Διατροφή και Νηστεία

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία
ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΛΓΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ
Αυτές τις ημέρες ξεκινάει η νηστεία και παρακάτω δίνονται τα οφέλη από διάφορες νηστίσιμες τροφές που θα πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας γιατί τις περισσότερες φορές αντί να αδυνατίζουμε παρόλο που έχουμε αποχή από ζωικές τροφές γίνεται το αντίθετο και αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη χρήση των υδατανθράκων. Παρακάτω δίνονται κάποια οφέλη από την κατανάλωση μερικών νηστίσιμων τροφών

Χαλβάς: Αποτελεί το σήμα κατατεθέν κατά την περίοδο της νηστείας. Αποτελείται από ταχίνι, καραμελωμένο σιρόπι και ξηρούς καρπούς. Είναι ωφέλιμο στην υγεία γιατί αποτελείται από αμινοξέα που καλύπτουν τις ζωικές τροφές. Προσφέρει συνένζυμα και βιταμίνες κυρίως βιταμίνες Β καθώς και ενισχύει και  την άμυνα του οργανισμό .Επίσης, περιέχει ασβέστιο και περιέχει σίδηρο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, ενώ περιέχουν αντιοξειδωτικά  που έχουν συσχετισθεί από μελέτες με την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Ένα σπιρτόκουτο περιέχει περίπου  150-200 θερμίδες.

Ταραμάς: Αποτελείται από αβγοτάραχο και είναι πλούσιο σε νάτριο, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται συνετά η κατανάλωση το  ειδικά απ’ όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης. Ακόμη, έχει πολύ μεγάλη θερμιδική αξία, αφού τα 100 γραμμάρια ταραμά αποδίδουν περίπου 493 θερμίδες, ενώ το 1 κουταλάκι ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Αν, μάλιστα, υπολογίσετε ότι θα την καταναλώσετε με ψωμί, η θερμιδική αξία του γεύματός σας θα ανέβει αρκετά.Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω του ελαιολάδου που περιέχει και το οποίο είναι αντιοξειδωτικό.Απλά, προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης τους ιδιαίτερα από άτομα με υπέρταση.

Λουμπίνια: Τα λουμπίνια καλό είναι καταναλώνονται μόνο από ανθρώπους που δεν έχουν δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 87-90 θερμίδες. Δεν  προσδίδουν στον οργανισμό ιδιαίτερη θρεπτική αξία παρά μόνο ότι περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες είναι ευεργετικές στην υγεία μας και κυρίως σε ανθρώπους που έχουν δυσκοιλιότητα.

 Όλγα Τσαγκαράκη 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου