ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ
Άλλο ένα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ σας υποδέχονται με μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη καλεσμένη, ένα παιδί θαύμα, τη 17χρονη μουσικό Μαρία Γιατράκη, που εκπαιδεύεται και ως πιλότος.
Μας ανοίγει το σπίτι της και μας υποδέχεται με τους υπέροχους γονείς της: ο μπαμπάς Μιχάλης Γιατράκης, γνωστός κι αγαπητός μουσικός με σπάνια πορεία στο χώρο πολλά χρόνια τώρα, η μαμά Γεωργία Βασμαριδάκη η "ήρεμη δύναμη" της οικογένειας και η αδερφή η Βασιλική ένα εξίσου σπάνιο παιδί με έφεση, αγάπη και σπουδές στη μουσική. Ένας σοφός πατέρας και μια ήρεμη μητέρα ισούται με δύο υπέροχα παιδιά! Το αποτέλεσμα μια υπέροχη οικογένεια!
Δήμητρα: Όμορφη οικογένεια καλησπέρα σας, καλώς σας βρήκα στο σπίτι σας. Μαρία μου χαίρομαι πολύ που σε φιλοξενώ στα Κρητοπαινέμετα όπως και όλη την όμορφη οικογένειά σου.
Μαρία: Καλώς σας βρήκα και καλώς ε σμίξαμε. Χαίρομαι κι εγώ που μας δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε από κοντά.
Μιχάλης: Καλώς όρισες στο σπίτι μας Δήμητρα.
Δήμητρα: Πόσο καιρό ασχολείστε με τη μουσική κορίτσια μου όμορφα;
Μαρία: Από 4η δημοτικού.
Δήμητρα: Πώς σας βγήκε πώς προέκυψε; Είναι ο μπαμπάς μουσικός και μάλιστα πολύ πετυχημένος σε ό,τι κάνει αλλά δεν είναι απόλυτο να κάνατε κι εσείς το ίδιο. Μιχάλη τα έβλεπες από μικρά να πειράζουν τα όργανα;
Μιχάλης: Από μικρά ασχολούνταν κι έμπλεκαν στα πόδια μου. Φάνηκε από νωρίς ότι είχαν έφεση. Όταν τους έδωσα ένα μαντολίνο για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα πολύ από την αντίληψή τους.
Δήμητρα: Εσύ τόσα χρόνια στο χώρο της μουσικής και γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του χώρου εγκρίνεις να ασχοληθούν με το χώρο;
Μιχάλης: Φυσικά...ο χώρος έχει τα ελαττώματά του γιατί εκτίθεσαι στο ευρύ κοινό αλλά έχει και τα όμορφά του, κι ανάλογα με το πως το χειρίζεσαι και τι παιδεία έχεις, επιβιώνεις και τα καταφέρνεις. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο, όχι με το επάγγελμα ή το χώρο. Παντού τα πάντα. Μέσα στη γυάλα δεν πρέπει να βάζουμε κανέναν αλλά να συμβουλεύουμε για να γνωρίζουν και να προσέχουν.
Δήμητρα: Πόσα όργανα παίζεις Μαρία μου;
Μαρία: Γνωρίζω 7 μουσικά όργανα.
Δήμητρα: Γράφεις κιόλας και μάλιστα καλά. Έχεις κερδίσει και σε διαγωνισμό.
Μαρία: Ναι, βραβεύτηκαν 2 κομμάτια μου που έστειλα στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το έτος 2016-2017.
Δήμητρα: Παίζετε τόσα όργανα, κάθε είδους, στην προσωπική σας ζωή τι μουσική ακούτε;
Μαρία: Τα πάντα. Από λαϊκό, έντεχνο, ξένα, κλασική μουσική, τα πάντα κάθε ώρα...
Δήμητρα: Σπάνιο αυτό και απορώ πως δεν τα μπερδεύεις κι όλα μεταξύ τους. 13 χρονών Μαρία μου έπαιζες δίπλα στον Βιολάρη. Έχεις βιογραφικό που θα ζήλευαν φτασμένοι. Μιχάλη πώς έγινε στα 13 δίπλα σε τέτοιο όνομα;
Μιχάλης: Πραγματικά μεγάλο όνομα. Σε μία συναυλία που πραγματοποιήθηκε το 2014 στις Οινούσσες της Χίου, του πήγα ως δεύτερο μπουζούκι τη Μαρία. Λόγω του μικρού της ηλικίας της ο κ.Βιολάρης είχε δικαιολογημένα αν θέλετε κάποιες ανησυχίες για το πως θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σωστά σε μια τέτοια συναυλία υψηλού επιπέδου όπως έχει συνηθίσει να δίνει ο ίδιος. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν άριστο και από τότε και μετά καθιερώθηκε στο σχήμα. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχαμε σε μια συναυλία του στην Αμερική.
Δήμητρα: Γενικά έχεις κάνει υπέροχες συνεργασίες.
Μαρία: Συνεργάζομαι με τον Μιχάλη Βιολάρη από τα 13 μου όπως και με την τραγουδίστρια Ανδριάνα Κόλλια που είναι χρόνια συνεργάτες καθώς και τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν Γιώργο Σαλβάνο και Γιώργο Πολίτη. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με την Πόπη Αστεριάδη και με τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο. Πριν λίγο καιρό είχα την τιμή να συναντήσω και να παίξω σε μια συναυλία με τον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα και να πάρω τις πολύτιμες συμβουλές που μου έδωσε για τον τρόπο που θα γράφω τραγούδια. Επίσης είχα μια πρόσφατη συνεργασία με τον Τάσο Καρακατσάνη, συνεργάτη για χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι με αφορμή τα τραγούδια του Μιχάλη Βιολάρη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε συνόδευσα τον ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα με βιολοντσέλο και με μπουζούκι. Επίσης μια μεγάλη συνάντηση έγινε με τον μεγάλο δεξιοτέχνη στο βιολί Θάνο Γκιουλετζή. Συνεργάστηκα και με τον Μιχάλη Κλώντζα όπου και συνεχίζω να παίζω μαζί του σε πολλές συναυλίες. Τώρα, μπαίνοντας στην Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου με βιολί και αργότερα ως τώρα με όμποε συνεργάζομαι με τον μεγάλο μουσικό Δημήτρη Χανδράκη αλλά και τον διεθνούς φήμης μαέστρο Μίλτο Λογιάδη. Τέλος να μην ξεχάσω να αναφέρω και την συνεργασία μου με τον μεγάλο δάσκαλο και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Παναγιώτη Στεργίου.
Δήμητρα: Φοβήθηκες καθόλου μην πάρει το μυαλό της αέρα μην ξεφύγει, Μιχάλη;
Μιχάλης: Ναι, πολύ φοβήθηκα...όλοι ασχολούνταν μαζί της και στο τέλος της εκδήλωσης όλοι ζητούσαν να την χαιρετήσουν να της μιλήσουν να την δουν από κοντά. Η κουβέντα της είναι "Μπαμπά μην ανησυχείς, ξέρω τι κάνω". Και το νιώθω κι εγώ, βλέπω ότι έχει φίλες αυτές που είχε ανέκαθεν, όταν βλέπω ότι κάποιες φορές που αδικείται δε σηκώνει ανάστημα, δεν έχω ακούσει ποτέ τη λέξη "ξέρεις ποιά είμαι εγώ", μπορώ να μένω ήσυχος όσο μπορώ.
Δήμητρα: Έχεις αφήσει πολλά πράγματα πίσω Μαρία μου που δεν κάνεις όπως άλλα παιδιά της ηλικίας σου.
Μαρία: Έχει έρθει καλοκαίρι που δεν έχω ξεκουραστεί καθόλου, δούλευα όλη τη σεζόν. Δε με πειράζει, ωφελήθηκα περισσότερο απ΄το να γύριζα βόλτες.
Δήμητρα: Κουράστηκες ποτέ να πεις πω πω πω πόσες απαιτήσεις έχει όλο αυτό, εγώ θα τα παρατήσω;
Μαρία: Όχι! Η φυσιολογική κούραση υπάρχει μόνο.
Δήμητρα: Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Τι να γίνεις; Ποιά θες να είναι η θέση σου στη μουσική;
Μαρία: Θα ήθελα να περάσω σε ένα μουσικό πανεπιστήμιο με ειδικότητα στο όμποε. Βέβαια μου αρέσει και η ενασχόληση με την σύνθεση καθώς και να πραγματοποιώ συναυλίες.
Μιχάλης: Τώρα πήρε το πτυχίο της στο πιάνο και θέλει να συνεχίσει για δίπλωμα. Δε σταματάει πουθενά.
Δήμητρα: Βασιλική μου, κι εσύ θέλεις μουσικό πανεπιστήμιο;
Βασιλική: Ναι, θέλω μουσικό πανεπιστήμιο, μ' αρέσει η διδασκαλία μουσικής.
Δήμητρα: Εσύ σαν μαμά πώς τα βλέπεις όλα αυτά; 3 άτομα στο σπίτι μέσα ασχολούνται και παίζουν μουσική διαρκώς.
Γεωργία: Μ' αρέσει που ασχολούνται με τη μουσική και θέλω να συνεχίσουν. Είναι προσγειωμένα παιδιά και ξέρουν τι θέλουν.
Δήμητρα: Κορίτσια μεταξύ σας στη μουσική τα βρίσκεται; Όταν κάνετε πρόβες πώς οργανώνεστε μέσα στο σπίτι;
Μαρία: Συνεννοούμαστε και βρίσκουμε τις ώρες η καθεμιά μας.
Δήμητρα: Μιχάλη, έχεις την ευλογία να κάνεις αυτό που αγαπάς και να ζεις κι απ' αυτό, γιατί δύσκολα σήμερα οι μουσικοί ζουν από αυτό.
Μιχάλης: Δεν έπεσα στην παγίδα της άποψης "το χρήμα και το ψάρι τρώγονται φρέσκα". Έμαθα απ΄ το σπίτι μου οικονομία και η έννοια μου ήταν να μελετήσω και να φτιάξω το σπίτι μου.
Δήμητρα: Εσύ και σαν καθηγητής μουσικής που συναναστρέφεσαι με παιδιά, βλέπεις παιδιά με μέλλον στη μουσική;
Μιχάλης: Υπάρχουν, υπάρχουν παιδιά με ταλέντο κι ανάλογα το χαρακτήρα που θα διαμορφώσουν θα έχουν και μέλλον. Όμως και πολλά παιδιά χάνουν την ταυτότητά τους επηρεασμένοι απ' τους διάσημους και επίσης δεν υπάρχουν βιώματα πια για να τα ωθήσουν. Αφιερώνω πολύ χρόνο να τους μιλάω σε σημείο να κλείνει η φωνή μου απ' την πολλή κουβέντα.
Δήμητρα: Καλά όλα αυτά και θεμιτά. Μαρία οκ, είσαι εξαιρετική μουσικός, θεμιτό. Το "πιλότος" πώς προέκυψε; Μιλάμε για ένα κοριτσάκι πολύ μικρό.
Μαρία: Πριν κάμποσο καιρό, πήγα να παρακολουθήσω με την οικογένειά μου μια επίδειξη της πολεμικής αεροπορίας που έκανε προς τιμήν του Αγ.Μηνά. Μαγεύτηκα από το θέαμα και τότε είπα στους γονείς μου: "Εγώ αυτό θα γίνω".
Δήμητρα: Κι εσύ Μιχάλη τι έκανες;
Μιχάλης: Δεν το πέρασα έτσι γιατί πάντα ό,τι έλεγε το έκανε.
Δήμητρα: Και πως ψάχτηκες, τι έκανες;
Μιχάλης: Βρήκα τη σχολή που έχουμε εδώ στο Ηράκλειο "Κρητικός αετός" (Cretan eagle aviation). Την έγραψα στην σχολή και ξεκίνησε τα μαθήματα.
Δήμητρα: Από 'κεί παίρνεις ερασιτεχνικό δίπλωμα πιλότου σωστά;
Μιχάλης: Σωστά, και δίνει εξετάσεις γι΄αυτό το δίπλωμα τον Σεπτέμβρη. Έκανε τη σόλο πτήση της τον Ιανουάριο.
Μαρία: Ήταν υπέροχο συναίσθημα. Στην αρχή είχα άγχος αλλά αυτό έφυγε την στιγμή που απογειώθηκα. Πήγαν όλα πολύ καλά και όλα τα χρωστάω στον εκπαιδευτή μου κ.Γιώργο Κελαράκη όπου με την ευκαιρία θα ήθελα να τον ευχαριστήσω.
Δήμητρα: Πώς τα προλαβαίνεις όλα Μαρία μου;
Μαρία: Με σωστό προγραμματισμό
Δήμητρα: Έχετε δεχτεί κριτική Μιχάλη και Μαρία για όλ' αυτά;
Μιχάλης: Φυσικά. Καταρχάς μου χρέωναν ότι εγώ πίεζα τα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική ενώ είναι καθαρά δική τους επιλογή κι επίσης επειδή ασχολείται με πολλά της λένε να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει να κάνει.
Δήμητρα: Είναι προφανές ότι εσύ έχεις πολύ σοφία σαν μπαμπάς και η μαμά πολύ ηρεμία και δύναμη. Το αποτέλεσμα δυο υπέροχα παιδιά. Έχω εντυπωσιαστεί από τη σεμνότητά τους Μιχάλη μου. Να τις χαίρεσαι όλες και να τις καμαρώσεις όπως εκείνες ποθούν! Μαρία μου εύχομαι μια μέρα να σε δω ως πιλότο στην πολιτική αεροπορία όπως ονειρεύεσαι. Βασιλική μου εύχομαι τα εγγόνια μου μια μέρα να σ' έχουν δασκάλα μουσικής. Γεωργία σου εύχομαι να χαίρεσαι τις κόρες σου και τον άντρα σου, είσαι ήρεμη δύναμη και χωρίς εσένα δε θα τα κατάφερναν τόσο καλά.
Μιχάλης: Ευχαριστώ Δήμητρα και σε 'σένα να χαίρεσαι το γιό σου και ό,τι αγαπάς.
Μαρία: Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.
ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου