’ τους τουρίστες.
Όλοι έχουμε ακούσει για την <<οικολογική συνείδηση>>, ας μην μένουμε λοιπόν μόνο στα λόγια, ας περάσουμε και στις πράξεις γιατί εκείνες είναι που θα βοηθήσουν τον πλανήτη. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το ήδη αρκετά επιβαρυμένο για να μην πω κατεστραμμένο οικοσύστημα μας.
Ξέρω πως όλοι έχουμε πολλά και σημαντικά πράγματα να μας απασχολούν και το λιγότερο που σκεφτόμαστε είναι ο πλανήτης και το οικοσύστημα. Αλλά, πριν πετάξεις ένα σκουπίδι κάτω, πριν σκοτώσεις μία μέλισσα, πριν αφήσεις τα σκουπίδια σου στη θάλασσα σκέψου.!
Σκέψου τη συνέπεια της πράξης σου γιατί θα την υποστείς εσύ ο ίδιος.!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου