Τι να μαγειρέψουμε στα παιδιά για να πολεμήσουμε τις φθινοπωρινές ιώσεις


Γράφει η Έλπι Κατωγιαννακη:

Οι απότομες αλλαγές του καιρού και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη πολλών παιδιών στις σχολικές αίθουσες, σηματοδοτούν την έναρξη της εποχής των ιώσεων που φέρνει το φθινόπωρο μαζί του. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους μέσω της διατροφής.  υπάρχουν λύσεις -αρκεί να δεσμευτείτε σε μικρές καθημερινές αλλαγές και προσθήκες στην διατροφή των παιδιών και προτείνει εύκολες συνταγές με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας.


Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών;
«Τα δύο πιο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία για το χτίσιμο της καλής ανοσίας είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος. Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, εννοούμε τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τις πιπεριές, ενώ όταν αναφερόμαστε στον ψευδάργυρο εννοούμε τον κολοκυθόσπορο, τον λιναρόσπορο, το σπανάκι και τα κόκκινα φασόλια. Αυτά λειτουργούν ως προς την ένταση κα τη διάρκεια των ιώσεων, δηλαδή αν ένα παιδί έχει μια καλή πρόσληψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου, αντί να αρρωστήσει 5-6 φορές το χρόνο, πιθανότατα θα αρρωστήσει μόνο 3 φορές. Επιπλέον, αντί να είναι άρρωστο για δέκα ημέρες, θα είναι μόνο για πέντε.

Είναι σημαντικό να μην φορτώνουμε τα παιδιά με ζάχαρη, διότι μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει βιταμίνη C, οπότε όσο χυμό πορτοκάλι κι αν πιει ή όσο ακτινίδιο φάει, αν του δώσετε κέικ που περιέχει ζάχαρη δεν θα βοηθηθεί. Έπειτα, αυτό που βοηθάει αρκετά στην πρόληψη είναι και τα προβιοτικά, στα οποία δεν έχει δοθεί πολλή σημασία. Μπορούμε να τα βρούμε είτε σε κεφίρ, που οι γονείς μπορούν να το φτιάξουν με βιολογικό γάλα ή με νερό, είτε σε κάποιο βιολογικό γιαουρτάκι. Ανάλογα με την ασθένεια που θέλουμε να προλάβουμε, π.χ. αν ένας γονιός ξέρει ότι το παιδί του αρρωσταίνει με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή συνήθως με φαρυγγίτιδα, οι ειδικοί προτείνουν και την ανάλογη προβιοτική καλλιέργεια.

Από εκεί και πέρα, όταν αρρωστήσει, επιλέγουμε σουπίτσες. Η κοτόσουπα είναι αρκετά ενισχυτική γιατί τα οστά του κοτόπουλου περιέχουν την καρνοσίνη, που αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, μαζί με κάποια λαχανικά όπως είναι το σέλινο, το κρεμμύδι που ενισχύουν επίσης αρκετά το ανοσοποιητικό. Γενικότερα, μια μεσογειακή διατροφή με αποφυγή της ζάχαρης ή των επεξεργασμένων τροφίμων βοηθάει σίγουρα. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα μπορούμε να προτιμήσουμε τα όσπρια ή το ψάρι σε σούπα που είναι αρκετά βοηθητικά.

Όσον αφορά τα διάφορα ροφήματα, σπανίως προτείνω βότανα σε παιδιά και έγκυες, διότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα και το χαμομήλι που το θεωρούμε ακίνδυνο, δεν το προτείνω πολύ εύκολα. Μπορούμε να δώσουμε λίγο χαμομήλι στο παιδί επειδή πονάει ο λαιμός του, αλλά όχι να το φορτώσουμε με πάρα πολλά βότανα. Η βοτανολογία είναι μια ιδιαίτερτη επιστήμη που πρέπει να προσέξουμε, γιατί δεν ξέρουμε πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. Γενικότερα, τα smoothies λαχανικών μαζί με φρούτα (όχι smoothies φρούτων, γιατί είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τα φρούτα ως έχουν) είναι καλύτερη επιλογή»

ΠΗΓΗ: Δέσποινα Μαρσέλου Διατροφολόγος Διαιτολόγος

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου