H απάτη like-farming δεν είναι ευρέως γνωστή στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Αυτό το εκμεταλλεύονται πολλοί επιτήδειοι, για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στο blog τους και με αυτό τον τρόπο να βγάλουν χρήματα από της διαφημίσεις, ή να πουλήσουν στη μαύρη αγορά τις σελίδες τους που έχουνε χιλιάδες μέλη.
Η απάτη είναι απλή και στοχεύει στο
συναίσθημα των χρηστών. Κλέβουν φωτογραφίες ανθρώπων και ζητούν like, σχόλια και κοινοποιήσεις. Ένας καθαρά συναισθηματικός εκβιασμός. Αυτό θα βοηθήσει στην μεγαλύτερη εξάπλωση της απάτης, αφού όλοι οι φίλοι σας θα το δουν το σχόλιο η την κοινοποίηση σας. Συνήθως ο επιτήδειος δεν χρησιμοποιεί μόνο μια σελίδα στου facebook αλλά τρέχει πολλές σελίδες ταυτόχρονα.Μόλις σήμερα το πρωί ασχοληθήκαμε με μια τέτοια περίπτωση: Το παιδί αυτό ΔΕΝ είναι άρρωστο.
Ο διαχειριστής της σελίδας δεν έχασε χρόνο και επιστρέφει με ένα νέο like-farming.
Το κορίτσι της φωτογραφίας δεν πάσχει από καρκίνο, ούτε η μητέρα προσπαθεί να του συμπαρασταθεί.
Η κυρία ονομάζεται Rachel Regal και στη φωτογραφία που κλάπηκε, την βλέπουμε μαζί με την κόρη της Ellie. Καμιά από τις δύο δεν πάσχει από καρκίνο αλλά από μια σοβαρή μορφή γυροειδής αλωπεκίας.
Όπως αναφέρουμε παραπάνω ο επιτήδειος διαχειριστής δεν τρέχει μόνο μια σελίδα. Με τις ίδιες κλεμμένες φωτογραφίες αναρτήσεις αναπτύσει την απάτη like-farmig και σε μερικές άλλες σελίδες του facebook, (Μεταδοτικό, Σκέψεις με νόημα και άλλες.)
Πως θα σας φαινόταν αν μια μέρα βλέπατε μια κλεμμένη φωτογραφία σας, μαζί με το παιδί σας, να κοινοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε ολόκληρο τον κόσμο, με λεζάντες «Έχουν καρκίνο, γράψτε μια προσευχή»;
Ακόμη και αν σχολιάσουμε πως είναι ψέμα, συμβάλουμε στην διάδοση της. Η μόνη λύση είναι να αρχίσουν οι αναφορές για spam σε τέτοιου είδους δημοσιεύσεις και σελίδες, από αναγνώστες που δεν δέχονται να παίζουν με την νοημοσύνη τους και τα αισθήματα τους.
Ενημερώστε τους φίλους σας. Η διαδικασία Like farming είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να τους ξεγελάσουν παίζοντας με τα συναισθήματά τους.
http://ellinikahoaxes.gr/
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ιδρυτής - Συντονιστής της ιστοσελίδας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου