ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
Περπατόπιτα.! Ναι, σωστά διαβάσατε. Ας μάθουμε τι είναι αυτή η πιτούλα, το λόγο που γίνεται, αλλά και από πού προέρχεται.
Η περπατόπιτα είναι μία πεντανόστιμη πίτα – κέικ την οποία φτιάχνει η μαμά του μωρού, μόλις αυτό περπατήσει.
Το έθιμο αυτό τηρείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά εξαπλώνεται σιγά σιγά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μιας και οι μανούλες χαίρονται στο άκουσμα της ιδέας αυτής και θέλουν να τη δοκιμάσουν.
Το έθιμο λοιπόν έχει ως εξής: η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού φτιάχνουν τις πίτες. Η νονά-ός του παιδιού δικαιούται μία ολόκληρη πίτα αλλά υποχρεούται να φέρει τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού. Μία ολόκληρη επίσης περπατόπιτα παίρνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του παιδιού που δίνουν δώρα αλλά και κέρματα ‘’ασημώνουν’’ ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα το παιδί. Οι υπόλοιπες πίτες θα μοιραστούν σε συγγενείς και φίλους όπου θα έχει καλέσει η μητέρα στο σπίτι για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός. Οι καλεσμένοι με τη σειρά τους πρέπει να κρατούν δώρα στο παιδί και παίρνοντας το κομμάτι τους, να τρέξουν στο σπίτι για να τρέχει και το παιδί.!
Τέλος με το έθιμο αυτό λένε πως ορίζεται το μελλοντικό επάγγελμα του παιδιού. Με ποιο τρόπο.?
Πάνω σε ένα τραπέζι, οι καλεσμένοι τοποθετούν διάφορα αντικείμενα όπου αντιπροσωπεύουν κάποιο επάγγελμα. Για παράδειγμα χτένα – κομμώτρια-ής, λεφτά – πλούσια-ος, βιβλίο – δασκάλα-ος και ότι άλλο σκεφτούν. Πάνω στο ίδιο τραπέζι τοποθετούνται και οι περπατόπιτες όπου σταυρώνονται τρείς φορές από το ίδιο το παιδί με τη βοήθεια της μητέρας του. Έπειτα το παιδί, πάλι με τη βοήθεια της μαμάς, θα κόψει τις περπατόπιτες. Στη συνέχεια θα μοιραστούν όπως είπαμε παραπάνω.
Όσο για το επάγγελμα που είπαμε πριν, όποιο αντικείμενο τραβήξει την προσοχή του παιδιού και το θελήσει, αυτό λένε πως θα είναι και το μελλοντικό του επάγγελμα.
Συνταγή για την τέλεια περπατόπιτα.!
Υλικά:
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ.τ.γ αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια (αν φάει και το μικρο σας αλέστε τα πολύ καλά στο μούλτι)
1/2 κ.τ.γ κανέλα
1/2 κ.τ.γ γαρύφαλλο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέστε τα αυγά, ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατέψτε μέσα στο αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι και ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε στους 180 βαθμούς για 45′ στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε να κρυώσει και στολίστε. Για να πάρετε μερικές ιδέες, δείτε τις φωτογραφίες.!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου