ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΑΪΤΗ
Η παπάγια κατάγεται από την τροπική Αμερική και από εκεί διαδόθηκε σε όλες τις τροπικές χώρες της υφηλίου. Οι κυριότερες παραγωγικές χώρες της παπάγιας είναι η Ινδία (225.000 τόνους), το Μεξικό (200.000 τόνους), η Βραζιλία (115.000 τόνους), το Περού (66.000 τόνους), η Βενεζουέλα (65.000 τόνους) και οι Φιλιππίνες (55.000 τόνους). Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 3.683.000 τόνους (FAO, 1988). Στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται συστηματικά, αλλά απαντάται στην Κρήτη.
Η παπάγια η κοινή ή Papaya vulgaris ή Carica papaya ή πεπονόδενδρο ανήκει στην οικογένεια των Παπαγιίδων.
Ο βλαστός του φτάνει σε ύψος τα 5 μ. Τα φύλλα του είναι με μακρύ χοντρό μίσχο, μεγάλα, παλαμόσχιδα, μαζεμένα στην κορυφή του κορμού και είναι διατεταγμένα σε σπείρες. Τα φύλλα είναι μεγάλα και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 50-70 εκατοστά. Τα άνθη είναι δίοικα, τα αρσενικά είναι πολλά μαζί, πρασινοκίτρινα και βρίσκονται στα αρσενικά δένδρα και τα θηλυκά είναι μονήρη και βρίσκονται στον κορμό του θηλυκού δένδρου. Ο καρπός είναι μεγάλος σαρκώδης σαν μικρό πεπόνι και εδώδιμος. Ανθίζει κατά την άνοιξη και χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό, αλλά και για τα ωφέλιμα φρούτα που μαλακώνουν όταν ωριμάσουν (όπως το ώριμο αβοκάντο ή και πιο μαλακά και η φλούδα τους έχει χρώμα ώχρας προς πορτοκαλί. Η γεύση του φρούτου μοιάζει με εκείνη του ροδάκινου, της μπανάνας και του ανανά. Κύριος εχθρός του είναι ένα είδος μύγας, με την ονομασία "Papaya Fruit Fly". To έντομο αυτό μοιάζει με σφήκα και γεννά τα αυγά του στο νεαρό φυτό.
Ο βλαστός του φτάνει σε ύψος τα 5 μ. Τα φύλλα του είναι με μακρύ χοντρό μίσχο, μεγάλα, παλαμόσχιδα, μαζεμένα στην κορυφή του κορμού και είναι διατεταγμένα σε σπείρες. Τα φύλλα είναι μεγάλα και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 50-70 εκατοστά. Τα άνθη είναι δίοικα, τα αρσενικά είναι πολλά μαζί, πρασινοκίτρινα και βρίσκονται στα αρσενικά δένδρα και τα θηλυκά είναι μονήρη και βρίσκονται στον κορμό του θηλυκού δένδρου. Ο καρπός είναι μεγάλος σαρκώδης σαν μικρό πεπόνι και εδώδιμος. Ανθίζει κατά την άνοιξη και χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό, αλλά και για τα ωφέλιμα φρούτα που μαλακώνουν όταν ωριμάσουν (όπως το ώριμο αβοκάντο ή και πιο μαλακά και η φλούδα τους έχει χρώμα ώχρας προς πορτοκαλί. Η γεύση του φρούτου μοιάζει με εκείνη του ροδάκινου, της μπανάνας και του ανανά. Κύριος εχθρός του είναι ένα είδος μύγας, με την ονομασία "Papaya Fruit Fly". To έντομο αυτό μοιάζει με σφήκα και γεννά τα αυγά του στο νεαρό φυτό.
Δραστικές ουσίες παπάγιας
Οι καρποί του περιέχουν ένζυμα, όπως η παπαϊνη, πηκτίνη, γόμμη, λευκωματούχες ουσίες, κερί, ρητίνη, σάκχαρο, μηλικό οξύ και βιταμίνες Α,Β, C και Κ.
Οι σπόροι του περιέχουν καρικίνη, που είναι ένα γλυκοσίδιο και ένα ενζυμο, τη μυροσίνη.
Τα φύλλα του περιέχουν αλκαλοειδή, την καρπαϊνη που επιδρά στην καρδιά.
Η παπαϊνη είναι ένα δυνατό ένζυμο που μπορεί να αντικαταστήσει την πεψίνη και γι΄αυτό η παπάγια βοηθά στην χώνεψη δύσπεπτων τροφών, φτιάχνει την οξύτητα του στομάχου, είτε είναι υψηλή είτε χαμηλή και γι΄αυτό συστήνεται σε άτομα με προβλήματα πέψης. Στη φαρμακοβιομηχανία φτιάχνουν δισκία για άτομα με προβλήματα πέψης.
Με τη βιταμίνη Κ που περιέχει, επιδρά στο χρόνο πήξης του αίματος, ελαττώνοντάς τον και αποτρέπει τις αιμορραγίες.
Οι καρποί του περιέχουν ένζυμα, όπως η παπαϊνη, πηκτίνη, γόμμη, λευκωματούχες ουσίες, κερί, ρητίνη, σάκχαρο, μηλικό οξύ και βιταμίνες Α,Β, C και Κ.
Οι σπόροι του περιέχουν καρικίνη, που είναι ένα γλυκοσίδιο και ένα ενζυμο, τη μυροσίνη.
Τα φύλλα του περιέχουν αλκαλοειδή, την καρπαϊνη που επιδρά στην καρδιά.
Η παπαϊνη είναι ένα δυνατό ένζυμο που μπορεί να αντικαταστήσει την πεψίνη και γι΄αυτό η παπάγια βοηθά στην χώνεψη δύσπεπτων τροφών, φτιάχνει την οξύτητα του στομάχου, είτε είναι υψηλή είτε χαμηλή και γι΄αυτό συστήνεται σε άτομα με προβλήματα πέψης. Στη φαρμακοβιομηχανία φτιάχνουν δισκία για άτομα με προβλήματα πέψης.
Με τη βιταμίνη Κ που περιέχει, επιδρά στο χρόνο πήξης του αίματος, ελαττώνοντάς τον και αποτρέπει τις αιμορραγίες.
Ξερατε ότι.....
Το ώριμο φρούτο τρώγεται συνήθως ωμό, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια.
Το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένο, ειδικά σε κάρι, σαλάτα και σιγοβρασμένο.
Η πράσινη μπανάνα, ωμή αλλά και μαγειρεμένη, χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης.
Η παπαΐνη χρησιμοποιείται από πολλούς κατοίκους των χωρών όπου καλλιεργούνται οι παπάγιες, για τη θεραπεία τραυμάτων από αιχμηρά εργαλεία, για εξανθήματα, τσιμπήματα και εγκαύματα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε αλοιφή. Ο Χάρισον Φορντ είχε χρησιμοποιήσει παπαΐνη στην πλάτη του για τη θεραπεία του στη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας από τη σειρά "Ιντιάνα Τζόουνς".
Επίσης, ιατρικές έρευνες σε ζώα επιβεβαίωσαν την αντισυλληπτική και αμβλωτική ιδιότητα του φυτού. Οι σπόροι του, επίσης, έχουν αντισυλληπτικές ιδιότητες στους αρσενικούς πιθήκους (σε συγκεκριμένο είδος).
Οι μαύροι σπόροι είναι εδώδιμοι και έχουν στυφή, πιπεράτη γεύση. Πολλές φορές αλέθονται και χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση του μαυροπίπερου.
Σε μερικές περιοχές της Ασίας σιγοψήνουν τα νεαρά φύλλα της παπάγιας και τα τρώνε, όπως το σπανάκι.
Το ώριμο φρούτο θεραπεύει την τριχοφυτίαση, ενώ οι άγουροι καρποί θεραπεύουν την υπέρταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφροδισιακά.
Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καρπός για επούλωση πληγών στο δέρμα.
Ο χυμός του φρούτου και ειδικά τα ένζυμα που περιέχει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των γαστρεντερικών αερίων.
Οι σπόροι του είναι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικοί, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των πόνων στο στομάχι, αλλά και για μυκητιάσεις.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για την καρδιά, αναλγητικό και για τη θεραπεία του στομαχόπονου.
Οι ρίζες χρησιμοποιούνται επίσης ως αναλγητικό.
Ο χυμός του καρπού είναι μαλακτικός για το δέρμα και συστήνεται με επαλείψεις σε κοκκίνισμα και ερεθισμό του δέρματος και για την καταπολέμηση των φακίδων.
Ο χυμός καταπολεμά και τα σκουλήκια στα έντερα.
Ο χυμός των ανώριμων φρούτων σε σκόνη, που τον παίρνετε, αφού λιώσετε και σουρώσετε ανώριμη παπάγια και την αφήσετε στον ήλιο να ξεραθεί, με επαλείψεις των αμυγδαλών κάθε 5 λεπτά σκοτώνει το μικρόβιο της διφθερίτιδας.
Ο χυμός των φύλλων και του κορμού μαλακώνει το κρέας και πήζει το γάλα..
Τα φύλλα εξωτερικά χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα για την περιποίηση πληγών.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαπουνιών.
Το ώριμο φρούτο τρώγεται συνήθως ωμό, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια.
Το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένο, ειδικά σε κάρι, σαλάτα και σιγοβρασμένο.
Η πράσινη μπανάνα, ωμή αλλά και μαγειρεμένη, χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης.
Η παπαΐνη χρησιμοποιείται από πολλούς κατοίκους των χωρών όπου καλλιεργούνται οι παπάγιες, για τη θεραπεία τραυμάτων από αιχμηρά εργαλεία, για εξανθήματα, τσιμπήματα και εγκαύματα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε αλοιφή. Ο Χάρισον Φορντ είχε χρησιμοποιήσει παπαΐνη στην πλάτη του για τη θεραπεία του στη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας από τη σειρά "Ιντιάνα Τζόουνς".
Επίσης, ιατρικές έρευνες σε ζώα επιβεβαίωσαν την αντισυλληπτική και αμβλωτική ιδιότητα του φυτού. Οι σπόροι του, επίσης, έχουν αντισυλληπτικές ιδιότητες στους αρσενικούς πιθήκους (σε συγκεκριμένο είδος).
Οι μαύροι σπόροι είναι εδώδιμοι και έχουν στυφή, πιπεράτη γεύση. Πολλές φορές αλέθονται και χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση του μαυροπίπερου.
Σε μερικές περιοχές της Ασίας σιγοψήνουν τα νεαρά φύλλα της παπάγιας και τα τρώνε, όπως το σπανάκι.
Το ώριμο φρούτο θεραπεύει την τριχοφυτίαση, ενώ οι άγουροι καρποί θεραπεύουν την υπέρταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφροδισιακά.
Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καρπός για επούλωση πληγών στο δέρμα.
Ο χυμός του φρούτου και ειδικά τα ένζυμα που περιέχει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των γαστρεντερικών αερίων.
Οι σπόροι του είναι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικοί, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των πόνων στο στομάχι, αλλά και για μυκητιάσεις.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για την καρδιά, αναλγητικό και για τη θεραπεία του στομαχόπονου.
Οι ρίζες χρησιμοποιούνται επίσης ως αναλγητικό.
Ο χυμός του καρπού είναι μαλακτικός για το δέρμα και συστήνεται με επαλείψεις σε κοκκίνισμα και ερεθισμό του δέρματος και για την καταπολέμηση των φακίδων.
Ο χυμός καταπολεμά και τα σκουλήκια στα έντερα.
Ο χυμός των ανώριμων φρούτων σε σκόνη, που τον παίρνετε, αφού λιώσετε και σουρώσετε ανώριμη παπάγια και την αφήσετε στον ήλιο να ξεραθεί, με επαλείψεις των αμυγδαλών κάθε 5 λεπτά σκοτώνει το μικρόβιο της διφθερίτιδας.
Ο χυμός των φύλλων και του κορμού μαλακώνει το κρέας και πήζει το γάλα..
Τα φύλλα εξωτερικά χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα για την περιποίηση πληγών.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαπουνιών.
Οφέλη στην υγεία
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Δεν είναι μόνο πλούσια σε γεύση, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Και οι δύο βοηθούν την ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού σας σε δυσάρεστες ασθένειες όπως κρυολογήματα, πυρετούς και γρίπη .
Δεν είναι μόνο πλούσια σε γεύση, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Και οι δύο βοηθούν την ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού σας σε δυσάρεστες ασθένειες όπως κρυολογήματα, πυρετούς και γρίπη .
Είναι καλό για το δέρμα σας
Η εφαρμογή στο πρόσωπό ως μάσκα είναι πραγματικά απίστευτα καλή για το δέρμα σας. Βοηθά να απαλλαγείτε από ακμή και δερματικές μολύνσεις που οφείλονται σε φραγμένους πόρους. Το ένζυμο που βρίσκεται στη σάρκα της παπάγιας, η παπαΐνη , βοηθά στη διάλυση των νεκρών κυττάρων και αφήνει το δέρμα σας φρέσκο και λαμπερό .
Η εφαρμογή στο πρόσωπό ως μάσκα είναι πραγματικά απίστευτα καλή για το δέρμα σας. Βοηθά να απαλλαγείτε από ακμή και δερματικές μολύνσεις που οφείλονται σε φραγμένους πόρους. Το ένζυμο που βρίσκεται στη σάρκα της παπάγιας, η παπαΐνη , βοηθά στη διάλυση των νεκρών κυττάρων και αφήνει το δέρμα σας φρέσκο και λαμπερό .
Αντιγήρανση
Η Παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας που προκαλούν γήρανση.
Η Παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας που προκαλούν γήρανση.
Υγιής πέψη
Περιέχει ένζυμα που βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αισθάνεστε δυσκοιλιότητα.
Περιέχει ένζυμα που βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αισθάνεστε δυσκοιλιότητα.
Προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις
Τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που κρύβει η παπάγια βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης, προστατεύοντας από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια .
Τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που κρύβει η παπάγια βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης, προστατεύοντας από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια .
Αντι- φλεγμονώδες
Παπάγια περιέχει μοναδικά ένζυμα αφομοίωσης πρωτεϊνών όπως παπαΐνη και χυμοπαπαΐνη. Αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, όπως και η βιταμίνη C και το β-καροτένιο που επίσης περιέχει.
Παπάγια περιέχει μοναδικά ένζυμα αφομοίωσης πρωτεϊνών όπως παπαΐνη και χυμοπαπαΐνη. Αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, όπως και η βιταμίνη C και το β-καροτένιο που επίσης περιέχει.
Καταπολεμά τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, όπως η παπάγια, βοηθούν στην προστασία ενάντια στη φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα , η οποία είναι μια μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Αποτρέπει Επικίνδυνες πήξης του αίματοςΤα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, όπως η παπάγια, βοηθούν στην προστασία ενάντια στη φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα , η οποία είναι μια μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ένα ενεργό ένζυμο που ονομάζεται ινώδες και μπορεί να βρεθεί στην παπάγια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περιττών θρόμβων αίματος. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως θεραπευτικό για εξωτερικές και εσωτερικές σωματικές πληγές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου