Οι Μαργαρίτες είναι έδρα του δημοτικού διαμερίσματος Μαργαριτών, του Δήμου Μυλοποτάμου, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο σε υψόμετρο 300 μ. Κατά την τελευταία απογραφή (2011) ο πληθυσμός ήταν 269 κάτ. Στις βενετικές πηγές αναφέρεται ως Magarites, Magharites και Margarites. Υπήρξε έδρα της επαρχίας Μυλοποτάμου, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Από το 1879 ήταν έδρα του Δήμου Μαργαριτών, ο οποίος αποτελούταν από 19 οικισμούς. Το 1901 γίνεται έδρα του δήμου Ελευθερναίων, οποίος συμπεριλάμβανε 29 οικισμούς. Το 1911 με την έκδοση του διατάγματος "Περί Δήμων" γίνεται αγροτικός δήμος με τα χωριά Πηγουνιανά, Τζανακιανά και το Μετόχι Χριστού δυο χρόνια αργότερα (1913) γίνεται έδρα της Κοινότητας Μαργαριτών. Το 1998 εντάχθηκε στον καποδιστριακό Δήμο Γεροποτάμου και το 2010 με το σχέδιο "Καλλικράτης" στο Δήμο Μυλοποτάμου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Κατά την Βενετοκρατία ήταν σημαντικό χωριό με πολλά αρχοντικά μέγαρα, με ωραία θυρώματα. Υπήρξε έδρα της επανάστασης των Καλλέργη - Πρικοσιρίδη (1333) κατά των Βενετών. Μετά την καταστολή της επανάστασης οι Βενετοί κατάκαψαν το χωριό. Από τις Μαργαρίτες καταγόταν η πλούσια οικογένεια Μηλιώτη. Ο Ανδρέας Μηλιώτης ήταν ο πρώτος Γραμματικός της Πόρτας τα πρώτα χρόνια τουρκοκρατίας.
Το 1669 με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς το χωριό παραχωρήθηκε στον πορθητή του Χάνδακα Κιοπρουλή Αχμέτ Πασά.
Κατά την εκπνοή του αγώνα για την ανεξαρτησία (1829-30) οι Μαργαρίτες έγιναν έδρα του Κρητικού Συμβουλίου.
Το 1867 στην περιοχή του χωριού ο Πάνος Κορωναίος απέκρουσε τον Ρεσίτ πασά. Οι Μαργαρίτες ήταν το χωριό του Θρυλικού ηγουμένου της μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκη.
Οι παραδοσιακές τέχνες:
Η πέτρα, το ξύλο, το σίδερο, το χώμα…
πέρασαν από τα χέρια των τεχνιτών του χωριού με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η κεραμική ωστόσο υπήρξε, και εξακολουθεί να παραμένει, η τέχνη που εξασκείται και σήμερα, κάνοντας τις Μαργαρίτες ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κεραμικής στην Ελλάδα. Οι παλιές κι οι νέες τεχνικές συνυπάρχουν αρμονικά ανάμεσα στα 16 εργαστήρια – εκθέσεις κεραμικής που κατασκευάζουν
παραδοσιακά και μοντέρνα κεραμικά. Θα παρακολουθήσετε παραδοσιακούς τεχνίτες να δουλεύουν τα κεραμικά τους στον ποδοκίνητο τροχό και να τα ψήνουν στο παραδοσιακό καμίνι με τα ξύλα, αλλά και νεότερους να ακολουθούν είτε τις παραδοσιακές αυτές τεχνικές είτε να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες, με ηλεκτρικό τροχό και καμίνι. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο κεραμικής. Εδώ φιλοξενείται πλούσια συλλογή ντόπιων κεραμικών αντικειμένων για την ανάδειξη της παραδοσιακής κεραμικής. Επιπλέον, στο δρόμο που οδηγεί προς τα νότια του χωριού, στέκουν ακόμα τα δεκάδες ¨τσικαλαριά¨ που λειτουργούσαν παλαιότερα. Εδώ βρίσκονται και τα Πυθαρουλιανά, οικισμός παλιών αγγειοπλαστών.
ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ:
Το χωριό είναι το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στη Δυτική Κρήτη. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, κατά τους θερινούς μήνες, κατασκευάζονταν χρηστικά κεραμικά σκεύη στα τοπικά εργαστήρια (τσικαλαριά) που βρίσκονταν νότια του οικισμού στη θέση "Λιβάδι". Σήμερα οι Μαργαριτσανοί κεραμίστες κατασκευάζουν κυρίως αναμνηστικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του χωριού.
Στις Μαργαρίτες υπήρχε πλήθος εκκλησιών. Όπως η ετοιμόρροπη του Αγ. Γεωργίου και η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Ευαγγελιστή, του 1383, τοιχογραφημένη και αφιερωτής ο παπά Γεώργιος Κλάδος. Σύμφωνα με τοπική παράδοση όταν κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα αρχοντόπουλα Καλλέργης και Βαρούχας, που κατοικούσαν στο χωριό, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη και έφεραν μια υφαντή θύρα για την Ωραία Πύλη της εκκλησίας. Στη θύρα αυτή είχαν κεντηθεί υπόλευκες μαργαρίτες και κρίνα. Απ’ αυτή τη θύρα οι ξομπλιάστρες του χωριού έκαναν τα περίφημα Μαργαριτσιανά υφαντά που είναι περιζήτητα. Το υφαντό μοτίβο της μαργαρίτας πάντως, δεν έχει καμία σχέση με την ονομασία του χωριού, μια και το όνομα προηγείται χρονικά.
Η Παναγία η Περδικιώτισσα:
Σύμφωνα με τοπική παράδοση, στη θέση της σημερινής εκκλησίας υπήρχε βάτος. Όταν κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να τον κάψουν για να ανοίξουν πέρασμα, άκουσαν μια πέρδικα να κακαρίζει μέσα στο βάτο. Έψαξαν να βρουν τη φωλιά και βρήκαν ένα εικόνισμα της Παναγίας. Γι ' αυτό έχτισαν εκεί εκκλησία που ονομάστηκε «Παναγία η Περδικιώτισσα».
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις:
Η Πολιτιστική κίνηση Μαργαριτών διοργανώνει μόνιμες και περιστασιακές δραστηριότητες στις Μαργαρίτες όλο το χρόνο. Η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών (Δ.Ο.ΜΑ.) κάθε καλοκαίρι διοργανώνει τη σατιρική παράσταση “Boudalia”. Τα “Boudalia” είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς των Μαργαριτών και της ευρύτερης περιοχής. Θα εκπλαγείτε από την ποιότητα της δουλειάς τους και θα διασκεδάσετε. Αν βρεθείτε στις Μαργαρίτες τον Αύγουστο πραγματικά αξίζει να τα παρακολουθήσετε. Την καλοκαιρινή περίοδο αφθονούν στο χωριό αξιόλογες εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαργαρίτες» της Μαρίας Τζομπανάκη. Συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, είναι μερικές απ’ τις καλοκαιρινές διοργανώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου. Στα Τζανακιανά, δίπλα στις Μαργαρίτες λειτουργεί επίσης κι ο Πολιτιστικός Ξενώνας «Το σπίτι των Κουρητών» της Αναστασίας Φρυγανάκη, που διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες και παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Φύση – διαδρομές:
Θα αφήσετε το όχημά σας έξω από το χωριό, στη βόρεια ή στη νότια είσοδο και περπατήστε. Γνωρίστε τα δρομάκια του χωριού, επισκεφθείτε τις εκκλησίες, ανεβείτε στο μοναστήρι και στη συνέχεια διαλέξτε το καφενείο που θα πιείτε τον καφέ, το αναψυκτικό ή τη τσικουδιά σας. Δείτε τη θάλασσα από μακριά, ρεμβάστε, αγοράστε κεραμικά για το σπίτι σας, κι αν σας βρει το μεσημέρι, φάτε σε μία από τις πολλές ταβέρνες του χωριού. Όσοι αγαπούν τις διαδρομές στη φύση μπορούν να κατέβουν στο Λαγκό, το φαράγγι του χωριού. Κατηφορίζοντας απ’ τη κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στη Λαγκά και καταλήγει στην Ελληνιστική Γέφυρα της Ελεύθερνας. Στη διαδρομή θα συναντήσετε ειδυλλιακές τοποθεσίες και σπάνια είδη φυτών. Εδώ θα δείτε τα κρητικά κυπαρίσσια, ένα είδος κυπαρισσιού που ευδοκιμεί στην περιοχή. Όσοι δεν είναι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν να απολαύσουν τη θέα του φαραγγιού από το πάρκο με τα παγκάκια που υπάρχει στα νότια του χωριού. Εδώ θα παρακολουθήσετε ρεμβάζοντας το ηλιοβασίλεμα των Μαργαριτών, ένα από τα πιο όμορφα που μπορεί κανείς να απολαύσει. Αν σας βρει το βράδυ μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα που υπάρχουν στο χωριό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου