ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙΣ ΞΑΝΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ



ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΑΚΗ
Πιστεύω είναι ένα θέμα που όλοι συμφωνούμε κουνώντας πάντα καταφατικά το κεφάλι αλλά που πάλι δεν τηρούμε τα ίδια μας τα λεγόμενα. Είναι αυτό το “Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις” που αντηχεί στο μυαλό σου όταν αναβάλλεις ξανά οποιαδήποτε προληπτική εξέταση έχει να κάνει με την υγεία σου. Κι όχι, δεν χρειάζεται να έρθει η παγκοσμία ημέρα κατα της οποιαδήποτε ασθένειας, ούτε τα γενέθλια σου για να το θυμηθείς. Πρέπει έτσι κι αλλιώς να το έχεις στο νου σου ότι αυτό είναι τόσο αναγκαίο όσο και το να φροντίσεις οποιαδήποτε άλλη υποχρεώση.
Καλό θα ήταν να αναλύσουμε μερικές απο αυτές τις προληπτικές εξετάσεις:






ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ένας από τους σημαντικότερους ελέγχους που πρέπει να κάνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Οι ειδικοί συνιστούν  ο πρώτος έλεγχος να γίνει στα 21 έτη , ή τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή (ότι έρθει πρώτο) και έπειτα κάθε χρόνο να γίνεται ένα τεστ . Σε περίπτωση που  μια γυναίκα 30 ετών και άνω βγάλει τρία συνεχόμενα καλά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τεστ  μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του ανα 2 χρόνια κάθε έλεγχο.


 


ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σημαντικότατος έλεγχος με πολύ μεγάλη σημασία στην συχνότητα του για την πρόληψη του. Σκοπός της μαστογραφίας είναι η πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και αυτό έχει βάση και στο οικογενειακό ιστορικό. Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να κάνουν την μαστογραφία μεταξύ των 35 με 40 ετών. Οι γυναίκες πάλι που έχουν οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει ο πρώτος τους έλεγχος να γίνει περίπου 10 χρόνια πριν την ηλικία που είχε διαγνωστεί το συγγενικό τους πρόσωπο. Επίσης καλό είναι να κανονίσετε μία μαστογραφία ή υπέρηχο μαστών αν προσέξετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος κατα την καθημερινή σας ψηλάφιση όπως κάποιο περιέργο σπυράκι, εξόγκωμα, ανομοιομορφίες σε όλη την περιοχή του μαστού η αλλαγές στο χρώμα και στην μορφή των θηλών.



ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις πρέπει να γίνονται μία φορά το χρόνο αφου μπορούν να δείξουν πλήθος αποτελεσμάτων όπως αιματοκρίτη, αιμοπετάλια, σακχαρο(για προληψη διαβήτη), ουρία – κρεατινίνη (για έλεγχο λειτουργίας νεφρών), χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ( για πρόληψη αρτηριοσκλήρυνσης ), γ-GT (για έλεγχο λειτουργίας ήπατος). Οι εξετάσεις αίματος και ούρων επίσης προλαμβάνουν οιρολοιμώξεις, κυστίτιδες αλλά και επικίνδυνους ιούς όπως Ηπατίτιδες και HIV. Απαραίτητο επίσης θεωρείται αυτά τα αποτελέσματα να τα εξετάσει και ένας παθολόγος ώστε να επισημάνει τι θα έπρεπε να κοιτάξουμε λιγάκι παραπάνω αν σε κάποιο αποτέλεσμα είμαστε εκτός ορίων.

Αυτές λοιπόν είναι οι σημαντικότερες προληπτικές εξετάσεις που οφείλει κάθε γυναίκα στον εαυτό της για να συνεχίσει να ζει υγιής για την ίδια αλλα και για τους ανθρώπους γύρω της που την αγαπούν και τη χρειάζονται.





Πηγές:
https://www.alphaprolipsis.gr/iatrika-themata/iatrika-arthra/kathe-pote-prepei-na-ginetai-test-pap
http://www.onmed.gr/ygeia/story/327404/mastografia-kathe-pote-prepei-na-ginetai-%E2%80%93-ti-isxyei-gia-tis-nees-gynaikes
http://www.mama365.gr/32248/oi-exetaseis-poy-kathe-gynaika-prepei-na-kanei-ana.html

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου