ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
60 κομμάτια/ Χρόνος προετοιμασίας 30’/ έτοιμα σε 90’
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμμάρια σπορελαιο
200 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κ.σ γαρύφαλλο
1 κ.σ κανέλα
1 κ.σ σόδα
1 κ.σ μπέικιν
400 γραμμάρια καρυδόψιχα για γαρνίρισμα
Σουσάμι προαιρετικά
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
500 γραμμάρια μέλι
1 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλας
4 σταγόνες χυμό λεμόνι
Μια φλούδα λεμόνι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Μέρες γιορτινές έρχονται και όπως πάντα όλα τα σπίτια γεμίζουν γλυκές μυρουδιές
από τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά…
Ολοι μας εχουμε αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με τη μαμα η τη γιαγιά να μας
φτιάχνει μελομακάρονα κ κουραμπιέδες.
Αγαπημένο μου γλύκισμα είναι το μελομακάρονο
και θα σας δώσω μια συνταγή που πήρα από την αδερφή μου.
από τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά…
Ολοι μας εχουμε αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με τη μαμα η τη γιαγιά να μας
φτιάχνει μελομακάρονα κ κουραμπιέδες.
Αγαπημένο μου γλύκισμα είναι το μελομακάρονο
και θα σας δώσω μια συνταγή που πήρα από την αδερφή μου.
Θα ξεκινήσουμε με το σιρόπι γιατί θέλουμε να έχει κρυώσει όταν θα μελωσουμε.
Θα Βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρει μια βράση με τη κανέλα κ το λεμόνι
μόλις βράσει θα το κατεβάσω από τη φωτιά και μετα θα βάλω το μέλι,
έτσι δε θα χάσει το άρωμα του.
Θα Βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρει μια βράση με τη κανέλα κ το λεμόνι
μόλις βράσει θα το κατεβάσω από τη φωτιά και μετα θα βάλω το μέλι,
έτσι δε θα χάσει το άρωμα του.
Σε ένα μπολ θα ανακατέψω με ένα σύρμα όλα τα υγρά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού
και τα μυρωδικά μου, θα αφήσω στην άκρη και σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ θα ανακατεύω
καλά το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν,
θα κάνω μια τρυπούλα στη μέση ώστε να προσθέσω το μείγμα με τα υγρά,
με μια σπάτουλα θα ανακατέψω μαλακά ώστε να ομογενοποιηθουν όλα σε ένα μαλακό ζυμάρι.
και τα μυρωδικά μου, θα αφήσω στην άκρη και σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ θα ανακατεύω
καλά το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν,
θα κάνω μια τρυπούλα στη μέση ώστε να προσθέσω το μείγμα με τα υγρά,
με μια σπάτουλα θα ανακατέψω μαλακά ώστε να ομογενοποιηθουν όλα σε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αν ανακατέψω πολύ θα βγει το λάδι από τη ζύμη, πράγμα που δε θέλουμε.
Μετά θα πάρω στη χούφτα μου λίγη ζύμη κ θα πλάσω μπαλάκια ή οβάλ μελομακάρονα.
Πριν τα βάλω στο ταψί,πάνω σε λαδόκολλα, θα τρυπήσω με ένα πιρούνι όλη την πάνω πλευρά,
έτσι δε θα φουσκώσουν πολύ κ θα ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.
Μετά θα πάρω στη χούφτα μου λίγη ζύμη κ θα πλάσω μπαλάκια ή οβάλ μελομακάρονα.
Πριν τα βάλω στο ταψί,πάνω σε λαδόκολλα, θα τρυπήσω με ένα πιρούνι όλη την πάνω πλευρά,
έτσι δε θα φουσκώσουν πολύ κ θα ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.
Θα τα βάλω στον φούρνο σε αερα στους 180 βαθμούς για 20’.
Μόλις τα βγάλω θα τα βουτήξω ανα 4-5 στο σιρόπι.
θα τα αφήσω 10 δευτερόλεπτα περίπου η λιγότερο, ανάλογα το πόσο μελωμένα τα θέλετε,
μόλις τα βγάλω από το σιρόπι θα τα αφήσω ννα σουρώσουν λίγο
πριν τα πασπαλισω με μπόλικη καρυδόψιχα.
θα τα αφήσω 10 δευτερόλεπτα περίπου η λιγότερο, ανάλογα το πόσο μελωμένα τα θέλετε,
μόλις τα βγάλω από το σιρόπι θα τα αφήσω ννα σουρώσουν λίγο
πριν τα πασπαλισω με μπόλικη καρυδόψιχα.
Αυτο ήταν!!! Καλη επιτυχία κ καλές γιορτές σε όλους!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου