Σπιναλόγκα....το νησί των λεπρών από ψηλά

aerial film.krhth,spinaloga




ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΩΠΟΥ

Σπιναλόγκα..Ένα μικρό νησάκι στη περιοχή της Ελούντας στο Νομό Λασιθίου, σε ένα τοπίο μαγευτικό που όμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο και που όποιος το επισκέφτηκε σίγουρα γέμισε με ανεπανάληπτες αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα.

Συναισθήματα..Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει ως ένα σημείο αυτά που νιώθει όποιος βρεθεί σε αυτό το μέρος.

Όποιος δεί αυτή τη θέα, το απέραντο γαλάζιο, την άγρια ομορφιά της θάλασσας ,τους μισογκρεμισμένους οικισμούς που διατηρούνται εκεί και που φιλοξένησαν τόσες πονεμένες ψυχές, πλυμμυρίζει με δέος για αυτόν το τόπο, γνωρίζοντας ότι η ιστορία που κουβαλάει είναι γεμάτη πόνο, δυστυχία και προσωπικές τραγωδίες τόσων ανθρώπων που η μοίρα τους ένωσε και τους έφερε να ζήσουν σε ένα τόσο όμορφο μέρος αλλά βιώνοντας ανείπωτο πόνο, καταδικασμένοι να ζουν μακρία απο τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Σπιναλόγκα βρίσκεται στην βορειοανατολική Κρήτη στον κόλπο της Ελούντας . Το όνομα Σπιναλόγκα το πήρε από τους Ενετούς και σημαίνει Μακρύ Αγκάθι. Πάνω στα απομεινάρια του αρχαίου φρουρίου, οι Βενετοί έχτισαν ένα φρούριο για να αμυνθούν από την τουρκική απειλή και το οποίο άντεξε μέχρι το 1715, όπου πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων. 

Το νησί είχε αποτελέσει καταφύγιο και ορμητήριο των χαΐνηδων, των Κρητών επαναστατών που έκαναν ανταρτοπόλεμο στους Οθωμανούς που είχαν ήδη καταλάβει την Κρήτη. Όταν το νησί κατελήφθη απ’ τους Τούρκους, χτίστηκαν κατοικίες και εποικίστηκε. Στα τέλη του 19ου αιώνα, υπολογίζεται ότι κατοικούνταν από περισσότερες των διακοσίων οικογενειών. 

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας, πρίγκιπας Γεώργιος, θα αποφασίσει την ίδρυση λεπροκομείου στην Σπιναλόγκα για να απομονώσει τους λεπρούς. 

Η λέπρα τότε ήταν σε έξαρση. Από τότε η Σπιναλόγκα κατοικήθηκε από λεπρούς και ο πληθυσμός τους έφτασε μέχρι και τους χιλίους κατοίκους. Το 1948 που ανακαλύφθηκε στην Αμερική το φάρμακο για την λέπρα, η Σπιναλόγκα σταδιακά άδειαζε μέχρι και το 1957 που έφυγαν οι τελευταίοι ασθενείς. Σήμερα το νησί με την ομορφιά και την ιστορία του αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ η αναμενόμενη ένταξη του στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Το βίντεο του Κρητικού εικονολήπτη Νίκου Σαράντου, προσφέρει υπέροχες εικόνες, που κόβουν πραγματικά την ανάσα με τα μοναδικά τοπία και τα χρώματα που συνθέτουν ένα ομολογουμένως ξεχωριστό μέρος παγκοσμίως..!!

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου