ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗ
Η παραδοσιακή διατροφή ξεκίνησε στην Μινωική Εποχή.. Εκείνα τα χρόνια καλλιεργούσαν το στάρι, που έβγανε και βγάνει το αλεύρι, τις ελιές για την παραγωγή λαδιού και τα αμπέλια για την παραγωγή κρασιού, ρακί και ξύδι.
Και τέλος τα χωράφια τους για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Τα χόρτα τα έβρισκαν στο βουνό.
Τα πρόβατα προσφέροντας το γάλα, που πρώτη τους παρασκευή ήταν η μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, η μαλακά και η φέτα.. Πολύ πιο μετά ήρθε και το γιαούρτι και άλλα είδη γαλακτοκομικά.
Εκτός τούτου τα πρόβατα, και η κατσίκα ήταν από τα πρώτα κρεατικά που μπήκαν στην διατροφή τους.
Δεν ήταν και τόσο πλούσια η διατροφή τους όπως τώρα.
Στην Μινωική εποχή, το κρέας έπαιζε ρόλο μόνο όταν έκαναν κάποια γιορτή ή για να τιμήσουν τον Θεό τους. Δεν ήταν στην καθημερινή τους διατροφή.
Το κρασί έπαιζε το κύριο ρόλο στην διατροφή. Ειδικά το κόκκινο κρασί. Απαγορευόταν να πίνουν πάνω από δυο ποτήρια την ημέρα. Στο φαγητό τους και στα γλέντια κατείχε τον πρώτο ρόλο.
Οι αλλαγές που έχει υποστεί η Μεσογειακή Κρητική διατροφή με το τώρα είναι ότι το κρέας πέρα από ότι το τρώμε σε γλέντια και γιορτές έχει μπει στην καθημερινή διατροφή των Κρητικών, πέρα που στην Μινωική εποχή απαγορευόταν, ήταν καθαρά μόνο για τις εορτές τους και τα γλέντια που έκαναν.
Το κρασί που τότε στην καθημερινότητα τους έπιναν μόνο έστω δυο ποτήρια αλλά τα νερώνανε στο μεσημεριάτικο τραπέζι, τώρα οι άνθρωποι μπορούν να πιουν όσα ποτήρια κρασί θέλουν με το φαγητό τους. Στην Μινωική εποχή και η γυναίκα είχε το δικαίωμα να πιει μόνο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, αν και τότε ήταν η αρχηγός του σπιτιού της. Αφού φύγαμε από την Μινωική εποχή από το 200μ.Χ και 1950μ.Χ η γυναίκα της Κρήτης απαγορευόταν να πιει κρασί. Μόνο αν της το επέτρεπε ο σύζυγος της.
Η Κρητική Μεσογειακή Διατροφή δεν υπέστη μεγάλης αλλαγές, όπως είδατε.
Η Μεσογειακή Κρητική διατροφή έρχεται πρώτη ως η πιο υγιεινή, που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι το καλύτερο παράδειγμα. Και πολλοί διαιτολόγοι την συνιστούν.
Έρχεται παγκοσμίως πρώτη ως η καλύτερη ως τώρα υγιεινή διατροφή.
Και ένας λόγος για την απόδειξη της ότι οι παλιοί άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια σφύζοντας από υγεία, μέχρι και τώρα στα χωριά της Κρήτης.
Το ελαιόλαδο είναι το μυστικό της υγιεινής διατροφής και μακροζωίας.
Έρευνες που έγιναν από Αμερικάνους επιστήμονες, αποκαλύπτουν ότι το ελαιόλαδο είναι καλός σύμμαχος της καρδιάς, και βοηθά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και όλων των οργάνων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει από τον καρκίνο, και βοηθά ανθρώπους που έχουν διαβήτη.
Αρωματικά φυτά.. Αποτελούν μια σπουδαία παράδοση αιώνων. Τα βότανα φυτρώνουν στα βουνά της Κρήτης. ρίγανη, βασιλικό, τίλιο, μαντζουράνα, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, δάφνη, χαμομήλι, φασκομηλιά και πολλά άλλα
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν κάποιες ποσότητες βιταμινών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και από παθήσεις ή αρρώστιες που ίσως προκύψουν.
Το κρασί.. Συνήθως πίνετε σε παρέες, και συνοδεύεται από γεύματα. Έχει πλούσια δράση αντιοξειδωτικών, που βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ειδικά το κόκκινο κρασί. Οι φαινόλες του κρασιού καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται γύρω από το λειτουργικό σύστημα της καρδιάς.
Το τυρί.. Η Κρήτη έρχεται πρώτη σε κατανάλωση τυριού παγκοσμίως. Το τυρί έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στο ασβέστιο, που είναι πλούσιο σε μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και σε κεκορεσμένα λιπαρά. Οι βιταμίνες που προέρχονται είναι Α, Β1, Β2, Β3, Β6 και πλούσια σε φολικό οξύ.
Η μυθολογία μας λέει ότι με τα γαλακτοκομικά ανεθράφει ο Δίας ο Θεός του Ολύμπου.
Φρούτα.. Μια σημαντική δίαιτα στην Κρητική Διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο τα φρούτα. Οι Κρητικοί τρώνε πάνω από 4 φρούτα την ημέρα. Τα φρούτα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών. Συμβάλουν στην υγεία, προλαμβάνουν ασθένειες, ο οργανισμός χρειάζεται τις βιταμίνες τους για την καλή λειτουργία του, και πολλά φρούτα έχουν πλούσια αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ψωμί – Παξιμάδι. Οι ίνες που περιέχει το παραδοσιακό ψωμί βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, και ιδιαιτέρως του παχέος εντέρου. Το πλήρες ψωμί έχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη, λέγεται πως το πλήρες ψωμί πιθανόν προλαμβάνει τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, ιδιαιτέρως του παχύ εντέρου!
Ξηροί Καρποί. Πλούσιες πηγές λινολεϊκού και λινολενικού οξέος, απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των κυττάρων, αποτελούν αληθινή ασπίδα για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
Λαχανικά.. Οι Κρητικοί τρώνε πολλά λαχανικά καθημερινά. Συνοδεύομενο με το φαγητό τους καθημερινά.
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό.
Μέλι.. Πλούσιο σε σάκχαρα που το καθιστούν ικανό να χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη. Είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές κατά του καρκίνου ουσίες. Η κυριότερη βιταμίνη του (Ε) μαζί με άλλες ουσίες, χρησιμεύει για να απομακρύνει από τον οργανισμό τα βλαβερά προϊόντα που προέρχονται είτε από τον ίδιο τον μεταβολισμό είτε από επίδραση εξωγενών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.
Χρησιμοποιείται συχνά στην διατροφή μας, συνήθως ως πρωινό, ή στα τσάγια για να γλυκάνουν την γεύση τους.
Σαρικόπιτες με μέλι
Υλικά
• 250 γρμ. αλεύρι μαλακό
• 50 γρμ. ρακί
• 25 γρμ. λεμόνι
• 1 πρέζα αλάτι
• 250 γρμ. νερό
• 400 γρμ. ξινή μυζήθρα
• 300 γρμ. μέλι ή πετιμέζι
• λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λεμόνι, το αλάτι, το νερό και τη ρακί και φτιάχνουμε το ζυμάρι. Με το ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο 2 χιλιοστών, μήκους 40 εκατοστών και πλάτους 4 πόντων περίπου.
Βάζουμε τη μυζήθρα στη μέση, το κλείνουμε και το τυλίγουμε όπως το σαλιγκάρι, το τηγανίζουμε και το περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι όσο είναι ζεστό.
Κουνελάκι κρασάτο με ρίγανη
Υλικά για 4 άτομα
• 1500 γρ. κουνέλι
• 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 90 ml ελαιόλαδο
• 5 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
• 350 ml λευκό ξηρό κρασί
• 250 ml ζωμό λαχανικών
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κύμινο
• Μπαχάρι σε κόκκους
• 2 φύλλα δάφνη
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν αρχίζει και ζεσταίνεται βάζουμε το κουνέλι να σοταριστεί ανακατεύοντας συχνά να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις σοταριστούν και αυτά σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού προσθέτουμε των ζωμό λαχανικών, το κύμινο, το μπαχάρι, τη δάφνη και το πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά ώσπου να ψηθεί το κουνέλι. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και την φρέσκια ρίγανη.
Χοχλιοί με μάραθα
Υλικά για 4 άτομα
• 1 κιλό χοχλιούς
• 1 κιλό μάραθα
• 1 μάτσο χόρτα γιαχνερά
• 80 γρ. ελαιόλαδο
• 250 γρ. πατάτες
• 3 κρεμμύδια φρέσκα
• 1 φρέσκο σκόρδο
• 1 τομάτα μέτρια
• 1 κουταλιά της σούπας πελτές
• 1 ποτήρι λευκό κρασί
• Αλάτι πιπέρι
• Μία πρέζα κύμινο
• 1 ½ ποτήρι νερό
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τους χοχλιούς για λίγα λεπτά. Τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τους καθαρίζουμε. Δηλαδή, αφαιρούμε την μεμβράνη μπροστά από το καβούκι τους και καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το κέλυφος. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πλένουμε και κόβουμε τα μάραθα και τα γιαχνερά χόρτα σε μεγάλα τεμάχια. Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή στα οχτώ κομμάτια. Τρίβουμε την τομάτα.
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με όλο το ελαιόλαδο . Προσθέτουμε τον πελτέ και μόλις βγάλει το άρωμα του, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μάραθα, την τομάτα , τα μπαχαρικά και περίπου 1 ½ ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Υλικά για τη γέμιση
• 800 γρ. σπανάκι
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
• αλάτι και πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο
Υλικά για τη ζύμη
• αλεύρι όσο σηκώσει
• 1 ποτήρι νερό
• 2 κουταλιές σούπα λάδι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
• ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
• χυμό ενός λεμονιού
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για το σπανάκι
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο, το σπανάκι και το κρεμμύδι μέχρι να βγάλουνε όλα τα υγρά τους. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το ζυμάρι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το νερό, το λάδι, το ξύδι, τη μαγιά, το λεμόνι και το αλάτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υγρά μας, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μας. Προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια μας και να μπορούμε να το ανοίξουμε σε φύλλο με ένα ξυλίκι. Όταν είναι έτοιμο χωρίζουμε το ζυμάρι σε δυο κομμάτια και το αφήνουμε για λίγο, να ξεκουραστεί.
Μετά από μισή ώρα περίπου ανοίγουμε σε φύλλο με το ξυλίκι ,το πρώτο κομμάτι από το ζυμάρι. Το ανοίγουμε σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από το ταψί μας και το τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού αφού το έχουμε λαδώσει λίγο. Πάνω στη στρώση του φύλλου βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι του ζυμαριού και το ανοίγουμε σε φύλλο με το ξυλίκι, αλλά σε λίγο μικρότερο μέγεθος από τo πρώτο. Σκεπάζουμε με αυτό τη γέμιση και ενώνουμε στις άκριες τα δύο ζυμάρια, για να κλείσουμε καλά τη γέμιση. Λαδώνουμε και χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας ελαφριά με ένα μαχαιράκι , την ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180ο C.
Κατσικάκι με λάπαθα αυγολέμονο
Υλικά (για 4 άτομα)
• 1 κιλό κατσικάκι παϊδάκια ή σπάλα
• 1 κιλό λάπαθα και σπανάκι
• 4 λεμόνια
• 2 αυγά
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 150 γρμ. ελαιόλαδο
• 1 μάτσο άνηθο
• ½ ποτήρι κρασί άσπρο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα παϊδάκια σε πάχος 1 εκατ. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα παϊδάκια. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα λάπαθα με το σπανάκι. Συμπληρώνουμε με υγρά. Όταν ψηθούν κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε μέσα στο κατσικάκι με τον άνηθο ψιλοκομμένο
Μυζηθροπιτάκια με μέλι
Υλικά για τη ζύμη
• 1 ποτήρι νερό
• ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• Aλεύρι ( όσο πάρει )
• 1 σφηνάκι ρακή
• 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
• 300γρ. μυζήθρα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• Προαιρετικά: δυόσμος ( Εάν θέλουμε να προσθέσουμε τον δυόσμο, τότε παραλείπουμε στη γέμιση τη ζάχαρη και την κανέλα.)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και μυρωδάτο μέλι για το τέλος!
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε μαζί όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη δηλαδή, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακή και προσθέτουμε και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφριά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια και δεν θα είναι πολύ μαλακό.
Σε ένα άλλο πιάτο λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Παίρνουμε τη μυζήθρα και την πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
Παίρνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους των 7 εκατοστών περίπου. Τοποθετούμε ένα μπαλάκι μυζήθρας σε κάθε φύλλο και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αφού ρίξουμε από πάνω λίγο μέλι.
Σοφεγάδα με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
• 4 ντομάτες ώριμες
• 4 φρέσκα κρεμμύδια
• 100γρ. κολοκύθια
• 100γρ. γούλα
• 100γρ. μπάμιες
• 100γρ. πατάτες
• 100γρ. φρέσκα φασολάκια
• 100γρ. μελιτζάνα
• 100γρ. πράσα
• 100γρ. σέλινο
• 100γρ μαϊντανό
• 100γρ. πιπεριά
• 200γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
• λευκό κρασί
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα σκληρά λαχανικά. Τα σωτάρουμε με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ενδιάμεσα του ψησίματος προσθέτουμε τα λαχανικά με το λεπτό φύλλωμα (μαϊντανό, πιπεριά και σέλινο). Τελειώνοντας, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Από την σελίδα Κρητικής γαστρονομίας CretanFoodNews
Χορτόπιτα με βλίτα
Υλικά
Υλικά για τη γέµιση 1 κιλό βλίτα
2 σκελίδες σκόρδο
κρεµµύδια φρέσκα
2 µατσάκια µαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
Υλικά για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζανάκι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ
ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 φλιτζανάκι νερό
λίγο αλάτι, λίγη µαγιά
(4 μερίδες)
Εκτέλεση:
Κόβουµε τα βλίτα και τα τσιγαρίζουµε µε µπόλικο ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, τον µαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τα αφήνουµε να ψηθούν και τα στραγγίζουµε. Φτιάχνουµε µε τα υλικά για το φύλλο 2 χοντρά φύλλα. Απλώνουµε το ένα στο ταψί και βάζουµε πάνω τα βλίτα. Σκεπάζουµε µε το άλλο και αλείφουµε την πίτα µε ελαιόλαδο ή βούτυρο και την ψήνουµε σε µέτριο φούρνο µέχρι να ροδίσει.
Σύγκλινο
Προετοιμασία:
Αφαιρούμε από το χοιρινό κρέας το λίπος και το υπόλοιπο το κόβουμε σε λουρίδες 3-5 εκ. Πασπαλίζουμε τις λουρίδες με φασκόμηλο, πιπέρι, κίμινο. Σε ένα ξύλινο πλέγμα τοποθετούμε στρώση – στρώση τις λουρίδες μας και τις αλατίζουμε καλά. Το πλέγμα το κρεμάμε πάνω από το τζάκι, σε ικανή απόσταση, ώστε να μην πάρει φωτιά. Ρίχνουμε στο τζάκι διάφορα μυρωδικά ( θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη κλπ. ) και αφήνουμε το κρέας να καπνιστεί για μία ημέρα. Κατόπιν, το πλένουμε πολύ καλά ( με πράσινο σαπούνι ), το κόβουμε σε μπουκιές, το πασπαλίζουμε με πιπέρι, ρίγανη, κίμινο και το τσιγαρίζουμε στο λίπος που έχουμε κρατήσει.
Διατηρούμε τις μπουκιές το κρέας μέσα στο λίπος του χοιρινού για όσο διάστημα θέλουμε. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το ζεσταίνουμε στο τηγάνι με λίγο από το λίπος του.
( Τσιγαρίδες : το χοιρινό λίπος που κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το τηγανίζουμε και μέσα σε αυτό διατηρούμε τα σύγκλινα ).
Κολοκυθομπούρεκο
λικά: ½ κιλό κολοκύθια, ½ κιλό πατάτες, 2 μεγάλες ντομάτες, 400γρ. μυζήθρα, ½ φλιτζάνι λάδι, λίγα φυλλαράκια δυόσμο, ½ κουταλάκι ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκατοστούκαι τα κρατάμε σε χωριστά μπολάκια. Θρυμματίζουμε το τυρί. Πάνω στα κολοκυθάκια τρίβουμε τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένο ταψάκι απλώνουμε τις μισές πατάτες και πάνω τους βάζουμε εναλλάξ 3 συνολικά στρώσεις με τυρί και κολοκυθάκια. Στο τέλος απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες πασπαλισμένες με τη ρίγανη. Περιχύνουμε το λάδι και βάζουμε το κολοκυθομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό για μία ώρα περίπου, αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και στη συνέχεια σε χαμηλότερη.
Ομελέτα με άγρια Χόρτα
Υλικά: ½ κιλό σπαράγγια ή άγρια χόρτα γλυκά, 5 αβγά, 250γρ. τυρί φέτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι. Όταν ετοιμαστούν, τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με την τριμμένη φέτα. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα μισά από τα χτυπημένα αβγά. Όταν πήξει το μίγμα, απλώνουμε πάνω τα χόρτα και ρίχνουμε πάνω τους τα υπόλοιπα αβγά. Γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από πάνω.
Μπατζαροσαλάτα
Υλικά
6-8 μέτρια παντζάρια
1 ξινόμηλο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρύδια
ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται σχετικά εύκολα
Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη σως.
Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε καλά με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και αλάτι
Συνεχίζουμε με τα παντζάρια. Τα τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα
Πασπαλίζουμε με τα καρύδια
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια το ξινόμηλο
Ρίχνουμε τη σως γιαουρτιού και ανακατεύουμε
Από την σελίδα RethymnosGuide
Ανθόγαλο
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και τοβράζουμε. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τηνπυθιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχειασουρώνουμε το μίγμα και διαχωρίζουμε το χουμά (λευκός ζωμός) από το ανθόγαλο, το οποίο τοποθετούμε σε ένα λευκό πανί και τη κρεμάμε κάπου ψηλά, προκειμένου να στεγνώσει.
Κρητική πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζανάκι κονιάκ
ξύσμα από ένα λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι. Χτυπάμε το λαδί με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα ξύσματα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέσα στο μείγμα του λαδιού. Ανακατεύουμε λίγο. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Στο τέλος βάζουμε σιγά, σιγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός τον οποίο αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου