ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ-ΣΥΝΤΑΓΗ



Λουκουμάδες!- Γράφει η Κολαΐτη Ειρήνη

Λουκουμάδες με διάφορους τρόπους φτιάχνουν σε πολλές χώρες. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ( και τούρκικη)  lokma που σημαίνει μπουκιά, όπως δίνει ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Lokma στην Ανατολή , doughnut στη Δύση! Την διαφορά στους δικούς μας λουκουμάδες την κάνει το πολύ καλό ελληνικό μέλι και το πολύ καλό ελληνικό (κρητικό για να παινέψουμε και το σπίτι μας..) ελαιόλαδο!

Υλικά:
Για τη ζύμη:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1και ¼  κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας  ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)

Για το τηγάνισμα:
1 -1,5  κούπα ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
½ κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το σερβίρισμα:
½ κούπα καβουρντισμένο και κοπανισμένο αναποφλοίωτο σουσάμι
Κανέλα

Εκτέλεση!
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το αλεύρι, τη ζάχαρη ,
τη μαγιά και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό  και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε να έχουμε ένπηχτό χυλό. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά.
Σκεπάζουμε το μπολ με βαμβακερή ή λινή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός μας. (Χρειάζεται 30 -40 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).Βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει το λάδι να κάψει (αλλά όχι να καπνίσει!) .Με ένα κουταλάκι παίρνουμε χυλό από το μπολ και υποβοηθώντας με ένα άλλο κουταλάκι του δίνουμε σφαιρικό σχήμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι.Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του . Προσέχουμε να μην τιναχτεί λάδι πάνω μας… Τους γυρνάμε να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και τους βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα πολλά λάδια!

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου