ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
7 μερίδες/ χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες/ χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 + 1/5 κ.σ ξερή μαγιά (ένα κύβο φρέσκια)
1 κ.γ αλάτι
½ κ.σ ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρο νερό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και παραπάνω)
5 κ.σ ελαιόλαδο
Λιγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σαν όλα τα παιδιά έτσι κ εγώ λαχταρούσα αυτό το ψωμί, τι πιο αγνό λοιπόν από το δικό μας σπιτικό και φρέσκο ψωμάκι, μπορούμε να του βάλουμε ότι αλεύρι αγαπάμε πχ. Ολικής ή χωρίς γλουτένη και ότι άλλο θέλουμε μέσα πχ σταφίδες, λιναρόσπορο, ή να το κάνουμε και γλυκό με λίγη ζάχαρη παραπάνω και μπαχαρικά πχ γλυκάνισο, κανέλα, ένα σορό παραλλαγές μπορούμε να κάνουμε.
Θα ξεκινήσουμε με το προζύμι, λιώνουμε σε ένα μπολ τη μισή από τη μαγιά μας με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό κ βάζουμε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει ενας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κ το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όλη τη νύχτα.
Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη μαγιά κ το αλάτι με τη ζάχαρη με το 1 κ ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό κ ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν, έπειτα θα βάλουμε μέσα κ το έτοιμο προζύμι να γίνουν ένα κ σιγά σιγά θα προσθέσω το αλεύρι ώσπου να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια.
Όταν γίνει ομοιόμορφο το ζυμάρι θα προσθέσω λίγο λίγο το λάδι ζημώνοντας καλά ώστε να το απορροφήσει όλο. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα βαθύ λαδωμένο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα κ αφήνουμε λίγες ώρες ώστε να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμη κ φουσκωμένη αρκετά κόβουμε κ μοιράζουμε σε ίσα μέρη, πλάθουμε μπαλάκια με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί τα μπαλάκια ώστε να σχηματίσω μια μαργαρίτα.
Αφήνουμε ξανά να διπλασιαστεί το ζυμάρι κ όταν είναι έτοιμο θα αλείψω λίγο λάδι στη μαργαρίτα και θα πασπαλίσω με σουσάμι ή ότι άλλο θέλετε. Θα το ψήσουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Θα μυρίσει όλη η γειτονιά με το ψωμάκι σας κ θα καμαρώνετε όταν θα το τρώει η οικογένεια σας.
Καλη επιτυχία!!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου