Γράφει η Δέσποινα Τσώπου
Ζούμε σε μία απο τις πιό όμορφες πόλεις της Ελλάδας.Το Ηράκλειο ή αλλιώς Χάνδακας, ένα απο τα ονόματα που δόθηκαν στην πόλη αυτή της Κρήτης από τους κατακτητές, που γνώρισε το νησί ανά περιόδους.
Κάστρο, Χάντακ,Μεγάλο Κάστρο,Χάνδακας,Κάντια,Ηράκλειο.Πίσω απο τη κάθε ονομασία ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ηρακλείου, η οποία ξεκινά απο αρχαιοτάτων χρόνων και φτάνει μέχρι τα νεότερα χρόνια, με καταληκτική ονομασία το Ηράκλειο.
Κατά τη διάρκεια της Α΄ Βυζαντινής περιόδου(330μ.χ.-824μ.χ.), ιστορικές πηγές αναφέρουν το Ηράκλειο με το όνομα ΄΄Κάστρο΄΄, καθώς οι Βυζαντινοί συνήθιζαν να ονομάζουν έτσι τις οχυρωμένες πόλεις.
Το 824 μ.Χ. το νησί περιήλθε στη κυριαρχία των Αράβων και αυτό που μαρτυρούν όλες οι πηγές είναι ότι η ίδρυση του πρώτου οχυρού τους ήταν ο ΄΄Χάντακ΄΄, το σημερινό Ηράκλειο.Οι άραβες επέκτειναν τα σύνορα της πόλης , συμπεριλαμβάνοντας και το λιμάνι, την περιτείχισαν και φρόντισαν να την οχυρώσουν με επιμέλεια, ενισχύοντας το υπάρχον τείχος και δημιουργώντας μια περιμετρική τάφρο.Η πόλη ονμάστηκε Radbh-el-Khandak(φρούριο της τάφρου), απ΄όπου προέκυψε αργότερα το εξελληνισμένο ΄΄Χάνδαξ΄΄ή ΄΄Χάνδακας΄΄.
Στις 7 Μαρτίου 961 μ.Χ. ο Χάνδακας υπέκυψε στη πολιορκία του Νικηφόρου Φωκά και το νησί γίνεται πάλι κτήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σηματοδώντας έτσι την έναρξη της Β΄ Βυζαντινής περίοδου(961-1204μ.Χ.).Η πόλη ανοικοδομήθηκε και χτίστηκαν εκ νέου τα τείχη πάνω στα απομεινάρια του Αραβικού τείχους.Η έκτασή του αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προάστια, ενώ η πόλη τότε ονομάστηκε ΄΄Μεγάλο Κάστρο΄΄.
Το νησί κατακτάται οριστικά απο τους Ενετούς το 1211, φτάνοντας ώς το 1669.Πρωτεύουσα του νησιού εξακολουθούσε να είναι ο Χάνδακας, μετονομάζοντάς το οι Ενετοί σε ΄΄Κάντια΄΄(Candia) και δίνοντας στην Κρήτη την ονομασία΄΄Regno di Candia΄΄,δηλαδή Βασίλειο της Κρήτης.
Η πόλη του Χάνδακα απελευθερώθηκε το 1898,όπου μετονομάστηκε σε Ηράκλειο διατηρώντας την ονομασία του μέχρι και σήμερα.
Το Ηράκλειο λοιπόν είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και έδρα του δήμου Ηρακλείου καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού και το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.
Μέσα απο ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν και να δούμε πως ήταν τότε η εικόνα αυτής της πόλης που πέρασε πολλά αλλά άντεξε μέσα στο χρόνο, περνώντας μέσα από πολλές δύσκολες περιόδους επί Ενετοκρατίας,Τουρκοκρατίας,Γερμανικής κατοχής και γενικά από πολλούς κατακτητές που είχε στην ιστορία της.Ας δούμε μερικές απο τις πιό σπάνιες και εντυπωσιακές φωτογραφίες του Ηρακλείου απο τα παλαιότερα χρόνια, που γυρνούν πίσω το χρόνο.
Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ Γύρω στο 1900. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΝΙΟΠΟΡΤΑ.ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ..ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΕΜΠΙΛ
Καλοκαιρινού-Το 1900
Το φρούριο Κούλες, όπως ονομάστηκε επί Ενετοκρατίας.Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας οργανωμένου λιμανιού στον όρμο του Χάνδακα έγινε στη περίοδο της Αραβοκρατίας.Επίσης διακρίνουμε τη μαρίνα Ηρακλείου όπου λειτουργεί ακόμα και σήμερα σα καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη, τα ιστιοφόρα και τα γιότ.
Μία πανοραμική φωτό, απο τα γνωστά σε όλους μας Νεώρια- μικρός Κούλες.
Η Χανιόπορτα επί Ενετοκρατίας.
Η Χανιόπορτα –Γύρω στα 1900
Η πλατεία στη Χανιόπορτα-Πύλη Παντοκράτορα
Χανιόπορτα -1901-1902
Η Χανιόπορτα επί Γερμανικής κατοχής
Πλατεία Καλλεργών-Λιοντάρια. Γύρω στο 1900
Λιοντάρια-Γύρω στο 1900
Λιοντάρια -1950
πάνω:Η πλατεία Ελευθερίας και τα λιγοστά ταξί της εποχής τη περίοδο γύρω στο
1910- 1930
κάτω:Η πλατεία Ελευθερίας τη δεκαετία του 1980
Η σημερινή αγορά – Οδός 1866- Περίοδος γύρω στο 1930
πάνω: Πίσω απο τη πλατεία Δασκαλογιάννη- Γύρω στα 1900
Κάτω: Καλοκαιρινού προς Μειντάνι-Γύρω στα 1860
Ηράκλειο 1941-Οδός 25ης Αυγούστου
25ης Αυγούστου-1897
25ης Αυγούστου –Γύρω στα 1900
Κάτω:Πλατεία Κορνάρου προς 1866 (αγορά)- γύρω στα 1880-1900
Μερική άποψη Ηρακλείου -1941
Μιά φορά κι έναν καιρό ήταν το Ηράκλειο...!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου