Η Βαϊνιά χτισμένη μόλις τρια χιλιόμετρα μακρυά απ’ αυτή, βρίσκεται το χωριό της Βαϊνιάς και με φανταστική θέα στην Ιεράπετρα Ως το 1932 του ονομά του ήταν Γιανίντσι, πιθανότα λόγω της ισχυρής επιρροής ενός Ρώσου οικοιστή με πλούσια κοινωφελή δράση, όμως θεωρήθηκε τουρκόφωνο και έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να το αλλάξουν, επιλέγοντας το Βαϊνιά λόγω τοπωνυμίου που βρισκόταν κοντά στον οικισμό με χαρακτηριστικό του τις πολλές εκκλησίες.
Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές εκκλησίες με το μεγαλύτερο πανυγήρι να γιορτάζεται προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου. Χαρακτηριστικές οι πολυάριθμες αρτοκλασίες του, ανάλογες των θαυμάτων που συνοδεύουν τη φήμη του ναού.
H ιστορία της μονής Παπλινού φανερώνει με δραματικό τρόπο κομμάτια της ιστορίας της Βαϊνιάς, της Ιεράπετρας και βέβαια ολόκληρης της Κρήτης. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε ως έπαυλη πριν τον 16ο αιώνα και την τουρκική κατοχή, η οποία παραχωρήθηκε -άγνωστο πότε- στον μοναχό Παπουλινό, έμεινε άσημη στο πέρασμα των αιώνων όμως ένα τραγικό γεγονός λίγα χρόνια πριν την ελληνική Επανάσταση του 1821, έμελλε να σφραγίσει με τραγικό τρόπο την μοίρα της. Πρόκειται για τις βαρβαρότητες του γενίτσαρου Μεχμέτ Πιλαβά, ο οποίος κατέφυγε στην Ιεράπετρα διωκόμενος για τις βάναυσες πράξεις του απ’ τους ομοεθνείς του, επιτέθηκε μαζί με τη συμμορία του στη μονή, στην οποία τότε μόναζαν γυναίκες, τις βίασε και τις κακοποίησε ατιμωτικά και ύστερα κατέφυγαν στο Κουφονήσι για να κρυφτούν. Η πράξη αυτή έγινε γρήγορα γνωστή και δεν έμεινε αναπάντητη, αφού οι οπλαρχηγοί της Ιεράπετρας, τους βρήκαν και τους σκότωσαν σχεδόν όλους. Σήμερα η μονή έχει ανακαινιστεί, έχει προστεθεί δεύτερο κλίτος στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και γιορτάζεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο το δεκαπενταύγουστο.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΪΝΙΑΣ:
Πάνω από το χωριό Βαϊνιά Ιεράπετρας βρίσκεται η κορφή του Σταυρού με το κατάλευκο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού σε πανοραμικό σημείο όπου έχει κανείς τον έλεγχο όλου του ισθμού της Ιεράπετρας. Λίγα μονάχα μέτρα παραπέρα από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στη θέση Πύργος βρίσκεται ένας ακόμα άγνωστος και ξεχασμένος Βενετσιάνικος πύργος.
Το τετράγωνο σχήμα του πύργου κυκλώνει ολόγυρα μια ημικυκλική προεξοχή σαν καλλιτεχνική μπορντούρα. Η παράδοση του χωριού αναφέρει ότι ο πύργος άνηκε σε κάποιο προύχοντα της μεσαιωνικής εποχής τα κτήματα του οποίου απλωνότανε ολόγυρα στον πύργο και έφταναν μέχρι και τον Κάμπο της Ιεράπετρας. Νερό υπήρχε άφθονο στην περιοχή από την πηγή που είναι περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του Πύργου και ονομάζεται Βαϊνιά, πηγή η οποία έδωσε και το όνομά της αργότερα στο χωριό Βαϊνιά που ήταν αμιγώς μουσουλμανικό και ονομαζόταν Γιαννίτσι (το χωριό των Γενίτσαρων). Ακριβώς δίπλα στον υπέροχο πύργο υπάρχουν τα ερείπια της Βασιλικής που τιμόταν κατά την παράδοση στο όνομα της Αγίας Σοφίας.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΪΝΙΑ :
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου