ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ...ΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ


Γράφει η Ελευθερία Πιτσικάκη
Ένας παράδεισος 25km από το Ηράκλειο Το Αστρίτσι είναι οικισμός στην επαρχία Πεδιάδας, κτισμένος σε υψόμετρο 410 μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιουργία. Παράγει σουλτανίνα, σταφύλια, εσπεριδοειδή , δημητριακά και κηπευτικά. Ανήκει από το 1998 στο Δήμο Καζαντζάκη. Απέχει 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.
 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:- Στα αρχαία χρόνια στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχε το Διατόνιον αρχαιότατη πόλη. Αναφέρεται και σε πινακίδες Γραμμικής γραφής Β΄ της Κνωσού. -Στο Αστρίτσι το 1981 βρέθηκε θησαυρός 34 χάλκινων νομισμάτων τα οποία γράφουν την αινιγματική όπως λένε λέξη, ΑΡΙΑΙΩΝ. Στη συνθήκη ασυλίας της Μιλήτου, με τρεις ομάδες κρητικών πόλεων, οι Αριαίοι ανήκουν στη συμμαχία των Γορτυνίων. Είχαν, λοιπόν, κάποιο Κοινό. Μια από τις πόλεις αυτής της ομάδας (Κοινού) πιθανότατα βρίσκεται στη θέση Κεφάλα, στο χωριό Αστρίτσι Ηρακλείου. - Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος αρχαιοδίφης και φιλέλληνας Πολ Φορ ή Παύλος Φοράκης, όπως αυτοαποκαλείται, η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, αλλά η πρώτη αναφορά στο σημερινό οικισμό συναντάται στην ενετική απογραφή του 1583. Στον Καστροφύλακα το 16ο αιώνα το χωριό αναφέρεται ότι είχε 112 κατοίκους. Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται με 23 χαράτσια ενώ σε αυτήν του 1881 καταγράφεται μόνο ένας χριστιανός έναντι 232 μουσουλμάνων. Στη θέση Ρεματιάς Κήπων, μήκους 2,5χλμ., υπάρχουν βυζαντινά κτίσματα, μεταξύ των οποίων υδραγωγείο που λειτουργεί και ερειπωμένες ενετικές εκκλησίες. 
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ:

Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι: Ένας από τους πολλούς Νεραϊδόσπηλιους της Κρήτης και ίσως ο πιο όμορφος βρίσκεται στο χωριό Αστρίτσι Ηρακλείου. Την ονομασία του την πήρε από τη λαϊκή παράδοση της ύπαρξης νεράιδας που ζούσε μέσα στη σπηλιά και μάγευε όποιον περαστικό τύχαινε να σταματήσει μπροστά της τη νύχτα και να ακούσει το τραγούδι της. Ο μαγεμένος πλέον οδοιπόρος παρασυρόταν στο χορό της Νεράιδας η οποία του έκλεβε τη μιλιά. Τα ξημερώματα η μουσική σταματούσε και μαζί της σταματούσε να κτυπά και η καρδιά του άτυχου θύματος της νεράιδας. Ο Νεραϊδόσπηλιος του Αστριτσίου βρίσκεται στην καταπράσινη λαγκαδιά της Κάτω βρύσης λίγο πιο κάτω από το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη. Η λαγκαδιά αυτή είναι από τις πιο πράσινες όλου του Ηρακλείου με πλατάνια, δρυς και κυπαρίσσια αλλά και με περβόλια και οπωροφόρα δέντρα. Η παρουσία του νερού ήταν πάντοτε καταλυτική στην περιοχή και υπήρχαν τρεις σημαντικές πηγές που από την αρχαιότητα ήταν ιερές. Οι πηγές αυτές ήταν οι πηγές που σχημάτιζαν τον ιερό ποταμό Τρίτωνα των αρχαίων που είναι παραπόταμος του σημερινού ποταμού Καρτερού. Η πρώτη πηγή στην αρχή της λαγκαδιάς είναι η περίφημη Κάτω Βρύση του Αστριτσίου με πολύ μεγάλη παροχή νερού από όπου για αιώνες οι κάτοικοι του χωριού έπαιρναν νερό. Μερικά μέτρα πιο κάτω συναντάμε τη δεύτερη πηγή στην έξοδο ακριβώς του Νεραϊδόσπηλιου, την Νεραϊδόβρυση, ενώ παρακάτω στην έξοδο της λαγκαδιάς συναντάμε την τρίτη πηγή η οποία σήμερα έχει εξαφανιστεί επειδή ακριβώς στο σημείο που πήγαζε το νερό έγινε γεώτρηση που άντλησε το νερό της για άρδευση. Στο Νεραϊδόσπηλιο μας οδηγεί σύντομος χωματόδρομος από την Κάτω Βρύση. Το αρκετά μεγάλο άνοιγμα του σπηλαίου που ανοίγεται στο λευκό μαλακό ασβεστόλιθο είναι εντυπωσιακό και παρά το μεγάλο μέγεθός του το κρύβει σχεδόν η πυκνή βλάστηση. Το ύψος της σπηλιάς είναι 4 μέτρα και το πλάτος της 7 μέτρα. Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχουν εμφανείς ανθρώπινες παρεμβάσεις και λαξεύσεις ενώ υπάρχει μια πέτρινη τράπεζα κι ένα κοίλωμα στο δάπεδο σαν κρύπτη και υπήρξε με βεβαιότητα λατρευτικό σπήλαιο κατά τους αρχαίους χρόνους. Στο χώρο μέσα κι έξω από το σπήλαιο έχουν βρεθεί διάφορα αγγεία και άλλα λατρευτικά ευρήματα. Σύμφωνα με τη μυθολογία στον ποταμό Τρίτωνα γεννήθηκε η Θεά Αθηνά η Τριτογένεια και αυτό οδήγησε πολλούς αρχαιολόγους να εικάζουν ότι ο Νεραϊδόσπηλιος που πάντοτε είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στη ντόπια παράδοση υπήρξε ιερό της θεάς Αθηνάς Τριτογένειας. Σήμερα το νερό που πηγάζει στην έξοδο του σπηλαίου οδηγείται μέσα από περβόλια με πορτοκαλιές σε μια μικρή λιμνούλα όπου υπάρχουν αρκετές πάπιες κι έχει δημιουργηθεί τόπος αναψυχής.


















Στο Αστρίτσι υπάρχει και το Πολιτιστικό CAMPING:
       Το Πολιτιστικό Κάμπινγκ διοργανώνεται εδώ και δώδεκα χρόνια σε μια πανέμορφη περιοχή, στο Φαράγγι του Αι Γιάννη, στη Κάτω Βρύση Αστριτσίου, νότια του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού και φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, φοιτητικές θεατρικές ομάδες αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (χορός, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία κτλ). 
      Κάθε φεστιβάλ χρειάζεται για την διοργάνωση του τρεις ομάδες ανθρώπων: καλλιτέχνες, θεατές και εργαζόμενους. Η διακριτότητα των ομάδων αυτών οδηγεί αναπόφευκτα στην στρέβλωση της έννοιας του πολιτισμού, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το σπάσιμο των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των ομάδων αυτών είναι από τις βασικότερες φιλοδοξίες μας στο camping. Για αυτό το λόγο ο κάθε συμμετέχων στο camping, οφείλει να περάσει από όλους τους ρόλους: θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά, θα παρακολουθήσει τις δουλειές των υπολοίπων και θα εργαστεί για την λειτουργία του camping.

      Κάθε βραδιά στο camping έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει και από μια εκδήλωση - κατά κανόνα θέατρο ή συναυλία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να οργανώσουν εργαστήρια - σεμινάρια ανοιχτά προς παρακολούθηση σε όλους τους κατασκηνωτές αλλά και τους επισκέπτες του. Με αυτό τον τρόπο τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν εργαστήρια - σεμινάρια θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, πυλοπλαστικής, αναρρίχησης, φωτογραφίας, θεάτρου σκιών και άλλα.. Επιδίωξη είναι τα εργαστήρια να εμπλουτιστούν και να πληθύνουν. camping. Με αυτό τον τρόπο τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν εργαστήρια - σεμινάρια θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, πυλοπλαστικής, αναρρίχησης, φωτογραφίας, θεάτρου σκιών και άλλα.







Αγιος Ιωαννης ο Ριγολόγος, Αστρίτσι

Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Αστρίτσι


About creteonair

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου