Γνωρίστε την ιστορία και τη σημασία του Κρητικού μαχαιριού

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα από τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος ,τόσο ως βοήθημα για την επιβίωση του,οσο και σαν όπλο για την προστασία του,ήταν το μαχαίρι!Λέγεται πως το σχήμα του μιμείται τα νύχια των άγριων ζώων,με τα οποία έπιαναν και φόνευαν τη λεία τους!!

Οσον αφορά το Κρητικό μαχαίρι,οφείλουμε να πούμε ότι είναι αχώριστος σύντροφος κάθε Κρητικού από παλιά…Μάλιστα,ένα μαχαίρι μπορεί να κρύβει μεγάλη ιστορία δεμένη με το νησί ή με την κρητική παλικαροσύνη!Τα πρώτα μαχαίρια στη Μυκηναϊκή Ελλάδα εμφανίστηκαν από το 1.500π.Χ τα οποία κατασκευάστηκαν από χαλκό…Την ίδια εποχή στη Μυκηναϊκή Κρήτη φτιάχτηκαν αξιόλογα μαχαίρια από τα οποία δυστυχώς ελάχιστα έφτασαν στην εποχή μας…Η ανάπτυξη της μεταλλουργίας και της κατασκευής όπλων ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των Κρητικών για άμυνα!

 

Το τυπικό Κρητικό μαχαίρι τώρα που διατήρησε τη μορφή του μέχρι και σήμερα,εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου  αιώνα και έχει το σχήμα της σαϊτας!Λέγεται πως τα Κρητικά μαχαίρια φημίζονται για την κατασκευαστική ιδιομορφία της αιχμής τους,όμως και η λαβή τους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή!!!Η λαβή τους λοιπόν ονομάζεται «μανίκα» και κατασκευάζεται σε τρείς τύπους:στη λαβή που θυμίζει ράμφος πουλιού,σε αυτήν που στο τελείωμά της έχει ναυτικά γιαταγάνια και στην κλασική που σχηματίζει «V”…Η ιδιόμορφη αυτη λαβή μπορεί να είναι κατασκευασμένη από κέρατο ή κόκκαλο ζώου,ενώ τα πολυτελέστερα μαχαίρια έχουν λαβή φτιαγμένη από ελεφαντόδοντο!!!

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το Κρητικό μαχαίρι δεν αποτελούσε αποκλειστικά αντρικό προνόμιο,καθώς υπάρχουν φωτογραφίες γυναικών που χρησιμοποιούσαν μαχαίρια μικρού μεγέθους σαν όπλο αλλα και σαν κόσμημα στη μέση τους!!!

Τέλος,τα Κρητικά μαχαίρια αποτελούν προτότυπο δώρο μέχρι και σήμερα και μάλιστα πάνω τους         αποτυπώνονται με τη μορφή μαντινάδας τα συναισθήματα κάθε ανθρώπου για το πρόσωπο στο οποίο το προσφέρει!!!!

About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου