Γράφει η Ειρήνη Κολαϊτη :
ΝΕΑ
(Από 26 Οκτωβρίου όπως όλα δείχνουν θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς για το 2017.)
Σύμφωνα με αρθρο της εφημερίδας ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'' πριν πέντε μέρες η καλλιέργια ροδιάς επιδοτείτε σύμφωνα με τον νέο επενδυτικό νόμο για 103 παραδοσιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Ο νέος νόμος δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, τούτο θα γίνει σύντομα, αλλά είναι βέβαιο πως θα κινείται στη λογική της ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν την καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση νέων μορφών αγροτικών προϊόντων.
Ροδιά (punica gratanum), σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας. Ε4νοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη. Ένα φρούτο αφιερωμένο στην Ήρα τη θεά της γονιμότητας και της οικογένειας. Έμβλημα επίσης της Δήμητρας και της Περσεφόνης και δηλώνει την περιοδική επιστροφή της άνοιξης και της γονιμότητας πάνω στη γη. Οι Αθηναίες κατά την διάρκεια των εορτών ης Δήμητρας έτρωγαν ρόδι για γονιμότητα και ευημερία. Κάθε σπίτι ακόμη και σήμερα σπάει ένα ρόδι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για να γεμίσει το σπίτι τους σπόρους της αφθονίας και της καλοτυχίας!
ΤΟ ΡΟΔΙ
Πέρα από τους μύθους και τα έθιμα όμως το ρόδι είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του ροδιού στη ζωή μας:
- Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ
- Περιέχει φαινολικές αξίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση
- Έχει καρδιοπροστατευτική δράση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης
- Προστατεύει τον προστάτη αδένα
- Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και βελτιώνει την ερωτική διάθεση
- Αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση
- Αντικαρκινική δράση
ΧΡΗΣΕΙΣ
Το ρόδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως: φρέσκος καρπός, χυμός, μαρμελάδα, γρεναδίνη, ξύδι, βαλσάμικο, σαλάτες καθώς επίσης και φαρμακευτικά σε διάφορες κρέμες και προϊόντα ομορφιάς.
Το ρόδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως: φρέσκος καρπός, χυμός, μαρμελάδα, γρεναδίνη, ξύδι, βαλσάμικο, σαλάτες καθώς επίσης και φαρμακευτικά σε διάφορες κρέμες και προϊόντα ομορφιάς.
Γενικα
Η ροδιά καλλιεργείται καλύτερα σε υποτροπικό κλίμα με ξηρό και θερμό καλοκαίρι και αντέχει το κρύο έως -10 βαθμούς. Επίσης προσαρμόζεται στα περισσότερα είδη εδαφών. Ως φυτεία έχει διάρκεια 27-28 έτη. Οι αποδόσεις υπολογίζονται περίπου στα 45 κιλά ανά δέντρο. 2700 – 2800 κιλά ανά στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης 1 στρέμματος είναι 500 ευρώ ενώ το εισόδημα περίπου 1100 ευρώ ανά στρέμμα. Μπορεί να βγάλει καρπούς γύρω στα 3,5 χρόνια μετά τη φύτευσή της, ενώ ολοκληρωμένα γύρω στα 7,5 χρόνια μετά τη φύτευση. Οι καρποί ωριμάζουν από τις αρχές ως τα μέσα φθινοπώρου.
ΚΛΑΔΕΜΑ
Σχηματίζονται 5-7 κεντρικοί βραχίονες σαν ανοιχτό βάζο και αφαιρούνται οι παραφυάδες.
ΑΡΔΕΥΣΗ
Επαρκής υγρασία στο έδαφος ειδικά τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Κατά την περίοδο της συγκομιδής δεν πρέπει ο καιρός να είναι βροχερός γιατί τα ρόδια σχίζουν και μηδενίζεται η εμπορική τους αξία. Ξεκινάμε με 1,2m2/στρέμμα ανά ημέρα την άνοιξη και αυξάνουμε 5,0 m2 ανά στρέμμα το καλοκαίρι κοντά στη συγκομιδή. Συνολικά η ροδιά απαιτεί 250 χιλιοστά νερού ανά καλλιεργητική περίοδο όταν από βροχόπτωση εξασφαλίζονται περί τα 400 mm βροχής. Μετά τη συγκομιδή χρειάζεται πολύ λίγη άρδευση. Η στάγδην άρδευση είναι η καλύτερη, πρέπει όμως να είναι μακριά από τον κορμό του δέντρου.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Συστηματική κάθε έτος: άζωτο, κάλιο, φώσφορος.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Φυσιολογικές ασθένειες : σχίσιμο καρπού, ηλιόκαμα, σκουριά, καρπόπτωση, ζημιές από παγετό
Μυκητολογικές ασθένειες/ ασθένειες από έντομα: αφίδες, ξυλοφάγα, ψευδόκοκκος, μύγα μεσογείων, αλευρώδης, νηματώδης. (πηγή : pomologyinstitute.gr)
ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ:
- Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται εναντίον της ταινίας και το άνθος εναντίον του δηλητηρίου του σκορπιού, των αιμορροΐδων και της διάρροιας??
- Η καλλιέργεια ροδιού στην Ελλάδα είναι πραγματικά ελάχιστη σε σύγκριση με τα παγκόσμια επίπεδα και σαφώς ακριβότερη. (Ινδία 1.200.000 τόνους, Ιράν 650.000 τόνους, ΗΠΑ 100.000 τόνους- στοιχεία ΕΘΙΑΓΕ)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Βάζουμε τους σπόρους σε ένα πλαστικό ή σακουλάκια κ διατηρούμε στη κατάψυξη ή τυλίγουμε το ρόδι σε μια μεμβράνη και διατηρείται 3-4 μήνες στη συντήρηση.
ΠΟΚΙΛΙΕΣ ΡΟΔΙΑΣ
Υπάρχουν πάνω από 500 ποικιλίες ροδιάς με κυριότερες τις εξής:
Ξένες ποικιλίες: Angel red, Balegal, Cloud, Crab, Early Wonderful, Fleshman, Francis, Granada, Home, King, Green Globe, Wonderful, AkKo.
Ελληνικές ποικιλίες: Ερμιόνης, Πολίτικη, Καράβελος, Ξινές, Λειφάνια, Τσιποροδιά, Χοντροροδιά, Κρασοροδιά, Γούνες, Ξινοροδιά
Στην Κρήτη, οι πιο διαδεδομένες ξένες ποικιλίες ροδιάς είναι η Wonderful και η Akko.
Wonderful
Μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα, βαθύ κόκκινο, ημίσκληρο σπέρμα με γλυκόξινη γεύση.
Αkko
Πρώιμη ποικιλία με μικρομεσαίο μέγεθος καρπού (300-400 γρ), εντυπωσιακό χρώμα φλοιού και σπόρων, μαλακό σπέρμα και γλυκιά γεύση. Μειονεκτεί στο ότι δε συντηρείται το ίδιο καλά όπως άλλες ποικιλίες.πηγη φωτο εξωφυλλου :gatzoli.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου