''ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΕ'': Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΔΙΚΙΑΣ!



“….Έλα πάρε με
μες στο βυθό σου να βρεθώ
ν’ αγαπηθώ να λυτρωθώ
Έλα πάρε με
στα γαλανά σου τα νερά
δώσε στα όνειρα φτερά….''

Βρισκόμαστε στο 1995 και η άγνωστη στο ευρύ κοινό Σοφία Τσέρου θα ερμηνεύσει με έναν απίστευτα όμορφο τρόπο το τραγούδι “Έλα πάρε με”.

Η ερμηνεία της Τσέρου είναι σχεδόν παραμυθένια και σε ταξιδεύει κατευθείαν στη χώρα του έρωτα. Η φωνή της είναι πολύ απαλή, σχεδόν βελούδινη!

Η ενορχήστρωση του τραγουδιού είναι καθαρά λαϊκή με το μπουζούκι να δεσπόζει και να υποκλίνεται μόνο όταν τραγουδά η Σοφία Τσέρου. Η μελωδία του τραγουδιού έχει κάτι πολύ ρομαντικό, που σε παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο στίχος είναι απλά η αποθέωση του θεού έρωτα…όταν δεν αντέχεις άλλο χωρίς τον έρωτά σου και το μόνο που έχει αξία είναι να βρεθείς και πάλι μαζί του.

Ο έρωτας σε όλο το τραγούδι με κάποιο τρόπο συνδέεται και με τη θάλασσα, γεγονός που του προσδίδει και κάτι που δεν τελειώνει…κάτι απέραντο…

Το τραγούδι θα ενταχθεί στο άλμπουμ “ΑΙΟΛΙΑ” του Μιχάλη Νικολούδη, όπου εκτός από την Σοφία Τσέρου συμμετέχουν και οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Βασίλης Σκουλάς, με αρχικό τίτλο “Ερωτικό”- Έλα πάρε με.

Το τραγούδι δυστυχώς θα περάσει απαρατήρητο, μιας και ως και σήμερα η δημοφιλέστερη εκδοχή του τραγουδιού στο Youtube μετρά μόλις λίγο παραπάνω από 62.000 προβολές.
“…Έλα πάρε με
σ’ άλλα ταξίδια μακρινά
στου δειλινού τα μενεξιά
Έλα πάρε με
δώσε μου αίμα και μιλιά
σε χρυσαφένια ακρογιαλιά…”
Οκτώ χρόνια μετά, το 2003, ο Μιχάλης Νικολούδης ετοιμάζει με τον σχετικά άγνωστο ακόμα Γιάννη Χαρούλη μια νέα συλλογή και θα του προτείνει να επανεκτέλεσει το ξεχασμένο τραγούδι που είχε πει η Σοφία Τσέρου.
Ο Χαρούλης ακούει την εκτέλεση της Τσέρου και διστάζει, όχι επειδή δεν του αρέσει το τραγούδι, αλλά επειδή κρίνει ότι το έχει πει ΑΨΟΓΑ η Τσέρου και δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω ο ίδιος.
Ο Νικολούδης επιμένει και ο Χαρούλης τελικά το δισκογραφεί με τον τίτλο πια “Έλα πάρε με” και αυτό εντάσσεται στη συλλογή “Γύρω μου και εντός”. Στην ίδια συλλογή συμμετέχει και η Αναστασία Μουτσάτσου, που θα διασκευάσει, κάποια χρόνια μετά, πάλι το ίδιο κομμάτι.
Στη νέα ενορχήστρωση απουσιάζει το παραμυθένιο στοιχείο που συναντάμε στην πρώτη εκτέλεση, το τραγούδι εδώ είναι πιο δυναμικό και λιγότερο λαϊκό.

Η ερμηνεία του Χαρούλη είναι διαφορετική, έχει έναν αντρικό ρομαντισμό. Η φωνή του μου δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι απλά ανυπόμονος για να συναντήσει τον έρωτα, αλλά περισσότερο τον απαιτεί! Είναι μια πιο αντρική προσέγγιση θα έλεγα!
Μέχρι σήμερα η μόνη εκτέλεση του τραγουδιού που είναι γνωστή είναι αυτή του Χαρούλη, η δημοφιλέστερη εκδοχή του τραγουδιού στο Youtube μετρά κάτι παραπάνω από 9 εκατομμύρια προβολές, ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμα που όλες έχουν πολλές προβολές. 

(Συνολικά ο Χαρούλης στο συγκεκριμένο τραγούδι πρέπει με έναν πρόχειρο υπολογισμό να έχει πάνω από 15 εκατομμύρια προβολές)
Ανοίγω το Youtube πληκτρολογώ:

“Γιάννης Χαρούλης – Έλα πάρε με – Θέατρο Βράχων ”
Ακούω την εκτέλεση του Χαρούλη που εδώ, όταν την προλογίζει, ευχαριστεί τους δημιουργούς που τον έπεισαν να το τραγουδήσει και αποδίδει στην Σοφία Τσέρου τα εύσημα για την πρώτη καταπληκτική εκτέλεση του τραγουδιού.

Σκέφτομαι ότι αυτό το παιδί είναι μεγάλος καλλιτέχνης και ότι τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Συνεχίζω στο Youtube και αυτή τη φορά πληκτρολογώ:
“Έλα πάρε με Σοφία Τσέρου”

“…Έλα πάρε με
εκεί που το κορμί λυγάει
εκεί που το κορμί γελάει
Έλα πάρε με
και θεϊκός μου γίνε στίχος
που τον χορεύει ο ρυθμός
κι ο ψάλτης ήχος…”
Για άλλη μια φορά ταξιδεύω…

‘Ελα πάρε με – Χαρούλης Γιάννης Θέατρο Βράχων




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ



ΠΗΓΗ www.epaggelmagynaika.gr

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου