ΔΕΚΑ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ





Η οφθαλμαπάτη είναι μια ανακολουθία ανάμεσα στην αντίληψη κάποιου και στην πραγματικότητα που υπάρχει μπροστά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μάτια μεταφέρουν πολλές πληροφορίες στον εγκέφαλο, ο οποίος χρειάζεται μεγάλη διεργασία για να τις επεξεργαστεί όλες.

Έτσι, έχει επινοήσει «συντομεύσεις» για να καταλάβει τι βλέπει. Οι σκιές, η προοπτική και το χρώμα είναι όλες οι ενδείξεις που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να πάρει αποφάσεις για το τι βλέπει.

Tα τελευταία χρόνια, με την έλευση των social media, οι οφθαλμαπάτες γίνονται ανάρπαστες, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ πριν την εμφάνισή τους.


Δείτε στην gallery που ακολουθεί, 10 οφθαλμαπάτες που έχουν μείνει στην ιστορία και ταλαιπωρούν… εγκέφαλο και μάτια, σύμφωνα με το insider.com.


Αυτός είναι ο πίνακας «Οι πρεσβευτές», του Χανς Χόλμπαϊν του νεότερου ο από το μακρινό 1533. Στο πάτωμα φαίνεται μια μεγάλη κηλίδα που κανείς  δεν καταλαβαίνει τον λόγο ύπαρξής της. Αλλά από διαφορετική γωνία, φαίνεται ότι είναι μια νεκροκεφαλή.



Η οφθαλμαπάτη δείχνει και τα δύο. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1892 σε ένα γερμανικό περιοδικό και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τον Joseph Jastrow το 1899 στην έρευνά του για την αντίληψη.







Κάποιοι βλέπουν εδώ δύο πρόσωπα να κοιτάζονται (μαύρα) και άλλοι ένα βάζο (λευκό). Εξαρτάται με το πως το μυαλό του καθενός μεταφράζει τη «φιγούρα» που επικεντρώνεται. Είναι μια οφθαλμαπάτη γνωστή με το όνομα «Το βάζο του Ρούμπιν» και δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Έντγκαρ Ρούμπιν το 1915..







Η «Σπείρα του Fraser» ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Sir James Fraser, έναν Βρετανό  ψυχολόγο.

Αυτή η ψευδαίσθηση πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ψυχολόγο Gaetano Kanizsa.


Για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι βιώνουν την πραγματικότητα όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως φαίνεται μέσα από ειδικά φίλτρα τα οποία ονομάζει «νοητικά μοντέλα», ο Kanizsa ζωγράφισε μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ένα φωτεινό λευκό τρίγωνο στο κέντρο τους.Ωστόσο, αυτό το τρίγωνο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει! 




Ο Joseph Jastrow ανακάλυψε την ψευδαίσθηση το 1889. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το ένα αντικείμενο μακρύτερο ή μικρότερο από το άλλο, όταν είναι τοποθετημένα με αυτόν τον τρόπο.


Προσοχή! Η παραπάνω οφθαλμαπάτη σε συνδυασμό με την επόμενη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση που μπορεί να διαρκέσουν και τρεις μήνες εάν γίνει το τεστ για πολλά λεπτά.


Η είναι βασισμένη σε μια παλιά ανακάλυψη ενός Αμερικανού ψυχολόγου με το όνομα McCollough το 1965 και ονομάζεται το «φαινόμενο McCollough».
Κοιτάξτε εναλλάξ το τετράγωνο που περιέχει κόκκινες και μαύρες ρίγες και εκείνο που περιέχει πράσινες και μαύρες ρίγες.
Τώρα κοιτάξτε τις ασπρόμαυρες γραμμές της επόμενης εικόνας.








Κι όμως… Οι γραμμές είναι παράλληλες! Ο Johann Karl Friedrich Zöllner, ανακάλυψε το φαινόμενο που ονόμασε Zöllner effect το 1860. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος υπερεκτιμά τις οξείες γωνίες και υποτιμά τις αμβλείες γωνίες ή τις μικρότερες γραμμές που διαπερνάνε τις μακρύτερες διαγώνιες γραμμές, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση βάθους.

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου