Οι μοναστηριακές συνταγές μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο νηστίσιμες όσον αφορά το κρέας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι απευθύνονται μονάχα σε… μοναχούς. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει λίγη κατανυκτική ατμόσφαιρα στην κουζίνα του ετοιμάζοντας αυθεντικά πιάτα όπως ακριβώς τα φτιάχνουν οι μοναχοί.
Και επειδή όταν κάποιος μιλά για μοναστήρια στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το Άγιο Όρος, συγκεντρώσαμε πέντε νόστιμες συνταγές από εκεί οι οποίες μας κίνησαν το γευστικό ενδιαφέρον.
Ψαρόσουπα αγιορείτικη Υλικά:
1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 μάτσο σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι
Εκτέλεση : Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις πετάμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα βάζουμε στην άκρη και βάζουμε το καθαρό ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.
Συνταγή από εδώ
Μηλοπιτάκια νηστίσιμα Υλικά:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι κρασί λευκό ή ρετσίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
2 μήλα κόκκινα περασμένα από τον τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας καρύδια χοντροτριμμένα
3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένα γαρίφαλα
Για το γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Ανοίγουμε μία τρύπα στο αλεύρι και ρίχνουμε το κρασί και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε μαλακά τα υλικά μας παίρνοντας αλεύρι από τα πλάγια και φέρνοντας το προς το κέντρο. Ζυμώνουμε σε μία ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστά και κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλούς δίσκους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τοποθετούμε από μία κουταλιά της σούπας στο κέντρο κάθε δίσκου. Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες κάθε κύκλου και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Πατάμε τις άκρες για να κλείσουν τα μηλοπιτάκια καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Βάζουμε τα μηλοπιτάκια σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Συνταγή από εδώ
Αγιορείτικο Μυδοπίλαφο Υλικά:
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 κιλό μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα
150 με 180 γραμμάρια λάδι
6 - 8 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσινες
2 κόκκινες πιπεριές
Αλάτι
πιπέρι
κύμινο αν θέλουμε
Χυμός από 2 ως 3 λεμόνια
Άνηθος
Εκτέλεση: Ξεπλένουμε τα μύδια μας καλά. Πλένουμε και το ρύζι. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού ροδίσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε τις πιπεριές και μετά το ρύζι και ανακατεύουμε δυο τρεις φορές χωρίς να προσθέσουμε νερό. Βάζουμε το νερό λίγο αργότερα, κατά προτίμηση ζεστό. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα του νερού, διότι εκεί στην αναλογία ρυζιού νερού εξαρτάται η επιτυχία του φαγητού μας. Δηλαδή έχουμε ένα μέρος ρύζι και δυόμησι μέρη νερό. Προσθέτουμε στη συνέχεια τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι). Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι, τότε ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα. Τα βάζουμε στο τέλος διότι διαφορετικά μαζεύουν και σφίγγουν. Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά, τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη, ανακατεύουμε καλά καλά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι. Ύστερα από λίγο, ανακατεύουμε ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι.
Συνταγή από εδώ
Βλίτα με κολοκυθάκια γιαχνί Υλικά:
Μισό κιλό βλίτα
Μισό κιλό κολοκυθάκια
4 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
200 γραμμάρια λάδι
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα βλίτα και τα πλένουμε. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά, περίπου 7 με 10 εκατοστά στο μήκος και δύο πόντους διάμετρο. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας και τα σοτάρουμε. Αφού ροδίσουν λίγο, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βλίτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό λίτρο νερό και το αλάτι. Κατόπιν σκεπάζουμε αφού δυναμώσουμε τη φωτιά. Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε τα μυρωδικά και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Αμέσως πριν κατεβάσουμε το φαγητό, ρίχνουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια.
Από το βιβλίο Μαγειρική του Αγίου Όρους του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού
Σουπιές στιφάδο Υλικά (για 4 μερίδες):
Ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
2 ή 3 κουταλιές πελτές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 ως 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο σε καρφάκια
300 γραμμάρια λάδι
αλάτι
Εκτέλεση: Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οι άκρες των νυχιών μας. Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας. Επίσης υπάρχουν κατεψυγμένες πολύ καθαρές. Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού). Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.
Από το βιβλίο Μαγειρική του Αγίου Όρους του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.
in2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου